sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Dan Brown: Kadonnut symboli (äänikirja)

Robert Langdon sukeltaa tällä kertaa Washingtonin ja vapaamuurareiden salaisuuksiin.

Pidin aika paljonkin Da Vinci -koodista, ja Enkelit ja demonitkin luin mielelläni. En siksi että ne olisivat huikean laadukkaita merkkiteoksia, vaan siksi että historialliset nippelitiedot ja arvoitusten ratkaiseminen johtolankoja seuraten ovat mielestäni hyvin hyvin kiehtovia juttuja. :) Kuten oli odotettavissa, lisää samaa tarjoiltiin runsaasti myös Kadonneessa symbolissa, ja kirja toimikin viihdykkeenä oikein hyvin. Ehkä paperilta lukiessa olisi tullut lievä tunne ajan hukkaamisesta, mutta äänikirjana tämä meni mukavasti koska sille listalle on huomattavasti vähemmän tunkua.

Tässä kyllä huomasin, kuinka kirjailijan nimi välillä vaikuttaa odotuksiin. Koska alun perinkin ryhdyin tätä kuuntelemaan "Dan Brownin kirjana" - jollaisiin siis yleensä liitetään tiettyjä laadullisia puutteita :) - en missään vaiheessa edes vaivautunut ajattelemaan mahdollisia juonen epäuskottavuuksia tms, vaan hyppäsin vain mukaan. Paremminkin ärsytti kun Brown yritti rakentaa Langdonista uskottavampaa henkilöä tekemällä tästä johdonmukaisen skeptisen. Lukijalle (tai siis kuuntelijalle) kun oli selvää että muinainen portti ynnä muut arvoitukselliset systeemit tulevat muodossa tai toisessa jostain löytymään, sillä tuskin Brown muuten olisi tätä kirjaa kirjoittanut, mutta pahuksen Langdon vain hidastaa tapahtumien kulkua hokemalla että eeeeeeei, ei sellaista voi olla olemassakaan, se on kuulkaa ihan myytti vaan. :)

Englanninkielinen alkuteos: The Lost Symbol (2009)


Ulkoasu: Mjaah, aika perustavaraa, ei säväytä erityisemmin.

Kustantaja WSOY 2010 (painettu julk. 2009), suom. Kimmo Paukku, Hilkka Pekkanen ja Jukka Saarikivi, lukija Lars Svedberg, 22 h 45 min

8 kommenttia:

 1. Minusta tämä kolmas versio samasta ideasta alkoi jo olla aika väsynyt. Loppuratkaisukin on oikeastaan vain suuri lässähdys!

  VastaaPoista
 2. Joo, vaikka tämän parissa aivan hyvin viihdyinkin niin jos neljäs vielä tulee, taidan jättää väliin. :)

  Ja tuon viihtyvyyteni taisivat aika pitkälle pelastaa omat odotukseni: sain sitä mitä ajattelinkin saavani, ja lopunkin kelpuutin. :)

  VastaaPoista
 3. Sama tunne on itsellekin tullut, että tätä lajia alkaa jo riittää. Enkelit ja Demonit oli mahtava ja Da Vinci-koodikin vielä, mutta sen jälkeen ei oikein mikään Dan Brown ole iskenyt...

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen lukenut mutta eipä suuremmin säväyttänyt. Vaikka ihan kiinnostava se vekotin kyllä oli, silti.

  Yritettiin miehen kanssa lukea tätä toisillemme ääneen mutta tyrskimiseltä ei oikein onnistunut ja jokainen luku tuntui loppuvan cliffhangeriin. Eipä sillä, tällaisena viihdykekirjanahan tämä oli ihan mukiinmenevä. :)

  Että samaa mieltä paljolti kanssasi.

  VastaaPoista
 5. Brownin aikaisemmat meni viihdyttävyydellään, mutta Kadonneen symbolin tunnustan jättäneeni kesken. Tuli lukijana niin aliarvioitu olo, etten voinut enää jatkaa. Harmi, että hänen tasonsa on laskenut näin kehnoksi.

  VastaaPoista
 6. Maarit: Toivotaan että Brown ymmärtää nyt jättää Langdonin rauhaan, vaikka niitä muinaisia arvoituksia kyllä varmasti riittäisi vielä ratkottaviksi ties kuinka paljon. ;)

  Linnea: Hahaa, voin kyllä kuvitella ettei tämä ole parasta mahdollista ääneenlukuhetken materiaalia! :D

  Äänikirjaa kuunnellessa tuo cliffhanger-juttu ei muuten ollenkaan häirinnyt, koska ei siinä tule samalla tavoin kiinnitettyä huomiota lukujen vaihtumisiin, ja jos muutenkin kuuntelee autossa vaan sen aikaa kun matka kestää ja lopettaa sitten, niin ei pääse tulemaan sitä "vielä yksi luku" -houkutustakaan. :)

  Raija: Mulle tämä tosiaan vielä toimi, mutta kuten todettu, enpä tuntisi tarvetta enää kokeilla sitä mahdollista neljättä kirjaa. :)

  VastaaPoista
 7. Hmm, joo, minäkin viihdyin kyllä Enkelien ja demonien ja Da Vinci -koodin ääressä mutta ei ole kyllä ilmestynyt mitään erityistä halua lukea tätä. Ehkä tämän voi suosiolla säästää siihen hetkeen kun matkalla etsii jotain luettavaa ja paikallinen tarjonta kielillä joita osaa on kovin rajattu...

  VastaaPoista
 8. Painettuna versiona olisi varmaan mullakin jäänyt lukematta, niin suurta kiinnostusta ei ollut. Mutta kuten todettu, äänikirjalistalla on enemmän tilaa.

  VastaaPoista