maanantai 25. marraskuuta 2013

Nick Hornby: The Complete Polysyllabic Spree

Kokoelma Nick Hornbyn yhdysvaltalaiseen kirjallisuuslehti Believeriin kirjoittamia kolumneja, joissa hän kertoo kuukauden aikana lukemistaan kirjoista.

Hornby tuntuu selvästi olevan kirjabloggaajien hengenheimolainen. Ihan tavallinen kirjojen ystävä, joka voisi lörpötellä kaiken päivää lukemisistaan. Kertoa niistä huikeista elämyksistä ja välillä niistä jotka eivät niin innostaneet, ihastella sitä kuinka taidokkaasti monenlaisia asioita kirjoissa kerrotaankaan, miettiä kuinka yhden kirjan lukeminen joskus johtaa toiseen ja kolmanteen, harmitella sitä kuinka muut asiat toisinaan vievät liikaa aikaa ja huomiota. Kokoelman lukeminen tuntuikin siltä kuin olisi lukenut pitkiä, hyviä blogitekstejä.

Jokaisen kolumnin alussa Hornby listaa kuukauden aikana ostamansa ja lukemansa kirjat. Kirjoja ostellessaan hän vaikuttaa välillä olevan niin mielijohteidensa vietävissä, että tunsin siinä rinnalla itsenikin suorastaan hillityksi ja harkitsevaiseksi! ;) Gabriel Zaidin teoksessa So Many Books hän törmää niin itseään, minua kuin varmasti useaa muutakin kirjanhamstraajaa ilahduttavaan kohtaan:

"Zaid's finest moment, however, comes in his second paragraph, when he says that 'the truly cultured are capable of owning thousands of unread books without losing their composure or their desire for more'.
That's me! And you, probably! That's us! 'Thousands of unread books'! 'Truly cultured'!"

Aluksi en meinannut päästä Hornbyn tekstin ja huumorin makuun ja parin ensimmäisen kolumnin jälkeen pidinkin lukemisessa pitkänpuoleiset tauot, mutta kunhan lopulta pääsin vauhtiin, en olisi malttanut lopettaa. (Ja näitä tekstejähän onkin tarjolla vielä lisää, joten laitetaanpa tilaukseen...) Hornbyn käsittelemät kirjat olivat enimmäkseen mulle entuudestaan tuntemattomia ja melko pitkälti eri tyyppisiäkin kuin mitä tykkään lukea, mutta eipä se haitannut hänen jutustelustaan nauttimista. Tällaisilla kirjoilla on yleensä taipumus venyttää lukulistaa entisestään, ja kyllähän useampikin teos tämänkin jäljiltä alkoi kiinnostaa. Ainakin toistaiseksi olen kuitenkin hankkinut Hornbyn innostamana vain yhden kirjan, jota ei edes mainittu missään muualla kuin vain nimeltä jonkin kuukauden ostettujen listalla, mutta sen nimen perusteella jo totesin että tuon mä haluan. (Niin mitäs niistä mielijohteista juuri olikaan puhetta, khöhhöm...) Kyseessä on Katharine Harmonin You Are Here - Personal Geographies and Other Maps of the Imagination. Vähän sentään googlailin ennen ostopäätöstä, mutta olin sen jälkeenkin samaa mieltä. ;)

Ulkoasu: Pirteän näköinen, kelpaa mulle! Suunnittelu: gray318.

Kustantaja Penguin 2007 (1. julk. Viking 2006), 273 s.

11 kommenttia:

 1. Nick Hornby on nimi, jonka olen kuullut, mutta en muista lukeneeni häneltä mitään. Kirjoittaako Hornby lähinnä hauskoja kirjoja? Onko hän humoristi?

  Aika erikoinen nimi kirjalla! En ymmärtänyt. Jotain monitavuista?

  VastaaPoista
 2. Kuulostaapa kivalta! Jouduitko tilaamaan vai löytyikö jopa kirjastosta?

  VastaaPoista
 3. Tämä kirja on ihana ja Hornby on ihana, yksi kaikkien aikojen lempparikirjailijoistani! Muistelen, että välillä lukiessa harmitti, kun ei ollut mitään käsitystä joistain kirjoista, joista Hornby kirjoittaa (ts. olisin saattanut saada tekstistä enemmän irti, jos kirja tai edes kirjailija olisi ollut entuudestaan tuttu), mutta jotain olennaista Hornby silti taas onnistui tavoittamaan. Minä viihdyin hyvin tämän kokoelman parissa, niin kuin kyllä kaikkien muidenkin Hornbyn kirjojen.

