maanantai 3. joulukuuta 2012

Anna-Lena Laurén: "Hulluja nuo venäläiset" - Tuokiokuvia Venäjältä

Yleisradion Moskovan-kirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén kertoo kokemuksiaan Venäjästä ja venäläisistä. Käsitellyiksi tulevat monenlaiset aiheet yhteiskunnasta ja yksityisemmästä elämästä, kuten byrokratia, korruptio, sukupuolet ja niiden suhteet, vodkan juomistavat, nimi- ja puhuttelukäytännöt, demokratian tila ja tulevaisuudenkuva sekä arkielämän vinkit jonottamiseen (tai sen välttelyyn).

Monet seikat tuntuvat käsittämättömiltä. Esimerkiksi mainitun byrokratian kiemurat ja statussymbolien hankkiminen hyvän julkisivun ylläpitämiseksi tilanteessa, jossa sellaiseen ei todellakaan ole varaa. Ja sitten taas on valtavasti lämpöä: ystävyyden pyhyyttä, vieraanvaraisuutta, yhteenkuuluvuutta, aitoa ja välitöntä kiinnostusta tavattuihin ihmisiiin. Aiempi mielikuvani Venäjästä ristiriitaisuuksien maana säilyi ja vahvistui; välillä ajattelin lukiessani, että repisin siellä hiukset päästäni silkasta turhautumisesta, mutta luultavasti yhtä usein ajattelin myös oi, wau, mahtavaa.

Laurén kirjoittaa todella kiinnostavasti ja mukaansatempaavasti, kriittisesti rakkaudella, havainnollistaen esiin tuomiaan asioita monilla omilla ja ystäviensä kokemuksilla. Suosittelen jos haluat kurkata Venäjälle, tätä oli mukava lukea!

Underbara finlandssvenskar vid papper -haasteen kategoria Sakprosa kuitattu.

Ruotsinkielinen alkuteos: "De är inte kloka, de där ryssarna" - Ögonsblicksbilder från Ryssland (2008)

Ulkoasu: En nyt oikein osaa päättää, pidänkö vain enkö; ihan ok mutta ei erityisen kiinnostustaherättävä. Ulkoasu: Terhi Haikonen.

Kustantaja Teos & Söderströms 2010, 2 painos (1. painos 2008), suom. Laura Beck, 183 s.

5 kommenttia:

 1. Ohoo! Kuulostaa kiinnostavalta! Outi Pakkasen samaa aihetta käsittelevä kirja jäi taannoin kesken... en muista miksi! Täytyypä kaivaa se oitis naftaliinista. :D

  VastaaPoista
 2. Tämä voisi olla kiinnostava. Olen käynyt Venäjällä viimeksi 1990-luvulla joten maan tilanteen päivittäminen olisi varmasti virkistävää. Oliko kirjassa mitään Venäjän ihmisoikeusasioista, esim. homoseksuaalien ja etnisten ryhmien asemasta? Nuo aiheet etenkin kiinnostaisivat.

  VastaaPoista
 3. Luin tämän jonkun aikaa sitten ja oli kyllä kiva palata Venäjän-tunnelmiin. Mä olen kanssa käynyt Venäjällä tosi kauan aikaa sitten, mutta tavannut Suomessa monia maasta muuttaneita..

  VastaaPoista
 4. Maukka: Aihe kiinnostaa enemmänkin, joten täytyypä tulla sitten katsomaan mitä sanot tuosta kirjasta, jos päädyt lukemaan ja bloggaamaan!

  Pihi nainen: Noista aiheista olisi tosiaan ollut kiinnostavaa lukea, mutta ne jäivät valitettavasti lähinnä sivuamisen asteelle.

  Mari a: Kävin lukemassa tekstisi tästä, mielenkiintoisia kokemuksia sinullakin! :) En ole vielä ikinä käynyt Venäjällä, mutta haluaisin kyllä joskus mennä.

  VastaaPoista
 5. Sinulle on novellihaaste blogissani! (:

  VastaaPoista