torstai 18. maaliskuuta 2010

Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen

1930-luvulla alabamalaisessa pikkukaupungissa lakimies Atticus Finch puolustaa oikeudessa mustaa miestä, jota syytetään valkoisen tytön raiskauksesta. Läheskään kaikki eivät ole sitä mieltä että se on viisas hanke, ja osansa pilkasta ja tapauksen seurauksista saavat kantaakseen myös Atticuksen lapset Jem ja Scout.

Kuin surmaisi satakielen on lämminhenkinen puheenvuoro tasa-arvon puolesta. Se on myös eläväntuntuinen kuvaus tarinan ajasta ja paikasta. Pikkukaupungin tunnelma, lapsuuden kesät, kotikadun ihmiset, täyteen ahtautunut oikeussali hiostavan kuumana kesäpäivänä - kaikki tuntui hyvin aidolta, kuin olisin itse ollut näitä asioita kokemassa. Suosittelen, tämä on helppolukuinen klassikko tärkeästä aiheesta.

Valitettavaa on se, että vaikka maailma osittain onkin muuttunut, ei kirjan sanoma ole suinkaan vanhentunut. Kannattaa käydä kurkkaamassa Peggy McIntoshin artikkelia White Privilege: Unpacking the Invisible Backpack, joka käsittelee etuja, joita valkoihoinen ei yleensä edes tiedosta saavansa jokapäiväisessä elämässään.

Ensimmäinen lause: Kun Jem-veljeni oli liki kolmetoistavuotias, hänen käsivartensa murtui pahasti kyynärpäästä.


Englanninkielinen alkuteos: To Kill a Mockingbird (1960)


Kustantaja Koko Kansan Kirjakerho 1984, 1. kerran suomeksi julk. Gummerus 1961, suom. Maija Westerlund, 374 s.

2 kommenttia:

 1. sulla on kyllä monta hyvää kirjavinkkiä, kirjaan ylös ja haluan lukea kaikki =) (milloinhan??)
  kiinnostaisi kuulla joskus että miten olet päätynyt juuri näihin kirjoihin...

  VastaaPoista
 2. Kuinkas sattuikaan että juuri tässä pari päivää sitten selasin kaikki sun blogimerkintäsi läpi ja katselin hieman kateellisena, että miten ootkaan ehtinyt lukea niin monta niistä kirjoista, jotka mä haluan ja aion lukea! :D

  Aiemmin sain lukuideani lähinnä lueskelemalla aikakauslehtien kirjapalstoja ja kustantamoiden nettisivuja sekä kiertelemällä kaupoissa katsomassa mitä kiinnostavaa tulee vastaan, mutta viimeisen vuoden aikana ylivoimaisesti suurin vaikutus on ollut muiden bloggaajien lukemisilla ja vinkkauksilla. Olette ehtymättömiä lukutoiveiden lähteitä, kiitos siitä - ja voisitteko ystävällisesti lopettaa lukemisen siksi aikaa että ehdin lukea ne tähän mennessä vinkkaamanne n. 500 kirjaa?? :D

  Mitä juuri tämän kirjan luettavaksi päätymiseen tulee, niin nimenä tämä oli tuttu jo pitkän ajan takaa, sitten taisin nähdä jossain blogissa arvion joka herätti kiinnostuksen, ja nähdessäni kirjan kirppiksellä korjasin sen talteen.

  VastaaPoista