Arminille ja Ellenille selviää lapsettomuusklinikalla, että Armin on hedelmätön. Ensin tulee hölmistynyt epäusko. Eihän asia niin voi olla! Arminillahan on kolmetoistavuotias poika! Lapsen äiti on kuollut kymmenen vuotta aiemmin eikä ole enää vastaamassa kysymyksiin.
Armin katsoo Bota, jonka on kasvattanut omanaan, eikä enää tiedä mitä ajatella. Kysymykset eivät jätä häntä rauhaan. Miksi, missä, miten, ja ennen kaikkea: kuka?
Luettuani Rakkauden hedelmän joskus runsaat kymmenen vuotta sitten kirja päätyi suosikkilistalleni. Sittemmin olen halunnut palata tähän ja tarkastaa, vieläkö mahdan olla samaa mieltä. Vanhojen suosikkien uudelleenluku on toki välillä riskialtista puuhaa, mutta nyt ei kuitenkaan ollut sillä tavalla nostalgisen rakas kirja kyseessä, että mahdollinen pettymys tipauttaisi turhan korkealta.
Ja niinhän siinä kävi että kirja oli nykyisen minun mielestäni ihan vaan sellainen normaalin hyvä. Aihe on kyllä kiinnostava ja mukavaa tätä nytkin oli lukea vaikkei kirja enää tosissaan sytyttänytkään. Kerronnassa vaihtelevat Arminin muistot Bon elämän varrelta ja yhteisistä vuosista pojan äidin Monikan kanssa, nykyhetken tuskailu ja salapoliisityö lapsen alkuperän selvittämiseksi sekä yleisemmät ajatukset ja faktatiedot isyydestä. Muistin lopussa selviävän asian ja saatoin lukea joitakin kohtia sen tiedon valossa, mutta huomasin silti välillä tempautuvani tekstin mukaan ja epäileväni yhdessä Arminin kanssa. Henkilöt olivat kyllä kiinnostavampia kuin muistinkaan. Heidän suhtautumisensa moniinkin asioihin tuntui olevan aika hollantilaisen vapaamielistä. :)
Ensimmäinen lause: Ajamme vaiti sairaalaan.
Hollanninkielinen alkuteos: De Passievrucht (1999)
Ulkoasu: Tykkään epätavallisista kuvakulmista, joten kyllähän tuo kelpaa oikein hyvin. Sekin miellyttää, ettei kirjassa käytetty fonttikaan ole kaikkein tavanomaisin. Graafinen muotoilu: M-L Muukka.
Suomentanut Titia Schuurman
Kustantaja Gummerus 2002, 268 s.
Tämä oli päänsisäisellä lukulistallani jokunen vuosi sitten, kun olin kiinnostunut hollantilaisesta kirjallisuudesta, mutta kun en lukenut kirjaa heti, se unohtui kokonaan. Luin arviosi mielenkiinnolla, ja nyt pistänkin tämän ylös kirjastolistalleni. :) Kirja kuulostaa mielenkiintoiselta, vaikkei se sinulle toiselle kerralla enää perushyvää parempi ollutkaan. :)
VastaaPoistaKannattaa tutustua! Eipä ole muuten uusia hollantilaisia kirjoja kauheasti tullut vastaan, muutaman vuoden takaiseen nämä kirjat haluan lukea uudelleen -pinooni niitä sen sijaan osui useampikin.
PoistaHerman Kochilla on uudempia Hollantilaisia kirjoja. Odotan kovasti syksyllä ilmestyvää suomennosta
VastaaPoistaJoo, Illallinen mulla onkin ja ajattelin sen lukeakin ihan kohta!
Poista