sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Yoko Ogawa: The Housekeeper and the Professor


(EDIT: Ilmestynyt suomeksi nimellä Professori ja taloudenhoitaja, Tammi 2016, suom. Antti Valkama)


Voisiko vuosi paremmin alkaa kuin näin loistavalla kirjalla!

Professori on ollut hankala asiakas taloudenhoitajia välittävälle toimistolle, sillä jo yhdeksän työntekijää on käynyt kokeilemassa tehtävää ennen kuin kirjan kertoja saa sen hoitaakseen. Ei professorissa muuta vikaa ole kuin se että hänellä on eräs ongelma: vuosien takaisen onnettomuuden ja aivovaurion vuoksi hänen muistinsa pysähtyy vuoteen 1975, sitä tuoreemmista tapahtumista hän muistaa aina vain viimeiset 80 minuuttia.

Vaikka professori siis tapaa taloudenhoitajansa joka aamu ensimmäistä kertaa, se ei estä kertojaa ja hänen poikaansa ystävystymästä professorin kanssa eikä professoria opettamasta heille matematiikan kauneutta ja numeroiden salaisuuksia.

Kuten kai tuli jo selväksi, pidin kirjasta todella paljon!! :) Itse tarina on kaunis ja kun itse pidän matematiikasta, myös sitä käsittelevät osuudet olivat kiehtovaa aivojumppaa ja muistin virkistystä. Taidan olla huono arvioimaan sitä, miltä kirja näyttää matematiikka-allergikon silmissä, mutta suosittelen joka tapauksessa erittäin lämpimästi!

Ensimmäinen lause: We called him the Professor.


Japaninkielinen alkuteos: Hakase no Aishita Suushiki (2003)


Kustantaja Harvill Secker 2009, engl. Stephen Snyder, 180 s.

4 kommenttia:

 1. Mistä oikein löydät näin kauniita ja kiinnostavalta vaikuttavia kirjoja kuin tämä ja tuo kirahvikirja.. :)

  VastaaPoista
 2. Tämä on pyörinyt ulkomaisissa blogeissa ja kirahvi tuli vastaan puoli-ilmaiseksi alekorissa ja vaikutti kutsuvalta! :)

  VastaaPoista
 3. Täällä matematiikka-allergikko, joka luki kirjan ja rakastui - jopa tietyllä tavalla numeroihin! En ainakaan näe niitä enää samalla tavalla enkä pelkää. Kaunis ja koskettava kirja <3

  VastaaPoista
 4. Päädyin elokuvan nimen kautta sinun tekstiisi. Luin juuri Yoko Ogawan Professorin ja taloudenhoitajan. Olin odottanut tätä kirjaa aivan erityisesti syksyn uutuuksista. Tätä on luettu yllättävän paljon enkuksi.

  VastaaPoista