lauantai 31. tammikuuta 2015

Rinna Saramäki: Hyvän mielen vaatekaappi

Hyvän mielen vaatekaappi jakaantuu kahteen osaan, joista ensimmäinen käsittelee vaatebisneksen ongelmia. Rinna Saramäki tarjoaa kiinnostavaa taustatietoa alan toimintalogiikasta ja halpamaiden tehtaiden huonoista oloista, esitellen myös laskelman joka osoittaa ettei järjellisen palkan maksaminen ompelijalle lopulta nostaisi vaatteen hintaa kuluttajalle kuin hyvin vähän. Vielä kun saisi listan vaatemerkeistä, joiden tuotteita voi ostaa hyvillä mielin voiden luottaa siihen ettei tue eettisiä ja ekologisia kaameuksia, mutta asiat ovat valitettavasti sen verran monimutkaisia ettei sellaista ole tarjolla. Pitäisi olla itse aktiivinen ja kysellä, kysellä, kysellä, tökkien vaatefirmoja oikeaan, avoimempaan suuntaan.

Kirjan toinen osa taas auttaa selkeillä, vaihe vaiheelta etenevillä ohjeilla koostamaan vaatevalikoiman, jollaista juuri lukijan omassa elämässä tarvitaan, joka ei pursu ulos kaapista eikä aiheuta ärsyyntymistä tai ei-oo-mitään-päällepantavaa-tilanteita. Myös laadun tunnistamista ja vaatteiden huoltamista käsitellään. Suosittelen kyllä kirjaan tutustumista! Totesin kyllä, että oman kaappini sisältö on jo aika lähellä sitä, mitä tässä tavoitellaan. Se on muotoutunut sellaiseksi muutaman viime vuoden aikana, kun olen karsinut paljon tarpeetonta tavaraa ja toisaalta shoppaillut huomattavasti enemmän kirjoja kuin vaatteita. :) Tämä ei kuitenkaan valitettavasti tarkoita, etten olisi esimerkiksi tehnyt hölmöjä heräteostoksia, joten kyllä kirjasta silti ajattelemisen aihetta löytyy. Sain myös motivaatiota laatuun panostamiseen, mikä on muutenkin ollut mielessä.

Kirja on mukavan rennolla otteella kirjoitettu. Siinä esiintyy myös runsaasti 1900-luvun eri vuosikymmeniltä peräisin olevista pukeutumisoppaista poimittuja lainauksia, jotka ovat edelleen hyvinkin ajankohtaisia! Ja vaikka kirja onkin ulkoisesti pinkki, esimerkeissä esiintyy usein mekkoja ja muutenkin se on selkeästi naisille suunnattu, niin varsinainen asiasisältöhän toki pätee yhtä lailla miestenkin vaatetukseen. :)

Ulkoasu: Pirteä! Saramäen hauskat pikku piirrokset elävöittävät sivuja. Kuvat: Rinna Saramäki, ulkoasu: Rinna Saramäki & Ville Lähteenmäki, kansi: Sami Saramäki.

Kustantaja Atena 2013, 295 s.

2 kommenttia:

  1. Minä(kin) pidin tästä paljon. Ehkä hieman tuo tyttömäisen pinkki ja hörhelöinen olemus häiritsi, mutta onneksi hyvin vähän, koska sisältö on kuitenkin hyvä ja asiallinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkäsin kyllä pinkkeydestäkin, mutta vähän harmillisesti tosiaan saattaa rajata lukijakuntaa. :D

      Poista