  VastaaPoista
 4. Oi, minä tykkäsin tästä älyttömästi! Jotenkin sain lohtua kirjahamsteriangstiini, koska Hornby kuvaa niin ihanasti ihmisen kirjahyllyä jonkinlaisena persoonallisuuden wannabe-tilana… kirjahylly lukemattominekin kirjoineen kertoo sielun kaipuusta, eikä siis neljä vuotta lukemista odottaneesta kirjasta välttämättä tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa.

  Äh, Hornby sanoi sen paremmin. :-) Mainio kirja jokaiselle kirjanrakastajalle joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 5. Tuija: Minäkään en ole muuta lukenut Hornbylta joten ihan varmaksi en osaa sanoa, mutta uskoisin huumoriakin löytyvän.

  The Polysyllabic Spree viittaa Believer-lehden porukkaan jolle Hornby toistuvasti naljailee, mutta ei munkaan kielitajuni tuota riitä ihan tyhjentävästi ymmärtämään eikä ainakaan selittämään. :) "Complete" siksi, että tämä on yhteisnide kahdesta aiemmin julkaistusta kokoelmasta, joista toinen oli nimeltään The Polysyllabic Spree.

  fable: Tilasin, täällä on kirjastossa sen verran rajalliset englanninkielisten valikoimat että harvemmin edes vaivaudun katsomaan löytyykö jotain mielessä olevaa kirjaa... :)

  Sonja: Muuta en ole tosiaan Hornbylta lukenut eikä tämäkään oikeastaan saanut hänen proosansa pariin houkuteltua vaikka tekstistä tykkäsinkin. Mutta kolumneja haluan lukea lisää!

  Booksy: Joo, muistan tuon kohdan, oli hyvin sanottu! :)

  VastaaPoista
 6. Yksi lohduttavimmista havainnosta tässä kirjassa oli se, että Hornby luki pääasiassa ihan muita kirjoja, kuin osti omakseen. :)

  Suosittelen muuten lukemaan myös Hornbyn romaaneja. Tai katsomaan elokuvana. Esim. Poika on oikein hyvä.

  VastaaPoista
 7. Totta, pistin merkille saman asian! :)

  Ehkäpä pitää hypistellä Hornbyn kirjoja kun osuvat kohdalle ja katsoa alkaisivatko ne kutsua puoleensa...

  VastaaPoista
 8. Hornby! ♥ Kaikki miehen kirjat ovat hyviä ja hauskoja.

  Ja näitä kolumnikokoelmia on tosiaan useita. Jos alkaa tilailla niitä, kannattaa varoa ettei tee samaa virhettä kuin minä ja tilaa samaa sisältöä kahteen kertaan eri nimillä...

  Tämä Complete Polysyllabic Spree sisältää seuraavat teokset:
  (2004) The Polysyllabic Spree ISBN 1-932416-24-2
  (2006) Housekeeping vs. the Dirt ISBN 1-932416-59-5

  Lisäksi on kaksi muuta kokoelmaa, jotka on ilmeisesti juuri julkaistu yhteisniteenä nimellä Stuff I've Been Reading:
  (2008) Shakespeare Wrote for Money ISBN 1-934781-29-0
  (2012) More Baths Less Talking ISBN 978-1-938073-05-2

  Itselleni kävi niin, että tilasin tuon Housekeepingin vielä erikseen, kun en tajunnut sen sisältyvän tähän Completeen. :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos selvennyksestä! Muuten olin kartalla mutta tuosta uudesta yhteisniteestä en ollut tietoinen.

  Joudunkohan mä nyt todella lisäämään muutakin Hornbya lukulistalle kun sydämiäkin ruvetaan jo jakelemaan... :)

  VastaaPoista
 10. Lisää ihmeessä listalle! Aivan loistava kirjailija, et kadu, uskallan jopa luvata. :) Ja kiitos Pekalle tuosta selvennyksestä! The Complete Polysyllabic Spree on mullakin, mutta tuosta toisesta yhteisniteestä en tiennytkään. Olisi saattanut tilatessa käydä vahinko minullekin.

  VastaaPoista