sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Fred Vargas: Sinisten ympyröiden mies


Joku piirtää öisessä Pariisissa suuria sinisiä ympyröitä jalkakäytävältä löytyneiden esineiden ympärille. Hiljattain kaupunkiin siirtynyt komisario Adamsberg aavistaa pahaa ja pyytää vastahakoista alaistaan tutkimaan asiaa. Pariisilaisia koko asia huvittaa - kunnes yhdestä ympyrästä löytyy ensimmäinen ruumis.

Tämä oli ensimmäinen lukemani kirja Vargasilta, joka olikin erittäin mielenkiintoinen dekkaristituttavuus! Koukutuin Sinisten ympyröiden mieheen lähes välittömästi. En siksi että heti olisi tapahtunut jotain repäisevän jännittävää vaan siksi että henkilöt olivat niin kiehtovan omalaatuisia että halusin tietää mitä he seuraavaksi sanoisivat ja tekisivät. Terävimmät keskustelut heidän välillään käytiin kylläkin alkuvaiheessa ja myöhemmin erikoisuuden tuntu hieman hiipui, mutta ei silti kadonnut läheskään kokonaan.

Pidin myös kirjan tunnelmasta, jossa henkilöiden särmikkyys yhdistyi Adamsbergin ympärilleen levittämään omanlaiseensa leppoisuuteen. Vargasin kirjoja on kävellyt puoli-ilmaiseksi vastaani ja olenkin tullut hankkineeksi niitä neljä ennen yhdenkään lukemista, mutta en usko joutuvani katumaan! :)

Ensimmäinen lause: Mathilde otti muistikirjansa esiin ja kirjoitti: "Vasemmalla puolellani istuva tyyppi pitää minua pilkkanaan."

Ranskankielinen alkuteos: L'Homme aux cercles bleus (1996)

Kustantaja LOISTO/Gummerus 2008, 2. painos, suom. Marja Luoma, 301 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti