perjantai 12. elokuuta 2016

Enimmäkseen entisen kirjaennakkoluuloisen tunnustuksia

Joskus ajattelin että klassikko tarkoittaa tylsää. Sittemmin olen huomannut että klassikoksi päätymisen syynä saattaa useinkin olla se, että kirja on aivan huippuhyvä.

Olen tuominnut myös Nobel-palkittujen kirjailijoiden teokset sekä Keltaisen kirjaston kirjat sellaiseksi kuivakkaaksi hienosteluksi, ettei niistä normaali ihminen mitään ymmärrä. Ihan hukkaan meni tämäkin hyvä ennakkoluulo, kunhan tulin kurkistaneeksi kansien sisäpuolelle.

Oli jopa sellainenkin aika, että arvelin kotimaisen kirjallisuuden olevan niin ankeaa, tai jotain, ettei sellaista jaksa lukea. Tähän liittyi myös jokin epämääräinen olettamus teennäisestä dialogista, joka ei miellytä sen kummemmin kirjakielisenä kuin puhekielisenäkään. Kuinka väärässä ihmisen on mahdollista olla?

Ja scifi. Siinähän vain lennellään avaruusaluksilla. Ei kiinnosta. Paitsi että scifin sisälle mahtuu huikea kirjo ties minkälaisia kuvitelmia, jotka saavat katsomaan nykymaailmaakin uusin silmin.

No mutta se avaruusscifi. Ei sitä nyt kumminkaan. Toistaiseksi kokemukseni rajoittuu muutamiin novelleihin, mutta tosiaankin - siellä avaruusaluksessakin on ihmisiä, tai muita olentoja, joilla on omat tarinansa. Yhtä lailla kiinnostavia kuin maan pinnallakin.

Novelleista puheen ollen, nehän ovat sellaisia ärsyttäviä pätkiä jotka jäävät ihan kesken. Jossain vaiheessa jotain naksahti päässä, ja opin arvostamaan sitä että saan novellin kautta kurkistaa johonkin elämään, jäämättä kaipaamaan enempää. Ja novellejakin on monenlaisia, välillä niissä on isokin tarina.

Entäs runot. Ne nyt ainakin ovat niin vaikeaselkoisia ja tulkintaa vaativia, ettei lukemisesta selviä ilman pään raapimista. No, niitä "enhän mä ymmärrä tästä yhtään mitään" -hetkiäkin on joskus osunut kohdalle, mutta huomattavasti useammin olen saanut ihastella, kuinka joku onkin saanut tuonkin asian tai ajatuksen kiteytettyä noihin muutamiin sanoihin.

Sarjakuvat. Tähän ei oikeastaan liittynyt ennakkoluuloja, en vain tullut tosissani ajatelleeksi että on olemassa sellainenkin asia kuin sarjakuvaromaani.

Nuortenkirjat. Olivat mukavaa luettavaa silloin aikoinaan, mutta että vielä aikuisena lukisin...? Olipa tainnut jäädä havaitsematta, kuinka monenlaisia hienoja ja kiinnostavia, aikuisellekin paljon antavia kirjoja sinne nuortenhyllyyn mahtuukaan.

Elämäkerrat. Eivät nyt vain oikein tunnu olevan mua varten, tuskin jaksavat kiinnostaa. Minkähän takia olen sitten viihtynyt kahden toistaiseksi testaamani urheilijaelämäkerran parissa huippuhyvin?

Sotarintamakuvaukset. Vaikka sodan aikaan sijoittuvia kirjoja olenkin lukenut niin ne varsinaiset rintamakuvaukset.... ääh. Vieläkö joku yllättyy jos sanon tulleeni toisiin ajatuksiin tutustuttuani asiaan mututuntumaa paremmin?

Sitten on tietysti joukko yksittäisiä teoksia, tai yksittäisten kirjailijoiden tuotantoja, joihin olen liittänyt sekalaisia, usein ihan tuulesta temmattuihin mielikuviin perustuvia ennakkoluuloja ja ollut sitä mieltä että eivät nuo ole mulle. Kunnes jokin, yleensä blogipostaus, on herättänyt kiinnostuksen, ja luettuani olen todennut että wau.

Tässähän saattaa jo alkaa ihmetyttää, että mitä oikein olen lukenut ennen näiden heräämisten alkamista. Ilmeisesti dekkareita, kauhua, vähän fantasiaa sekä joitakin muita ulkomaisia romaaneja. Näitä en toki ole unohtanut myöhemminkään, niiden rinnalle on vain tullut paljon, paljon muuta.

Olen ollut ennakkoluuloinen myös ääni- ja e-kirjoja kohtaan, ja sittemmin päätynyt käyttämään molempia formaatteja tyytyväisenä paperikirjojen rinnalla.

Entä vieläkö joitakin harhakuvitelmia on jäljellä? Ehkä jotain voi olla, mutta ainakin selkeästi pienemmässä mittakaavassa. Vaikka on asioita, jotka ovat siellä kiinnostuslistan häntäpäässä, en enää sulje mitään kirjallisuudenlajia, genreä tai muuta kirjallisuuden osa-aluetta yksiselitteisesti pois lukemistostani, vaan pyrin seurailemaan avoimin mielin josko siihen liittyen vaikka tulisi jotain houkuttelevaa vastaan.

