maanantai 3. elokuuta 2009

Murray Bail: Eukalyptus


Australian Uudessa Etelä-Walesissa, pikkuruisen kaupungin lähistöllä asuu Holland-niminen mies, joka on vuosien varrella istuttanut tilalleen satoja erilaisia eukalyptuspuita. Tilalla asuu myös hänen tyttärensä Ellen, jonka erikoisen kauneuden maine on kiirinyt kauas. Kun Ellen varttuu aikuiseksi, kosijoita riittää ja lopulta Holland päättää, että tyttären saa puolisoksi se joka osaa nimetä jokaisen tilalla kasvavan eukalyptuksen.

Yrittäjä toisensa jälkeen kompastuu tehtävän hankaluuteen, kunnes tilalle saapuu tunnettu eukalyptusasiantuntija herra Cave; sinänsä mukava mies mutta ei Ellenin mieleinen sulhaskokelas. Samalla kun herra Cave etenee vakuuttavasti kohti tehtävän loppua, Ellen kohtaa puiden lomassa vaellellessaan salaperäisen muukalaisen, tarinankertojan.

Kirja on juoneltaan kuin modernimpaan muotoon kirjoitettu perinteinen satu. Kerronta tekee varsinaisesta asiasta mielenkiintoisia syrjähyppyjä: välillä eri eukalyptuslajien ominaisuuksien kuvailuun, välillä miehen Ellenille kertomiin lukuisiin pikku tarinoihin. Sana "viehättävä" ei yleensä sovi suuhuni, mutta tätä kirjaa kuvaillessa se voisi olla paikallaan. Ehdottomasti positiivinen lukukokemus vaikkei suosikkilistaa hätyyttelekään!

Ensimmäinen lause: Voisimme aloittaa desertorumista, triviaalinimeltään koukkuinen kääpiöeukalyptus.

Englanninkielinen alkuteos: Eucalyptus (1998)

Kustantaja Tammi 1998, suom. Saara Villa, 259 s.

2 kommenttia:

  1. Tämähän kuulostaa kiinnostavalta! Mulla taitaa olla kirja jopa itsellä, tosin lukematta on jäänyt. Pitää korjata tilanne. :)

    VastaaPoista
  2. Kirja sai myös miettimään miten monenlaisista näkökulmista kirjoja voikaan kirjoittaa ja tarinoita kertoa, vaikka nyt sitten eri puulajien kautta! :)

    VastaaPoista