tiistai 7. heinäkuuta 2015

Shimo Suntila: Sata kummaa kertomusta

Shimo Suntila vietti vuoden kirjoittaen joka päivä raapaleen eli tasan sadan sanan tarinan, ja niistä tarinoista sata on kerätty tähän kirjaan. Teos on pieni, mutta tarjoaa komean valikoiman sijoiltaan niksahtaneita todellisuuksia monenlaisista spekulatiivisen fiktion maisemista. Luin tätä hiljalleen muutama tarina kerrallaan. Matkan varrella virnistelin, oivalsin, liikutuin ja löysin huimaavia häivähdyksiä ajan ja avaruuden laajuuksista.

Kuten kirjaan päätyneiden tarinoiden valintaprosessissakin kävi selväksi, jokaisella on omat suosikkinsa raapaleiden moninaisessa joukossa. Eivät itseänikään kaikki puhutelleet, mutta kokonaisuutena kirja oli oikein positiivinen kokemus. Oma top kolmoseni: Hengityksen pysäyttävä Aamu, Duunimatka jonka idean hoksatessani taisin naurahtaa ääneen ja haikea, kaunis Kiertoratakirje.

Suntilan tarinoista siis pidin, mutta raapale on kyllä yleensä ottaenkin hieno ja kiinnostava kirjallisuudenlaji. Sata sanaa lukaisee nopeasti, mutta asiansa osaava kirjoittaja voi saada niihin mahdutettua hyvinkin hätkähdyttävän kertomuksen. Otinkin tämän perään lukuun ensimmäisen Kummalinnun munia -antologian, enkä pistäisi ollenkaan pahakseni jos saisin lukea raapaleita muiltakin kuin spefikirjailijoilta!

Ulkoasu: Kansi sopii tähän hyvin! Runsas kummallisuuksien valikoima joka ei ota itseään liian vakavasti. Kansi: Arren Zherbin.

Kustantaja Kuoriaiskirjat 2013, 108 s.

4 kommenttia:

 1. Mun kirjoittamia raapaleita löytyy täältä:

  http://fiktio.wikidot.com/muoto-ennen-sisaeltoeae

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä! Muutaman raapaleen jo lukaisinkin sieltä täältä ja kiinnostavalta vaikuttaa, täytyypä tutkia tarkemminkin!

   Poista
 2. Minäkin tykästyin Suntilan kirjaan ja raapaleisiin. Minä, joka en koskaan kirjoita muuta kuin blogiani, tulin raapaisseeksi muutaman raapaleen ;-)
  Mutta siis Sata kummaa kertomusta on yksi lemppareitani. Pitääkin tässä lomalla lueskella sitä uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en muuten harrasta kirjoittamista, mutta raapaleita olisi kieltämättä kiva kokeilla! :)

   Poista