Ennakkoluulojen elättelyn sijaan keskityn mieluummin nauttimaan siitä uskomattomasta monimuotoisuudesta jota kirjojen kansien väliin (ja niihin muihinkin formaatteihin ;) oikein mahtuukaan!

10 kommenttia:

  1. Hykertelen täällä, niin mainio postaus! Näin sitä joutuu syömään sanansa. Aloin myös miettiä, minkä kohtaan olen itse ennakkoluuloinen. Voisinkin haastaa itseni lukemaan jotain mistä en usko pitäväni. Tai aloitin jo: kuuntelen äänikirjoja lenkillä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiheesta voisi kyllä kehittää vaikka lukuhaasteenkin! :)

      Poista
  2. Tämä on hieno kirjoitus! On rohkeaa pystyä myöntämään omat ennakkoluulonsa (koskivat ne mitä elämän aluetta tahansa) ja myös selättämään ne. :)

    Itsellä ei kirjojen suhteen ole erityisen suuria ennakkoluuloja - tosin chick-lit ei ole juttuni, mutta sieltäkin on löytynyt positiivia yllätyksiä, jos olen antanut genrelle mahdollisuuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chick lit ei ole munkaan juttuni - ainakaan vielä, hah! :D En ole lukenut vielä yhtään kunnolla siihen genreen kuuluvaa kirjaa, mutta sellaistakin olen ajatellut ennen pitkää kokeilla.

      Poista
  3. Ihana teksti! :D
    Olen jakanut monia ennakkoluuloja sun kanssa, mutta sittemmin todennut, että ei pitäisi tehdä liian jyrkkiä tykkään-en tykkää -luokitteluja etukäteen. Yksi suurimmista yllättäjistä on ollut Kalle Päätalo. Kuvittelin (kuten ehkä moni muu), että Päätalo kirjoittaa kuivakkaa tekstiä jostakin tosi miehisestä, epäkiinnostavasta aiheesta. Ja sitten kun luin yhden, olinkin ihan että vau! :D
    Sen jälkeen on tuntunut siltä, että pitäisikö mun nyt luopua kaikista Coelho/Danielle Steel/Nora Roberts jne. ennakkoluuloista, kun en ole antanut niille kirjoille edes mahdollisuutta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bloggaajien Päätalo-kokemukset on kyllä saaneet mutkin vakuuttumaan jo ennakkoon, vaikken ole lukemaan asti vielä ehtinytkään! :) Eikä todellakaan ollut lukulistalla vielä muutama vuosi sitten...

      Coelhoja olen lukenut kolme ja niiden uskon riittävän loppuiäksi. Jonkun romantiikkakuningattaren kirjaa vois kyllä myös kokeilla joskus, mikä ettei sellaisenkin parissa varmaan viihtyisi mutta epäilen(!!) etten kovin montaa jaksaisi. ;)

      Poista
  4. Hyvä kirjoitus ja niin totta! Olen jakanut monia samoja ennakkoluuloja, ja ehkäpä minäkin yritän entistä rohkeammin niitä karistella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatketaan yrityksiä! :) Taas haaveilen että kun tuon oman kirjajemman saisi pienenemään niin olisi kiva ruveta vähän laajemmalti poimimaan kirjastosta monenlaista kokeiltavaksi.

      Poista
  5. Minulla on ollut samoja ennakkoluuloja. Ei kaikkia nuita, mutta esim. ensimmäinen, eli klassikot. Nobelisteista olen ajatellut ehkä samoin, tai kertakaikkiaan jättänyt kokonaan ajattelematta mokomat. Suurempi ennakkoluulo oli Finlandia-voittajat. Sitten huomasin, että nehän ovatkin hyviä ja luin monta. Voi hyvänen aika, miten huonoa osa on! Nyt tiedän, että sen tittelin perusteella ei voi tietää yhtään, onko kirja hyvä vai surkea.
    Mutta minullapa oli valtava ennakkoluulo: en tykkää dekkareista, en yhtään. Kun sitten tykästyin muutamaan, uskoin, että ne olivat vain harvinainen poikkeus. Se on nyt kolmen kärjessä lempparigenreissäni.

    VastaaPoista
  6. Minulla on ollut samoja ennakkoluuloja. Ei kaikkia nuita, mutta esim. ensimmäinen, eli klassikot. Nobelisteista olen ajatellut ehkä samoin, tai kertakaikkiaan jättänyt kokonaan ajattelematta mokomat. Suurempi ennakkoluulo oli Finlandia-voittajat. Sitten huomasin, että nehän ovatkin hyviä ja luin monta. Voi hyvänen aika, miten huonoa osa on! Nyt tiedän, että sen tittelin perusteella ei voi tietää yhtään, onko kirja hyvä vai surkea.
    Mutta minullapa oli valtava ennakkoluulo: en tykkää dekkareista, en yhtään. Kun sitten tykästyin muutamaan, uskoin, että ne olivat vain harvinainen poikkeus. Se on nyt kolmen kärjessä lempparigenreissäni.

    VastaaPoista