lauantai 24. huhtikuuta 2010

Marjane Satrapi: Persepolis

Satrapin sarjakuvamuotoiset muistelmat iranilaisesta lapsuudestaan ovat erinomaisen toimivat: historiallisesti valaisevat ja hyvin ilmapiiriä kuvaavat, traagiset ja koskettavat, hymyilyttävätkin. Mustavalkoinen piirrosjälki on melko simppeliä mutta hyvin ilmeikästä.

Poliittista myllerrystä seurataan lapsen näkökulmasta. Kun vapaamielisen kasvatuksen saanut Marji on kymmenvuotias, maailma muuttuu: tytöt hunnutetaan, kaikki länsimainen kielletään. Perheen ystäviä ja sukulaisia kuolee ja joutuu vankilaan. Kodin seinien sisällä tehdään samoja asioita kuin ennenkin mutta varovainen on oltava. Kuinka hankalaa onkaan olla ihan tavallinen ihminen maassa, jossa se on kiellettyä?

Pois sarjakuvaepäluulot, tämä kannattaa lukea!

Ranskankielinen alkuteos: Persepolis (2000/2001)


Kustantaja Otava 2004, suom. Taina Aarne

2 kommenttia:

  1. Sarjakuva ovat oma taiteenlajinsa piste. Jos joku väittää muuta niin hän on väärässä .;)

    Satrapin Persepoliksesta on muuten tehty elokuva, jos et ole huomannut. Persepolis voitti mm. Cannesissa ja oli myös Oscar-ehdokkaana.


    http://www.youtube.com/watch?v=3PXHeKuBzPY


    Jos Persepoliksen kaltaiset yhteiskunnallisesti vaikuttavat sarjakuvat kiinnostavat niin suosittelen Art Spiegelmanin Maus -kirjaa. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Maus_sarjakuva)

    -Artsi

    VastaaPoista
  2. Olen nähnyt elokuvan mainittavan jossain joten tiesin sen olevan olemassa mutta enpä juuri muuta - komeannäköinen traileri!

    Mauskin on nimenä tuttu mutta siihenpä loppui tietämykseni tässäkin asiassa. Kiitos suosituksesta, laitan lukulistalle!

    VastaaPoista