perjantai 27. marraskuuta 2009

Rohinton Mistry: A Fine Balance


Vaikka yleensä luenkin ehdottomasti mieluiten suomeksi, niin ulkomaisiin kirjablogeihin eksyttyäni tuli vastaan sen verran mielenkiintoisia, suomentamattomia nimiä, että oli pakko suunnata Amazoniin ostoksille. :)

A Fine Balance sijoittuu 1970-luvun Intiaan ja kertoo neljän ihmisen tarinan. Kun Dina Dalal palkkaa kaksi räätäliä, Ishvar ja Omprakash Darjin, sedän ja veljenpojan, ja ottaa alivuokralaiseksi vanhan koulutoverinsa pojan Maneck Kohlahin, heidän kohtalonsa kytkeytyvät peruuttamattomasti toisiinsa.

Kirja näyttää kastijärjestelmän "oikeuttamat" julmuudet, kodittomien elämän karuuden, selviytymisen poliittisen myllerryksen mielivaltaisuudessa - ja hienonhienon tasapainon toivon ja epätoivon välillä. Se on kaunis, ihana ja sydäntäsärkevän kamala.

Olen nähnyt kahden henkilön mainitsevan A Fine Balancen yhdeksi parhaista koskaan lukemistaan kirjoista. Lukiessani ajattelin, että onhan tämä hyvä mutta ei niin hyvä, loppua lähestyessäni, että ehkä sittenkin, ja kirjan suljettuani en ihmetellyt heidän mielipiteitään enää yhtään. Monta tuntia sen lopettamisen jälkeen yllätin itseni yhä uudestaan istumasta hiljaa, ajatuksiini unohtuneena. Nyt, pari päivää myöhemmin, tapahtumia ajatellessani tuntuu että on hankalaa hengittää. Enköhän laita kirjan omallekin suosikkilistalleni, kunhan vähän vielä sulattelen.

Mistry on kirjoittanut myös ainakin kolme muuta kirjaa, joiden käsiini hankkimista harkitsen. Yleinen mielipide tuntuu olevan, että ne ovat hyviä mutta eivät yhtä hyviä kuin tämä.

Niin, ja jos joku haluaa lähteä seikkailemaan niihin ulkomaisiin blogeihin, on Lumikin blogin linkkilistasta hyvä aloittaa. :)

Ensimmäinen lause: The morning express bloated with passengers slowed to a crawl, then lurched forward suddenly, as though to resume full speed.

Kustantaja Faber and Faber 2006 (1. painos 1996), 614 s.

4 kommenttia:

 1. Tytär toi tämän tuliaiseksi Mumbaista. Aloitin viikko sitten ja pian olin koukussa. Vielä pari sataa sivua jäljellä. On hieno lavea kertomus Intiasta ja intialaisista usean vuosikymmenen ajalta ja samalla hienoa kuvausta päähenkilöiden suhteista ja selviytymisestä. Kohtuullisen helposti luettavaa englantia.

  VastaaPoista
 2. A Fine Balance on kyllä hieno kirja, uskon että se tulee säilymään hyvin elävänä mielessäni vielä pitkään!

  VastaaPoista
 3. Oi, kuulostaapa houkuttelevalta! Tätä ei löydy meidän kirjastosta, mutta saman kirjailijan joku toinen teos ruotsiksi kylläkin. Miksiköhän tätä(kään) ei ole suomennettu?

  Laitan hankintalistalle, tarkistin jo, että kirjaa on edelleen hyvin saatavilla :)

  VastaaPoista
 4. Tämä oli aivan uskomaton!!! Minustakin yksi parhaista. Hyllystäni löytyy myös Mistryn Family Matters, joka kohta lukuvuorossa.

  VastaaPoista