tiistai 24. tammikuuta 2012

Guy Delisle: Pjongjang

Kanadalainen Guy Delisle vietti kaksi kuukautta työmatkalla pohjoiskorealaisella animaatiostudiolla, ja kertoo näkemästään ja kokemastaan tässä sarjakuvamuotoisessa matkapäiväkirjassa.

Jos mahdollista, vierailijan silmin maa näyttäytyy vielä absurdimpana kuin uutisten perusteella. Propagandan määrä on käsittämätön. Haluaisin tietää vastauksen samaan kysymykseen jonka Delislekin pariin kertaan esittää: Uskovatko ihmiset siellä aivan todella kaiken mitä heille kerrotaan? Täytyy lisätä lukulistalle Barbara Demickin Suljettu maa, ehkä vastaus löytyy siitä. Tai ainakin lisää ymmärrystä tilanteeseen.

Delislen kerronta on sekä tarkkanäköistä että viihdyttävää, ja selkeä piirrosjälkikin miellyttää.

Teos ansaitsisi kyllä saada osakseen enemmänkin kommentointia, mutta Pohjois-Korea vetää niin epäuskoisen ja hölmistyneen sanattomaksi että joudun toteamaan: ei vaan pysty.

Ranskankielinen alkuteos: Pyongyang (2003)

Ulkoasu: Vaikka kansi toki sopiikin kirjan sisältöön, niin en varmaan sen perusteella olisi kirjasta kiinnostunut. Taitaisin kaivata jotain lisää, mutta en osaa sanoa mitä se voisi olla.

Kustantaja WSOY 2011, 2. painos, suom. Saara Pääkkönen, 176 s.

5 kommenttia:

 1. Itseeni tuo kansi vetoaa. Minusta tuo rakennelma (mikä tuon paikan nimi nyt olikaan, en onnistunut löytämään sitä pienellä googletuksella) on jotenkin niin karun karmiva.

  Kiitos Suljettu maa -vinkistä! Näyttävät olevan kaikki kirjastosta lainassa, kauankohan sitä saa odotella. Pjongjangin akvaarioiden kohdalla minulla kävi tuuri, olin juuri kirjoittanut sen kirjastolistalle, kun löysinkin sen kirppikseltä vajaalla kahdella eurolla!

  VastaaPoista
 2. Tämä on niin hyvä!

  Pohjois-Korean aivopesusta saa hyvän kuvan myös teoksesta Sieluni kyyneleet (Hyun Hee), jossa pohjoiskorealainen naisterroristi kertoo tarinaansa. Kyllä ne ihmiset siellä uskovat - ihan kaiken. :-o Paremmasta ei ole tietoa, ja länsimaat on haukuttu pystyyn.

  Delislellä on mahtava tapa paitsi kritisoida muukalaisia myös antaa sattuvaa ja ansaittua kritiikkiä omaan pesään. Pjongjangissakin hän mm. kertoo siitä, miten länsimaat halvalla teettävät töitä Pohjois-Korean tyylisissä takapajuloissa ihan sumeilematta!

  VastaaPoista
 3. Aika huimahan tämä kyllä on. Itselleni jäi mieleen se sotamuseo ja kommentit "mitä mieltä te NYT olette amerikkalaisista". Eihän tuota voi ihan täysin käsittää, tilanne on niin eri kuin täällä.

  Mutta ihanaa että luit ja pidit. Delisle on hieno piirtäjä/kirjoittaja ja ansaitsee mielestäni kaikki saamansa blogisavut mm. Paulan mainitseman seikan vuoksi!

  VastaaPoista
 4. Mie kattoin Areenasta dokumentin Kim Jong-Ilistä, on tosiaan aika käsittämätöntä se propagandan määrä.

  VastaaPoista
 5. Janninna: Nyt kun katson tuota kantta ruudulta, se näyttää mielestäni paremmalta kuin livenä. :)

  Kiitos itsellesi Pjongjangin akvaariot -vinkistä. Googlailin vähän ja näyttäisi tosiaan olevan lukemisen arvoinen kirja sekin!

  Paula: Samoin sinulle kiitos vinkistä! Ja totta, kritiikkiä ansaitsevat länsimaatkin ja Delisle osaa sitä antaa.

  Linnea: Sama kohta jäi mullekin mieleen. Delisleä tulee kyllä tässäkin blogissa näkymään lisääkin!

  Ida: Tuo dokumenttikin olisi kyllä kiinnostavaa nähdä. Todella omituisen karmiva maa johtajineen!

  VastaaPoista