torstai 10. kesäkuuta 2010

Jean Giono: Mies joka istutti puita

Tämä vain 33-sivuinen pikku kirja kertoo miehestä, johon Jean Giono tutustui patikoidessaan Provencen vuorilla vuonna 1913. Tuo paimen asui autiolla seudulla jolla edes kummastakaan maailmansodasta ei tarvinnut välittää mitään - ja istutti joka päivä puita, saaden lopulta aikaan valtavan metsän.


Kertomuksen todenperäisyydestä on kiistelty, mikä on harmi koska todella toivoisin sen olevan totta. Kaltaiselleni metsien rakastajalle, ja miksei muillekin, ajatus miehen viettämästä elämästä on aika huikea. Ja kuten kirjassakin todetaan, "hän näyttää ihmeellisesti löytäneen tien onnelliseen elämään". Totta tai ei, oleellisinta lienee se, että kirja on kuulemma innostanut ihmisiä ihan oikeisiin metsänistutusliikkeisiin ympäri maailmaa.

Ensimmäinen lause: Nyt siitä on jo nelisenkymmentä vuotta.


Ranskankielinen alkuteos: L'homme qui plantait des arbres (1983) (kirj. kuitenkin jo 1950-luvulla)

Kustantaja Basam Books 1994, suom. Tuukka Kangasluoma, 33 s.

5 kommenttia:

 1. Kiehtova ajatus kirjassa. Minä istutan ainakin yhden puun joka vuosi. Tänä keväänä olen istuttanut jo monta ja tänä iltana taas.

  "Puut ovat runoja, joita maa kirjoittaa taivaalle."

  VastaaPoista
 2. Teresita: Siihen ainakin pyrin! :) Jostain blogista tämäkin vinkki on peräisin.

  Leena Lumi: Olen tuon sitaatin lukenut jostain ennenkin ja pidän siitä. Ja kiva kuulla että istutat puita! Tähän omalle tontillemmekin mahtuisi muutama lisää, vaikka niitä onneksi jo aika paljon onkin...

  VastaaPoista
 3. Voiko tästä olla pitämättä? :) No, voi kai, koska eipä ole taidettu julkaista sellaista kirjaa josta kaikki olisivat samaa mieltä, mutta silti!

  VastaaPoista