maanantai 22. helmikuuta 2010

Vikas Swarup: Tyhjentävä vastaus eli Kuka voittaa miljardin?

Tarina on tullut tunnetuksi myös nimellä Slummien miljonääri, joten sen kulku lienee useimmille suunnilleen tuttu: Nuori, köyhä, kouluttamaton mumbailaistarjoilija Ram Mohammad Thomas voittaa tv:n tietokilpailussa miljardin rupian pääpalkinnon ja joutuu pidätetyksi huijauksesta epäiltynä. Vapautuakseen ja voittonsa saadakseen hänen on kerrottava oman elämänsä tarina, jonka varrella hän on tullut oppineeksi vastauksen kuhunkin kysymykseen.

Ramin kertomus on sukellus paitsi hänen oman uskomattoman elämänsä iloihin ja suruihin, myös intialaisen yhteiskunnan monimuotoisuuteen eri uskontoineen ja varallisuuksineen. Pidin kirjan ideasta heti kun sen alun perin kuulin, ja rakennekin on kätevä: kirja etenee kilpailukysymyksittäin, Ramin kertoessa ensin jostain jaksosta elämässään, minkä jälkeen paljastuu kysymys, johon vastaamisessa kyseinen kokemus on häntä auttanut.

Lopputuloksena ei ole mitään mullistavaa, mutta hyvä, sujuva, mukaansatempaava tarina kyllä. Eräs asia tosin häiritsi kirjan alkupäässä: ensimmäisillä osuuksilla vilisi poikiin sekaantuvia homoja sen verran tiheässä, että se alkoi jo tuntua jokseenkin oudolta ja teennäiseltä!

Ensimmäinen lause: Minut on pidätetty.


Englanninkielinen alkuteos: Q and A (2005)


Kustantaja WSOY 2005, suom. Pirkko Biström, 335 s.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli mielenkiintoinen kirja siinä mielessä, että kerrankin luin sekä kirjan että katsoin elokuvan aivan tarkoituksella peräkkäin. Ja kuinka yllätyinkään, koska molemmat olivat aivan erilaisia. Vain tuo tietokilpailu ja kerronnan muoto pienine tarinoineen oli sama. Elokuvahan oli oikeastaan suuri rakkaustarina alusta asti, kirja ei ihan niinkään. Sekin oli omituista, että pidin molemmista..

    VastaaPoista
  2. Itse en ole elokuvaa nähnyt, ja mietinkin lukiessani että mitenköhän se mahtaa kirjasta poiketa. Vaikuttaa jotenkin niin hollywoodilaiselta että asiaan on otettu rakkaustarina-näkökulma!

    VastaaPoista