maanantai 5. huhtikuuta 2010

Charlaine Harris: Dead Until Dark

Dead Until Dark aloittaa Sookie Stackhousesta kertovan Southern Vampire Mysteries -sarjan, johon tv-sarja True Blood perustuu.

Sookie on louisianalaisessa pikkukaupungissa asuva ajatustenlukutaitoinen tarjoilija, joka alkaa seurustella vampyyri Billin kanssa. Vampyyrit ovat nimittäin "tulleet arkusta" elämään ihmisten pariin sen jälkeen kun muutamaa vuotta aiemmin keksittiin synteettinen veri, jonka ansiosta niiden ei ole pakko purra ihmisiä. Aivan ongelmitta ei kuitenkaan suju sen kummemmin vampyyrien sopeutuminen ja hyväksyminen yhteiskuntaan kuin Sookien ja Billin seurustelukaan.

Jäin koukkuun. Kirja on vauhdikas, mukaansatempaava, sopivan humoristinen ja yliluonnollisuudessaan kiehtova. Ja Bill haastaa jopa aiemman kirjallisuus-ihannemieheni, Diana Gabaldonin kirjoista tutun Jamie Fraserin! :D Laitan siis jatko-osia tilaukseen ja suosittelen lukemista muillekin jos vampyyrit ynnä muut kummallisuudet houkuttelevat.

Sarjasta kiinnostuneiden kannattaa kurkata myös marjiksen blogia, jossa aiheesta on ollut juttua useampaankin kertaan, mm. Harrisin ja Stephenie Meyerin kirjoja vertaillen.

Ensimmäinen lause: I'd been waiting for the vampire for years when he walked into the bar.


Kustantaja Gollancz 2009 (1. kerran julk. USA:ssa 2001), 326 s.

3 kommenttia:

 1. Tuossa yksi päivä keskustelimme kolleegan kanssa töissä ja ihmettelimme mitä on tapahtunut perinteiselle vampyyriskenelle. Tämä on nyt sitten varmaan nykyaikaa (digidigi..)tai sitten olen vain vanha, kun teinimassat valtaavat ja pilaavat (?) vampyyritkin. Ei vaan, töllöstähän tulee kiikun kaakun katsottava True Blood, missä tämä suukieh törmäilee näiden modernien ja superseksikkäiden vampyyrien kanssa. Kaipaisin kyllä takaisin vähän vakavampaa vampyyritaidetta missä ei ole näitä ihquja teinivampyyrejä. Ruåtsalaiset näyttivät että valoa on tunnelin päässä elokuvalla "Let The Right One In" http://www.youtube.com/watch?v=sZJUgsZ56vQ.


  -Artsi

  VastaaPoista
 2. Tässä (ainakin kirjassa, tv-sarjasta en osaa sanoa mitään) vampyyrit olivat onneksi ominaisuuksiltaan ja enimmäkseen luonteeltaankin aika pitkälti perinteisen kaltaisia, ihmisten ilmoilla kulkemisesta huolimatta.

  Mutta jos Twilighteissa (käsittääkseni, korjatkaa jos olen väärässä) vampyyrit mm. välkehtivät auringossa, niin se menee jo pikkuisen liian pitkälle! :)

  Täytyypä lukea Guillermo del Toron ja Chuck Hoganin Vitsaus, joka ilmeisesti tuo vampyyrikirjallisuuteen myös nykyaikaisen, mutta hyvin erilaisen näkökulman. Hreathemus kirjoittaa siitä täällä:
  http://kirjanviemaa.blogspot.com/2010/04/guillermo-del-toro-chuck-hogan-strain.html

  VastaaPoista
 3. Jep, Toro on aloittanut mielenkiintoisen trilogian, tämä taitaa olla jo suomennettukin, kai..Pitää tuttustua.

  Kannattaa myös katsastaa Spiereg sakemanniveljesten "Daybreakers" -elokuva joka tuli ulos viime vuonna. Siinä on taas asetelma toisinpäin: Vampyyrimaailma missä ihmiset vähemmistönä. Hyvä idea/toteus, sortui kuitenkin lopussa perus-hollywoodvillen kaavamaisuuteen.

  http://www.youtube.com/watch?v=ayYiMygqlfo&feature=fvw

  On siis vielä toivoa! :D

  VastaaPoista