torstai 28. toukokuuta 2015

Satu Rämö: Islantilainen voittaa aina

Satu Rämö on asettunut asumaan Islantiin, maahan, jossa erämaassa purkautuva tulivuori on arkinen uutinen ja ongelmat vain järjestelykysymyksiä. Siellä asuu reippaalla itsetunnolla varustettuja ihmisiä, jotka onnekkaasti selviävät mitä erilaisimmista vaikeuksista ja ovat sitä mieltä että kotimaasta löytyy monta maailman parasta juttua. He myös tietävät tarkasti mistä ovat tulleet, sillä saaren n. vuonna 874 tapahtuneesta asuttamisesta lähtien jokainen islantilainen on kirjattu asutuksen kirjaan. Nykyään se löytyy netistä, ja oman sukuluettelonsa aina ensimmäiseen islantilaiseen asti saa näkyviin tuosta vaan. Wau!

Sukuluetteloa on kyllä syytäkin tutkia, ettei tule vahingossa treffailleeksi ketään liian läheltä liippaavaa. Pienessä maassa kaikki tuntuvat muutenkin tosiaan tuntevan toisensa. Entisen presidentin puhelinnumeron saa yliopiston opettajalta, ja kun vain pirauttaa, saa kutsun aamukahville haastattelua tekemään. Rosvot ja poliisit ovat juhlimassa yhteisen ystävänsä häitä, ja kodin läheisessä pusikossa saattaa könytä kompastunut Björkin äiti.

Rämö kuvaa mukaansatempaavasti islantilaista kansanluonnetta ja arkea maassa. Hän on koulutukseltaan ekonomi, ja osaa avata ymmärrettävästi myös sitä miten taannoiseen pankkikriisiin päädyttiin. Ennen sitä meno oli huimaa: rahaa oli ja se sai näkyä, ja jos ei ollut niin pankista sai lisää.

Ihan kaikessa ei siis ehkä kannata ottaa islantilaisista mallia, mutta epäilemättä sitä maailman parhauttakin sieltä todella löytyy. Esimerkiksi miesten ja naisten tasa-arvo vanhempina ja työelämässä tuntuu tosiaan toimivan. Maassa on myös niin turvallista, että poliisin käsiaseitakin joutaa säilyttää lukkojen takana.

Lukuisia muitakin kiinnostavia seikkoja Rämön uudessa kotimaassa on tullut vastaan, ja kirjaan kannattaakin ehdottomasti tarttua jos haluaa kurkistaa islantilaiseen elämään!

Ulkoasu: Hauskannäköinen kansi houkuttelee tutustumaan tarkemmin! Kansi: Satu Kontinen, kannen kuva: Guðný Hilmarsdóttir.

Kustantaja WSOY 2015, 205 s.

6 kommenttia:

 1. Pidin tästä kirjasta paljon. Se sai minut haaveilemaan matkasta Islantiin! :)

  VastaaPoista
 2. Pitääpä pistää tämä kirja muistiin. Vaikuttaa nimittäin hauskan erilaiselta kirjalta. Muutenkin tulee luettua niin vähän mitään Islantiin edes löyhästi liittyvää kirjallisuutta, että pelkän vaihtelun vuoksi jo pitää tarttua kirjaan. Kiitos vinkistä!

  ajattelin-tanaan.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole munkaan tullut turhan montaa Islanti-kirjaa luettua, pari dekkaria vaan tulee mieleen.

   Poista
 3. Kiitos kaima upeasta jutusta <3
  Linkkasin tämän tekstin blogiini, toivottavasti se on ok :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On toki ok! :) Kiitos itsellesi mukavasta lukukokemuksesta!

   Poista