maanantai 31. elokuuta 2009

Tove Jansson: Seuraleikki


Seuraleikki sisältää kolmetoista novellia ihmisten suhteista, tekemisistä ja erikoisuuksista. Vastahakoista luokkakokoukseen kokoontumista, lomailua Rivieralla kadonneen englantilaisen talossa kiukkuisen koiran seurana, nainen joka ottaa kaikesta pahasta syyt itselleen.

Tämä oli ensimmäinen kokemukseni Janssonin aikuisten tuotannosta, mutta ei viimeinen. Teksti on sekä kepeää että terävää. Kaikista novelleista en pitänyt mutta osasta hyvinkin paljon; erityisesti mieleen jäivät Kirjeitä Klaralta, joka koostuu kokonaan suorasanaisen Klaran eri tahoille kirjoittamista kirjeistä, sekä erään lapsen puuhista kertova Kesällä. Ote jälkimmäisen alusta:

Aurinko laski juuri. Rajuilman jälkeen vesi oli noussut venevajaan asti. Koko rantaniitty oli veden alla, ja tuntui hilpeältä kulkea ruohikon poikki kun tulvavesi loiskui jaloissa. Löysin rikkinäisen tynnyrin ja vieritin sen venerantaan, asetin sen pystyyn ja kiipesin sisään. Veden alla oleva ruoho oli hyvin pehmeää ja liikkui koko ajan. Ajattelin että olin sukellusveneessä. Tynnyrissä oli isonpuoleinen reikä niin että saatoin nähdä auringon, se oli tulipunainen ja väritti tynnyrin seinämät punaisiksi. Istuuduin lämpimään veteen eikä kukaan tiennyt että olin siellä. Sitten ei tapahtunut enää mitään sinä iltana.

Ruotsinkielinen alkuteos: Brev från Klara och andra berättelser (1991)

Kustantaja WSOY 1991, suom. Eila Pennanen, 163 s.

2 kommenttia:

  1. Suosittelen ehdottomasti myös Janssonin novellikokoelmia "Kuvanveistäjän tytär" ja "Kevyt kantamus". Ne ovat mielestäni vielä tätäkin kirjaa parempia, vaikka itse rakastan myös"Seuraleikkiä" kovasti. Niin ja tietenkin "Kesäkirja" on ehdottomasti lukemisen arvoinen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos suosituksista! Kesäkirja olikin jo lukulistallani ja muut novellit ehdottomasti kiinnostavat myös!

    VastaaPoista