keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Viime vuosi viimein pakettiin: tilastoja ja ne parhaimmat

Hieman tilastoja viime vuoden lukemisista! Aiempia vastaavia voi kurkata täältä ja täältä. Lista luetuista kirjoista löytyy ylempää, välilehdeltä.

Vuoden saldo 74 kirjaa, joista 8 oli äänikirjoja ja 66 paperisia. Jälkimmäisistä yhdeksän luin toiseen kertaan.

Sivuja yhteensä 19703 (jäipä harmillisen lähelle tuo 20000:n ylitys), äänikirjojen kuuntelua 109 h 35 min. Sivuja/kirja keskimäärin 299, pisin Connie Willisin Tuomiopäivän kirja 828 sivullaan, lyhin David Garnettin Lady into Fox 73 sivullaan.

Kirjoja naisilta 40, miehiltä 31, sekä miesten että naisten kirjoittamia 3. Oho, tulikin naisvalta pitkästä aikaa!

Omasta hyllystä 58, kirjastosta 16.

Romaaneja 56
Novellikokoelmia 3
Runokokoelmia 3
Näytelmiä 2
Esseekokoelmia 2
Muuta asiaproosaa 4
Sarjakuvia 2
Valokuvakirjoja 1
Kirjasarjojen oheisteoksia 1
Ihan mukava valikoima. Sarjakuvia ja novelleja olisi ainakin tarkoitus lukea haasteidenkin myötä tänä vuonna enemmän. Ja tietokirjoja!!

Kotimaisia 22, ulkomaisia 52.

Suomenkielisiä alkuteoksia 20
Englanninkielisiä alkuteoksia 18
Käännöksiä näistä kielistä:
englanti 22
ranska 6
ruotsi 3
hollanti 2
norja 1
japani 1 (suomennettu englanninnoksesta)
italia 1
Kotimaisten osuus ilahduttaa, mutta ulkomaisten kirjojen englantivaltaisuuteen en ole tyytyväinen. Kaiken lisäksi hyllyäni tutkiessani totesin, että sielläkin odottavat käännöskirjat ovat lähes järjestään englanninkielistä alkuperää. Mitenkäs tässä näin on päässyt käymään?

Alkuteos julkaistu:
2010-l. 16
2000-l. 33
1990-l. 9
1980-l. 5
1960-l. 1
1950-l. 3
1930-l. 2
1920-l. 2
1800-l. 1
1600-l. 1
1500-l. 1
Tämä jakauma taas näyttää siltä, että sekaan on pujahtanut sopivasti muutakin kuin muutaman viime vuoden aikana julkaistua kirjallisuutta. Enemmänkin yllätti, että olen lukenut peräti kuusitoista noinkin uutta kirjaa. :D

Uusia kirjailijatuttavuuksia 30.

---------------------------------------------------------------------

Ja sitten vuoden lukukokemusten top10! Järjestys on ihan vaan se, jossa olen nämä lukenut:


Täytyy joka vuoden listalla yksi Jääskeläisen kirja olla! :) Vaikka säväytti miehen tuotannosta vähiten, on silti niin maagisen cinemaattinen että kuuluu tähän itsestäänselvästi.Hengästyttää ja pakahduttaa ja ties mitä, kun ajattelen sitä kieltä millä tämä on kirjoitettu. Vuoden paras!

 


Atwoodin kerronta on upeaa, ja Iris päähenkilönä vakuutti täydellisesti.

 


Vahva, kiehtova ja omaperäinen matka vanhan ajan sirkuksen kummajaisten maailmaan.

 

Marie makaa vanhainkodin sängyssä mutta mieli liitää pitkin satavuotisen elämän tapahtumia. Hieno päähenkilö, hieno tarina, hienoa kieltä!Vähillä sanoilla on kerrottu valtavasti asioita.Ihan ehdoton elämys sellaiselle joka lumoutuu sateisen Irlannin jylhistä rantakallioista, merestä, vanhoista tarinoista ja levottomasta kulkijan luonteesta.Surumielisen humoristinen, pieni suuri kirja.


Niemisen runous on ihanaa; viisasta, lämmintä ja tuttavallista. (Oikeasti en osaa erottaa tätä Vyötettiin ja vietiin -kokoelmasta, jonka luin heti perään, mutta kunhan nyt laitoin tähän jomman kumman. Pitäisi varmaan lukea enemmän runoja - luin viime vuonna kolme kokoelmaa jotka siis päätyivät käytännössä kaikki top10-listalle!)Klassikko pääsi yllättämään! Nämä henkilöt ja kokemukset heidän seurassaan eivät helpolla unohdu.

-----------------------------------------------------------------------

Päätin jättää uudelleen lukemani kirjat kokonaan pois parhaimpien listalta, koska ainakin osa niistä oli jo valmiiksi suosikkejani. Haluan kuitenkin mainita tässä vielä bonuksena ne kaksi, joista en muistanut juuri mitään tai yhtään mitään, ja jotka siksi onnistuivat yllättämään sillä kuinka hyviä olivatkaan:


Dorrestein onnistuu yhdistämään upeasti hirvittävän tragedian ja lämpimän kerronnan.

 


Haikeankaunis ajatusleikki siitä, mitä aikansa sankarittarelle tapahtui sen jälkeen kun hän katosi jäljettömiin Tyynenmeren yllä.

8 kommenttia:

 1. Marie ja Ennen sarastusta ovat molemmat kiinnostaneet, mutta nyt vasta muistin lisätä ne viralliselle lukulistalleni. Kiitti kun muistutit!

  VastaaPoista
 2. Ennen sarastusta on minulle elämäni the kirja.

  Hieno valinta ykköseksi: Harjukaupungin salakäytävät tuntuvat vieläkin...ja ostin sen päärynäkuvioisen mekonkin;-)

  VastaaPoista
 3. Kutkuttavia nostoja top kympissä! Tosi kiva myös nähdä runous edustettuna. Eipä sillä, että itse lukisin (viime vuoden saldo oli yksi kokoelma), mutta sekin ansaitsee huomiota. Kokoelmiin on jotenkin vaikea tutustua ja ainakin itselläni kynnys oli aika korkea aluksi... blogien kautta runouskin saisi ehkä karistettua mörköolemustaan lukijoiden keskuudessa. ^^

  VastaaPoista
 4. Hieno katsaus! Olet ehtinyt lukea paljon ja monipuolisesti. Suosikkilistallasi on monta kirjaa, jotka haluaisin lukea (ainakin Jääskeläinen ja Parkkinen!). Ja Sokea surmaaja on hieno!

  VastaaPoista
 5. Ennen sarastusta jäi kiinnostamaan, kiitos vinkistä!

  Sokea surmaaja on hieno, Nimeltään Grace ja Orjattaresi vielä hienompia. Atwood on yksi suosikeistani.

  VastaaPoista
 6. Hienoja kirjoja! :-) Ja hauskaa, että listalle mahtui paljon runoutta <3

  VastaaPoista
 7. Sinun jälkeesi, Max oli kyllä aivan mieletön kirja. Luumukanaa - sarjakuvasta sen sijaan bloggasin tänään. Hieno vuosi sinulla takan!

  VastaaPoista
 8. Elma Ilona: Hyvä että tuli muistutettua, molemmat tosiaankin kannattaa lukea! :)

  Leena: Päärynäkuvioinen mekko pitäisi kyllä saada...

  Maukka: Eipä munkaan tule kovin usein runoja luettua, mutta vähän olen onneksi jo alkanut niidenkin päälle ymmärtää. :) Toivottavasti runoista bloggaaminen tosiaan saa jonkun muunkin tarttumaan niihin!

  Luru: Kohtuullisen mukavasti tuli kyllä luettua muutakin kuin vain romaaneja, ja oli kiva että niitä muita päätyi parhaiden listallekin. :)

  Sonja: Sokean surmaajan lisäksi olen lukenut Atwoodilta toistaiseksi vain Oryxin ja Craken, joka myös pidin todella paljon, joten hienoja lukukokemuksia on varmasti vielä odottamassa!

  Reeta: Runouden päätyminen listalle ilahduttaa itseänikin! :)

  Katri: Huomasinkin eilen että olit kirjoittanut Luumukanasta mutta en silloin ehtinyt lukemaan, täytyykin kurkata!

  VastaaPoista