sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Raymond Queneau: Tyyliharjoituksia

Tyyliharjoituksia sisältää 99 versiota samasta pikku tarinasta: Bussissa nähty nuori mies, jolla on pitkä kaula ja omituinen hattu, syyttää toista matkustajaa tönimisestä ja menee sitten istumaan. Myöhemmin sama mies nähdään toisaalla saamassa ystävältään neuvoa päällystakkinsa ylimmän napin siirtämisestä.

Tarina on kerrottu mm. eri aikamuodoissa, eri asenteilla, riimiteltynä, oodina, sähkeenä ja eri aistien kautta. Tässä ytimekkäästi tankarunona:

S-bussi saapuu
Hattumies nousee kyytiin
Syntyy rähinää
Myöhemmin asemalla
Keskustellaan napista

Monet jotain "kikkailua", kuten kirjainten paikkojen sekoittamista sisältävät versiot tuntuivat turhilta, typeriltäkin, vaikka niillä olikin hienot nimet. :) Sen sijaan monet muut olivat hyvinkin kiinnostavia ja naurattaviakin (ainakin aluksi, kieltämättä myöhemmin alkoi vähän puuduttaa...). Kokonaisuus on joka tapauksessa mielenkiintoinen. Osa kiitoksista kuuluu suomentaja Pentti Salmenrannalle, joka on joutunut miettimään monet versiot uusiksi suomenkielisestä näkökulmasta.

Kannattaa kurkata myös Amman ajatuksia aiheesta! :)

Ranskankielinen alkuteos: Exercises de style (1947)

Kustantaja Otava 1991, suom. Pentti Salmenranta, 209 s.

4 kommenttia:

 1. Onpa jännä! Voin kyllä uskoa, että jo siinä 78 version kohdalla alkaa puuduttaa, mutta hauska idea kyllä.

  VastaaPoista
 2. Suunnittelin lukevani tätä pitemmän ajan kuluessa, pari tekstiä silloin tällöin, mikä olisikin varmasti ollut puutumisen kannalta parempi. Tuollaiset pikku pätkät menivät kuitenkin niin kätevästi siinä lapsen kanssa puuhailun lomassa että kirja tulikin sitten luettua parissa päivässä. :)

  VastaaPoista
 3. Himppu! Tämä on niitä opuksia, jotka roikkuu ikuisesti lukulistalla. Nyt pitäis ryhdistäytyä ja lukea tämä! Kuulostaa nimittäin niin mainiolta.

  VastaaPoista
 4. Cathy, kannattaa - mutta tosiaan suosittelen lukemaan vähän pitemmän ajan kuluessa!

  VastaaPoista