lauantai 12. syyskuuta 2009

Roald Dahl: Nahka ja muita novelleja


En tiedä kuinka näitä novelleja kuvailisin, joten lainaan takakantta: "Mustan huumorin mestarin kymmenen tarinaa, jokaisessa karmiva yllätys." Lukukokemus oli oudohko sekoitus nautintoa enimmäkseen sujuvasta tekstistä, ärtymystä käännökseen kuitenkin pujahtaneista kirjoitusvirheistä, uteliaisuutta siitä mitä Dahl seuraavassa tarinassa on keksinyt ja vastenmielisyyttä ja puistatuksia joidenkin novellien sisällön vuoksi.

Suosikkini: Äänikone, jossa kuunnellaan kuinka kukat kirkuvat kun vartta katkaistaan, myöhästymisneuroottisesta vaimosta ja tahallaan hidastelevasta miehestä kertova Tie taivaaseen sekä niminovelli Nahka, jossa köyhä vanha mies saa tietää selkäänsä tatuoidun maalauksen olevan omaisuuden arvoinen. Ensinmainittu todennäköisesti kummittelee mielessäni kun seuraavan kerran lähestyn jotain kasvia teräaseen kanssa.

Kustantaja Otava 2007 , suom. Pentti Saarikoski, 205 s.
Novellit aiemmin julkaistu kokoelmissa Rakkaani, kyyhkyläiseni (1961) ja Joku kaltaisesi (1970), niihin novellit valikoitu kokoelmista Someone Like You (1953) ja Kiss Kiss (1960).

5 kommenttia:

 1. Yritetäänpäs uudelleen tätä kommentointia...

  Nuo kuvailemasi novellit kuulostivat niin tutuilta, että mietin olenko lukenut ne joskus. Nimi "Nahka ja muita novelleja" sen sijaan kuulosti ihan tuntemattomalta. Mutta tosiaan, olen lukenut joskus tuon "Rakkaani, kyyhkyläiseni"-kokoelman.

  Roald Dahl on kyllä ihana! Erityisesti lastenkirjat, mutta nämä aikuisten kauhunovellit myös.

  Niin ja linkitin blogisi omaani, toivottavasti sopii :-)

  VastaaPoista
 2. Linkitys sopii kyllä! :)

  Mielikuvitusta Dahlilta ainakin tuntuu löytyvän. Lastenkirjatuotanto on toistaiseksi aivan tuntematonta mutta eiköhän siihenkin tässä jossain vaiheessa tule tutustuttua!

  VastaaPoista
 3. Käsittääkseni Roald Dahl on tunnettu nimenomaan lastenkirjailijana. Esimerkiksi "Iso Kiltti Jätti", "Matilda" ja "Kuka pelkää noitia" ovat klassikoita. Aivan loistavaa kamaa, mutta ei ihan pienille lapsille!

  VastaaPoista
 4. Sama käsitys mullakin on. Itse ei ole tullut lapsena noita luettua ja oman lapsen kohdalla eivät vielä ole ajankohtaisia, mutta taidetaan tutustua sitten molemmat yhtä aikaa. :)

  VastaaPoista
 5. En ymmärtänyt 'Tie taivaaseen' novellin loppua, nainen tuli kotiin, postit lattialla, outo haju, oliko mies kuollut?

  VastaaPoista