lauantai 13. maaliskuuta 2010

David Mitchell: Ghostwritten

Ghostwritten on romaani, joka koostuu yhdeksästä osasta, kertoo eri puolilla maailmaa asuvista henkilöistä joiden elämät linkittyvät pienten sattumien ja kohtaamisten kautta, ja sisältää muun muassa terrorismia, kummituksen, pyhän vuoren, yöllisen radioshown, ihmisestä toiseen vaeltelevan tietoisuuden, piileskelevän kvanttifyysikon ja taidevarkauksia.

Odotin, että kokonaisuus olisi lopussa yhdistetty vielä kunnolla mutta niin ei käynyt, vaan tarinat jäivät mainittuja pieniä yhteyksiä lukuunottamatta erillisiksi. Ensin petyin vähän, mutta hetken mietittyäni totesin että ehkä yhdistäminen ei sittenkään ollut tarpeen, vaan kirja oli hyvä juuri näin. Vaikka se sisältää monenlaisia asioita eikä sillä ole kunnollista alkua eikä loppua, ja kirjoitustyylikin vaihtelee kulloisenkin kertojan mukaan, se ei tunnu lainkaan sekasotkulta. Kiehtovalta ja mielikuvitusta kutkuttavalta sen sijaan kyllä. Takakannessa sanotaan kirjan olevan "an unforgettable vision of our common humanity". Sovitaan nyt sitten vaikka niin. :)

Mitchelliltä on suomennettu romaanit Pilvikartasto ja Black Swan Green, jotka täytynee laittaa lukulistalle. Ensin mainittu on tietääkseni vähän Ghostwrittenin tyylinen, eri tarinoita yhdistelevä teos, jälkimmäinen taas suoraviivaisempi kasvutarina 1980-luvun Englannista.

Ensimmäinen lause: Who was blowing on the nape of my neck?


Kustantaja Hodder & Stoughton 1999, 436 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti