maanantai 10. elokuuta 2015

Herman Koch: Illallinen

Tunnettu poliitikko ja todennäköinen seuraava pääministeri Serge Lohman, hänen vaimonsa Babette, Sergen pikkuveli Paul ja tämän vaimo Claire ovat kalliissa ravintolassa illastamassa. On tapahtunut jotain heidän teini-ikäisiä lapsiaan koskevaa, josta on tarpeen keskustella.

Näkökulma on Paulin, ja aluksi lukijan onkin helppo olla hänen puolellaan, ärsyyntyen veljen pätemisestä ja annoksia pikkurillillään osoittelevan hovimestarin selostuksista. Hiljalleen kuitenkin paljastuu, millainen Paulin oma historia on ja miten Claire siihen vaikuttaa suhtautuvan. He tuntuvat tosiaan sopivan toisilleen, mikä yleensä on iloinen asia, mutta tässä tapauksessa jotenkin...pöyristyttävää. Kirjan päätyttyä jäin kulmiani kohotellen ajattelemaan että ohhoh, jopas...jopas nyt jotakin.

Paulin ajatuksissa toistuu Anna Kareninan kuuluisa aloitus: Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan. Paul on päättänyt pitää oman perheensä onnellisten joukossa, mitä se sitten vaatiikin. Ihan tavanomaiseksi onnellisuudeksi en sitä kuitenkaan sanoisi. Moraaliset ongelmat eivät ole kaikille ongelmia ollenkaan.

Vaikutuin Herman Kochin karmaisevasta psykologisesta tarkkanäköisyydestä, pidin kirjan jaottelusta ruokalajien mukaan ja Sanna van Leeuwenin käännöstäkin oli ilo lukea. Tykkäsin siis, mutta jostain syystä en silti tunne mitään välttämätöntä tarvetta lukea lisää Kochia. Katsotaan, tuleeko muihin jossain vaiheessa tartuttua.

Ensimmäinen lause: Menimme syömään ravintolaan.

Hollanninkielinen alkuteos: Het diner (2009)

Ulkoasu: En olisi tätä kannen perusteella valinnut luettavakseni, mutta nyt jälkeenpäin täytyy myöntää että jollain tapaa tuo sopii tunnelmaan.

Suomentanut Sanna van Leeuwen

Kustantaja Siltala 2012, 340 s.

4 kommenttia:

 1. Kun kirjoitat "jopas ... jopas nyt jotakin" niin hetihän tuosta tulee tunne, että mitäköhän tuo jopas on. Ai jai, kun sait mielikuvitukseni kutkuttelemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! :D Eipä sitä aperitiiveja nauttiessa vielä arvannut, mitä kaikkea ilta pitäisi sisällään.

   Poista
 2. Tämä oli kirja, jonka jälkeen päätin olla lukematta Kochia enempää. No joo, olen lukenut nyt myös Lääkärin ja viimeisimmän Naapurin, joka on huippukirja, tai sitten olen jo koukuttunut Kochin kirjoitustyyliin, joka on kritisoiva. Luen siis rivien väliset asiat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaapa olla, että itsekin ajaudun nuo myöhemmät lukemaan jossain vaiheessa. Rivien välissä kyllä riittää varmasti löydettävää.

   Poista