torstai 10. kesäkuuta 2010

Sarah Waters: Silmänkääntäjä

Kahden orpotytön elämät kietoutuvat toisiinsa 1860-luvun Englannissa, kun Lontoon varkaiden parissa kasvanut Sue osallistuu juoneen joka vie hänet palvelijaksi enonsa synkässä maaseutukartanossa asuvalle Maudille.

Kummankin tytön kertojanääni on vahva ja selkeästi omanlaisensa. Heidän näkökulmansa yhdistämällä syntyy kokonaisuus joka näyttää kuinka pienestä asiat voivat välillä olla kiinni: ilmeistä, katseen kääntämisistä, melkein sanotuista asioista.

Waters on onnistunut yhdistämään samaan kirjaan monta hyvää asiaa: koukuttavan juonen jonka ensimmäisen yllätyksen jälkeen ei voi olla mistään enää varma, taidokkaan henkilöiden kehittämisen, tunnelmallisen ympäristön kuvauksen ja rikkaan kielen. Lopputulos on erinomainen.

Monissa Silmänkääntäjää koskevissa kirjoituksissa toistuu yksi ajatus, nimittäin se ettei halua kertoa kirjasta kovin paljoa ettei pilaa sitä muilta. Noudatan samaa periaatetta ja kehotan lukemaan itse! :)

Ensimmäinen lause: Siihen aikaan minun nimi oli Susan Trinder.


Englanninkielinen alkuteos: Fingersmith (2002)


Kustantaja Tammi 2006, suom. Helene Bützow, 673 s.

9 kommenttia:

 1. Sain juuri luettua Diane Setterfieldin Kolmastoista kertomus. Tässä tuntuu olevan samoja elementtejä.

  VastaaPoista
 2. Pitää paikkansa, kyllä kirjoissa jotain samaa on mutta on paljon erilaistakin.

  VastaaPoista
 3. Silmänkääntäjä on erinomainen romaani! Totta, että kirjasta on vaikea sanoa mitään paljastamatta juonta, mutta tunnelma on vahva ja nimenomaan se "silmänkääntäminen" on myös niin koukuttavasti tehty, että lukija on välillä ihmeissään.

  Mitä Kolmanteentoista kertomukseen tulee, niin sekin on loistava, mutta Silmänkääntäjä on aika erilainen - paljon erikoisempi.

  VastaaPoista
 4. Kirjahan kuulostaa tosi kiinnostavalta ja salaperäiseltä. Minuun teki myös vaikutuksen se Kolmastoista kertomus. Taidanpa tehdä kirjastolenkin tänään!

  VastaaPoista
 5. lumiomena: Erikoisempi, nimenomaan - vaikka tietysti joitakin samankaltaisuuksia löytyy moniin kirjoihin verrattuna, niin enpä yhtäkkiä osaa kertoa kirjaa jonka voisi sanoa olevan hyvin paljon Silmänkääntäjän kaltainen.

  Sara: Salaperäisyys on tässä paikallaan koska kirjasta olisi tosiaan hyvin helppoa spoilata jotain! :)

  VastaaPoista
 6. Kiitokset oivaltavasta blogin nimestä;) ja tervetuloa:
  http://jarjellajatunteella.blogspot.com

  Tämä kirja kiinnostaa kovasti ja onkin ollut sillä pitkällä listalla, johon kerään kaikki ne mielenkiintoiset kirjat, jotka vain odottavat lukemistaan:)

  VastaaPoista
 7. Ole hyvä vain ja kiitos kutsusta - ja tervetuloa tietysti myös itsellesi tänne! :)

  Omalla vastaavalla listallani riittää myös nimiä... :)

  VastaaPoista
 8. Luulen, että olen nähnyt tämän tarinan joskus BBC:n sarjana telkkarista. Silloin ainakin tykkäsin kovasti ja ajattelin, että pitäisi kirjakin lukea.

  VastaaPoista
 9. Tuota BBC:n sarjaa on muuallakin kehuttu, se olisi kiva nähdä!

  VastaaPoista