lauantai 29. elokuuta 2009

Aino Kallas: Sudenmorsian - Hiidenmaalainen tarinaAalo, Priidik metsävahdin vaimo, kuulee suden kutsuvan itseään suolle juoksemaan kanssaan ja antaa lopulta periksi verensä poltteelle, muuttuen vainotuksi ihmissudeksi.

Kallaksen alunperin vuonna 1928 ilmestynyt tarina on edelleen taianomaisen kiehtova. Seurasin erityisesti vanhahtavan kielen yksityiskohtia mielenkiinnolla. 2000-lukulaiseen silmään kyllä hyppäsi tekstin runsas uskonnollinen paatos; moneen kertaan mainitsemalla tehtiin selväksi että ihmissudeksi muuttuminen on saatanallista ja Aalo hylkäsi pyhän kasteen. Olisi kiinnostavaa tietää millaisin mielin aikalaiset ovat tätä lukeneet - kauhuelokuvia sun muuta katsellutta kun ei yksi ihmissusi sinänsä hätkäytä. Vaan oli miten oli niin klassikko Sudenmorsian on hyvästä syystä!

Ensimmäinen lause: Tainkaltainen on tarina Aalosta, Priidik metsävahdin aviovaimosta, joka Saatanalta sudenhahmoon saatettiin, ja näin Ihmissutena vihityn miehensä viereltä korpiin karkasi, siellä metsänpetojen ja Diabolus sylvarum'in elikkä Metsändaimonin kanssa kanssakäymistä pitäen, ja sentautta maarahvaalta Sudenmorsiameksi kutsuttu.

Kustantaja Otava 2003 (ilm. 1. kerran 1928), 141 s.

6 kommenttia:

 1. Luin tämän viime kuussa ja tykkäsin kyllä kovasti! Oon kiinnostunut kielestä ja vanha suomi oli siksikin mukavaa luettavaa. Joissain kohdin pisti kyllä naurattamaan, varsinkin siinä, missä puhuttiin "tuliluikuista". :D

  Aalo oli miusta ihanan voimakas hahmo. Ja nyt jäljestäpäin ajatellen kirjassahan on voimakas feministinen ajatus siinä kohdin, missä mainitaan johtajasuden (johtajasudet ovat käsittääkseni uroksia) ja Aalon yhdenvertaisuus. Siis: mies ja nainen voivat olla yhdenvertaisia. Tuohon aikaan ajatuksen on täytynyt olla mullistava.

  VastaaPoista
 2. Kieli oli tosiaan hienoa! Ja muistelen itsekin hymähdelleeni joillekin sanoille/ilmauksille. :)

  Tuo feminismipuoli vain kasvattaa toivettani lukea kirjaa aikalaisen silmin!

  VastaaPoista
 3. Hei,haluaisin paljon tietoa kirjasta
  Sudenmorsian ja kirjan kirjoittajasta:Aino Kallaksesta. =)

  VastaaPoista
 4. Koulutehtävä tekemättä kenties? :) Eiköhän tietoa löydy kun etsii, ja kirja kannattaa tietysti lukea jos et ole sitä vielä tehnyt! ;)

  VastaaPoista
 5. No joo koulutyö :P, mutta tarvitsisin 5 sivua tietoa kirjasta ja kirjailiasta... olen löytänyt sivullisen tietoa netistä enkä oikein löydä enempää ja olen lukenut kyseisen kirjan.=)

  VastaaPoista
 6. Kokeilepa seuraavaksi kirjastoa! Laitoin kirjastohakuun asiasanaksi Kallaksen nimen ja tarjolle tuli ainakin useampikin Kai Laitisen kirjoittama (tai toimittama?) Kallasta käsittelevä kirja. Onnea matkaan! :)

  VastaaPoista