keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Vielä kirjojen ulkoasusta

Valkoinen kirahvi otti aiemmin kirjankansikeskusteluun erilaisen, kiinnostavan näkökulman ja esitteli hyllynsä kauneimpia kirjojen selkämyksiä. Nehän ne tosiaan kirjoista useimmin näkyvät, joten syytä onkin kiinnittää niihin huomiota! Valitsinpa siis itsekin näytille vähän oman hyllyn silmäniloja vielä tästä vinkkelistä. Monissa kansipostauksenikin kirjoissa on kyllä hienoja selkiä, mutta poimin tähän nyt kuitenkin ihan uutta verta. Mukana niin selkeää tyylikkyyttä kuin koristeellista kauneuttakin:


Kathryn Stockett: The Help (Penguin)
 Päällys: Stephanie Huntwork
Michael Cox: The Meaning of Night (Norton)
Päällys: Patti Ratchford
José Saramago: Oikukas kuolema (Tammi)
Päällys: Timo Mänttäri
Katherine Howe: The Lost Book of Salem (Penguin)
Kuva: The Royal Collection, kalligrafia: Carol Kemp
Richard Mason: Muistojen huoneet (LOISTO/Gummerus)
Päällys: Jenni Noponen
Andreï Makine: Vera (WSOY)
Päällys: Martti Ruokonen
Hal Duncan: Vellum (LIKE)
Tästä en onnistunut löytämään tietoa suunnittelijasta!
Anne Michaels: Kivenkantajat (WSOY)
Graafinen suunn.: Sami Kortemäki
Susanna Clarke: Jonathan Strange & herra Norrell (WSOY)
Piirros: Portia Rosenberg
Jason Goodwin: Janitsaaripuu (Karisto)
Piirros: Marco Ventura, suunn.: Alex Kirby

Mieltymykseni näyttävät olevan aika vaaleita, ainakin verrattuna kotimaisten kirjojen keskimääräiseen mustuuteen! :) Olisin mieluusti valinnut mukaan enemmän iloisen värisiä kirjoja, jos sellaisia olisi ollut tarjolla. Pyyntöni siis kuuluukin: Lisää VÄRIÄ, kiitos!!

Kansikeskustelun inspiroimana aion jatkossa lisätä niille kirja-arvioideni alaosan vakioriveille oman mainintansa myös kirjan ulkoasusta, sillä se on asia joka mielestäni ansaitsee jatkuvampaakin huomiota.

11 kommenttia:

 1. Kirjojen kansista voisi keskustella kyllä vaikka kuinka! Valkoisen kirahvin näkökulma kansiin oli virkistä, niinhän se tosiaan on, että usein juuri ne kirjan selkämykset ovat se ensin näkyvä osa.

  Pitäisikin samalla kun järjestelen tuota omaa hyllyä, rankata sieltä kiehtovimmat selkämykset :)

  VastaaPoista
 2. Ihan samaa mieltä: kirjan ulkoasu on tärkeä ja etenkin kotimaisiin kirjankansiin kaipaisin lisää väriä. Kirjoitin tästä aiheesta pariin otteeseen vanhan blogini puolella, mm.:
  http://huina-haina.blogspot.com/2010/01/kirjaa-on-kansiin-katsominen.html

  VastaaPoista
 3. Hyvä idea ottaa kannet mukaan osaksi kirjakirjoituksia! Kannet ovat osa elämystä!

  VastaaPoista
 4. Susa: Jatka vaan ihmeessä keskustelua eteenpäin niitä oman hyllyn helmiä esittelemällä! :)

  Lumikko: Tuo linkittämäsi teksti on kyllä täyttä asiaa! Ja olen myös välillä Amazonista/Book Depositorysta tilatessani maksanut vähän enemmän siitä kauniimmasta versiosta... :)

  Luru: Ajatus on ihan vapaasti kopioitavissa jos yhtään siltä tuntuu! :)

  VastaaPoista
 5. Olen ehdottoman samaa mieltä, että kirjan kannet ovat osa elämystä. Ja kauniita kansia oletkin valinnut kuvaan! Pitääkin himan vilkaista omaa hyllyä, josko sieltä pääsisi esittelyyn myös jotain. Hal Duncanin kirjoissa esimerkiksi on kummassakin suomennetussa kauniit kannet. Pidän semmoisista mattapintaisista papereista :)

  VastaaPoista
 6. Kirjakannet ovat yleensä se tekijä, joka kiinnittää ainakin minun huomioni kun kirjaston uusimpia kirjoja katson hyllyssä tai muiden kirjojen "selkiä" :)

  VastaaPoista
 7. Teresita: Pidän myös mattapinnasta! Jotenkin se suorastaan kutsuu rauhoittumaan kirjan pariin, enemmän kuin kiiltävä kansi... :)

  Kirjahiiri: Tuo tuntuu (ymmärrettävästi) olevan hyvin yleinen mielipide. Kansilla on tosiaan merkitystä siinä, mitkä kirjat päätyvät luettaviksi!

  VastaaPoista
 8. Hauskaa, että olit tarttunut selkämyhaasteeseen! Kaunokaisia sinulla! Mikä siinä muuten on, että englanninkielisessä maailmassa tämä asia on usein toisin: kirjat ovat paljon houkuttelevamman näköisiä kuin niistä tulevat käännökset. Lisää väriä ja taiteellisuutta kehiin kaivattaisiin kyllä suomennettuihinkin kirjoihin. Siitäkin huolimatta, että kauniita kirjoja on.

  VastaaPoista
 9. Kiitos vain hyvästä ideasta, tämä on tosiaan kiinnostava näkökulma! :)

  VastaaPoista
 10. Hyvä aate tuo ulkoasuarvostelu! Kun monesti se kirja sieltä hyllystä juuri kannen tai jopa selkämyksen perusteella noukitaan / jätetään noukkimatta...

  VastaaPoista
 11. Aivan, sillä on suurempi merkitys kuin ehkä usein hoksaa ajatellakaan!

  VastaaPoista