keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Osta kirja!

Muutama viikko sitten Marissa nosti esiin idean kirja-alaa tukevasta tempauksesta, jonka vuoksi useat bloggarit ovat olleet kirjaostoksilla hankkimassa normaalihintaista kirjaa. (Oikeastaan tempauspäivä oli eilen, mutta vaikka tämän kirjoittamista silloin aloittelinkin, muu elämä tuli väliin ja juttu tulee ilmoille tyylikkäästi myöhässä. :) Eihän se toki sinänsä mitään erikoista ole että kirjabloggari ostaa kirjoja - juurihan itsekin TAAS esittelin pari uutta pinoa - mutta ne blogeissa hehkutetut ostokset ovat useimmiten alelöytöjä. Niin täälläkin. Normaalihintaisia kirjoja ei kovinkaan usein tule ostettua. Halvempia kun saa samalla rahalla enemmän. ;) (Vaihtoehtona voisi tietysti olla ostaa vähemmän, mutta ei mennä nyt siihen ollenkaan.)

Kirjaostostani varten astelin paikalliseen KIPAan. Olen monta kertaa ajatellut että sitä pitäisi tukea enemmänkin, mutta usein ne harvat normaalihintaiset kirjat tulee ostettua joko ison ketjun liikkestä tai netistä - niissä kun se hintalappu näyttää pienempää lukemaa. Tuossa pikkukaupassa kirjat myös säilyttävät hintansa pitempään eivätkä löydy niin pian alekorista, eivätkä sitten sieltäkään ihan muutamalla eurolla. Tämä herättää toisiaan vastaan taistelevia ajatuksia: Totta kai ostan mielelläni kirjoja halvalla. Jos jossain haiskahtaa kirja-alelta, niin minuahan ei pidättele mikään. Mutta kyllähän kirjan lyhyt elinkaari välillä surettaa, ja tuollainen "sitkeämpi" hinnoittelu tuntuu kirjallisuutta arvostavammalta. Lisäksi kirjojen kustantaminen on liiketoimintaa jota ei loputtomiin tapahdu jos ei se kannata, eikä suomalaisen keskivertokirjailijan tilille ilmesty kirjansa pienestä myynnistä kovin hääviä korvausta. On siis ihan oikein ja kohtuullista, jos minä maksan edes joskus kunnolla lukemisesta, suuresta nautinnostani.
Silmäilin siis hyllyjä ja hiplailin houkuttelevia vaihtoehtoja, kunnes vakuutuin siitä että Kaj Korkea-ahon Tummempaa tuolla puolen on täydellinen valinta. Tärkein kriteeri oli tietysti se, että kyseessä on kirja josta uskon pitäväni ja jonka uskon haluavani säilyttää lukemisen jälkeenkin. Tässä kuitenkin sattui sopivasti yhdistymään monta muutakin seikkaa; kirjailija on vähemmän tunnettu kotimainen, kustantamo pieni (Teos & Schildts & Söderströms), kirjan ulkoasuun on panostettu sisälehtiä myöten ja se on ilmestynyt jo viime vuonna, joten tämän ostamalla sain hieman protestoitua tuota mainitsemaani lyhyttä elinkaarta vastaan. Toivottavasti vielä Laura Beckin käännös ruotsinkielisestä alkuteoksesta on laadukas. :)

Ostakaa ihmiset kirjoja jos vain suinkin voitte, muulloinkin kuin lahjaostoksilla, ihan muuten vaan!

4 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! Kirjailijat tarvitsevat tukea. Tavoitteenani on ollut reilun vuoden ajan ostaa vähintään yksi kirja kuukaudessa. Usein niitä tulee ostettua useampikin ;)

  VastaaPoista
 2. Heh, tunnenpa itseni oikein petturiksi, kun en ikinä osta kirjoja =). No okei, en tunne. En vaan osta, kun en halua omistaa tavaraa. En varsinkaan kirjoja, jotka vain luetaan kerran. Mutta hyvä kun muut ostavat sitten minunkin puolestani.

  VastaaPoista
 3. Loistava valinta! Tykkäsin kirjasta kovasti, tosin luin kirjaston kirjan :)

  VastaaPoista
 4. Booklover: Osteltua kyllä tulee, mutta yleensä tosiaan halvemmalla. Tuon paikallisen pikkukaupan tukeminen säännöllisemmillä ostoksilla on ollut usein mielessä, täytyisi vaan totetuttaakin ajatus... :)

  Roz: Kirjastokin on loistava paikka jota on myös syytä tukea! :) Muuta tavaraa minäkin olen karsinut reiluhkosti, mutta kirjoja ilman en osaa olla.

  Kirsi: Mulla oli tämä jo joskus aiemmin kirjastosta lainassa mutta jäi silloin lukematta. Mulla on nykyään kirjaston kirjoihin jotenkin ongelmallinen suhde, pitäisikin kirjoittaa asiasta...

  VastaaPoista