lauantai 27. elokuuta 2011

Tove Jansson: Kesäkirja

Sophia-tyttö viettää isänsä ja isoäitinsä kanssa kesänsä Suomenlahden saaressa. Kesäkirja on kollaasi eri kesien tapahtumia, tunnelmia ja hetkiä vailla kronologista järjestystä, mutta silti täydellisen yhtenäinen.

Tämä on kirja, jonka kerran luettuaan lukee todennäköisesti uudelleenkin. Kirja, joka jää hautumaan mieleen. Parhaimmillaan kenties luettuna maistellen. Luin ensimmäisen puolikkaan putkeen tavoittamatta kunnolla sitä mikä tästä oikein tekee niin hienon, mutta kun pidin vähän taukoa ja annoin kirjalle aikaa elää mielessäni, löysin kuin löysinkin jatkaessani Kesäkirjan taian.

Kokonaisuus on upea: saaren ajattomuus ja kirjan sivuille vangittu kesän tuntu kaipaavat mausteekseen kipakkuutta, ja sitä kyllä löytyykin Sophian ja isoäidin ystävyydestä. Ja kun kaikki on vielä kirjoitettu sillä yksinkertaisen viisaalla tyylillä, joka on Tove Janssonilla ihan omanlaisensa, niin mitä sitä nyt muuta enää pitäisi vaatia.

Ensimmäinen lause: Oli varhainen, hyvin lämmin aamu heinäkuussa ja yöllä oli satanut.


Ruotsinkielinen alkuteos: Sommarboken (1972)


Ulkoasu: Kansikuva olisi täydellinen vaikkei edes olisi Toven itsensä maalaama, mutta kun se on, niin se on vielä täydellisempi. :)


Kustantaja WSOY 2006, 6. painos, suom. Kristiina Kivivuori, 143 s.

8 kommenttia:

 1. Kiitos arvostelusta! Kirja kuuluu kirjaurakkani 1001 kirjaan, joten tarkoituksena tämäkin kirja jossain välissä lukea. :)

  VastaaPoista
 2. Luin Kesäkirjan ruotsiksi viime (vai jo toissa-?) kesänä, ja vaikka ruotsiksi lukemiseni on vähän kankeata, kirja jäi kuitenkin mieleen vahvana lukukokemuksena. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että tämä kirja tulee todennäköisesti luettua uudelleenkin.

  VastaaPoista
 3. pitäis varmaan lukee, toi kansikin näyttää houkuttelevalta :D

  VastaaPoista
 4. Tämän kirjan olemassaolo on mennyt minulta kokonaan ohi. Pitäisi muutenkin ottaa itseään niskasta kiinni ja tutustua muuhunkin Tove Janssonin tuotantoon kuin Muumeihin. :)

  VastaaPoista
 5. Kirjahiiri: Kannattaakin kyllä lukea! :)

  Jum-Jum: Pitäisikin sitä ruotsia harjoitella, eikä välttämättä olisi ollenkaan huono ajatus kokeilla lukea tämä ruotsiksi!

  Inka: Kansi on kyllä hieno. :)

  peikkoneito: Blogeista tämän olemassaolo on vasta omaankin tietoisuuteeni tullut. Kuten on käynyt aika monen muunkin kirjan kohdalla... :)

  VastaaPoista
 6. Minä odotan tätä kirjaa paljon ja nyt sinäkin kirjoitat tästä niin kivasti. Minulla on vähän ikävä Toven viisasta kieltä.

  Kiitos.

  VastaaPoista
 7. Löysin juuri kirjan itselleni ja mietin maltanko jättää kirja ensi kesän korvalle tunnelmaa luomaa...Katsotaan maltanko.

  VastaaPoista
 8. Linnea: Toven kieli on kyllä hienoa. Onneksi mulla on sitä vielä paljon lukematta ja kokematta... :)

  Jaana: Mulle kävi samoin, löysin tämän alehyllystä viime syksynä ja mietin että malttaisinko säästää kesään. :) Oli tarkoitus lukea jo aiemmin tänä kesänä, mutta tuli taas hamstrattua kirjastosta niin paljon luettavaa että siitä omasta hyllystä kerätystä kesäkirjapinosta taisikin tulla syyskirjapino...

  VastaaPoista