sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina

31-vuotias Kathy H. kertoo lapsuudestaan ja nuoruudestaan, jotka hän vietti viihtyisässä, ulkomaailmalta enimmäkseen suljetussa Hailshamin sisäoppilaitoksessa yhdessä ystäviensä Ruthin ja Tommyn ja muiden oppilaiden kanssa. Idyllissä on eräs särö. Hailshamin kasvattajien puheista ja Kathyn kerronnan lähimenneisyyttä väläyttävistä pilkahduksista lukijalle selviää pikkuhiljaa oppilaiden tausta ja heidän Hailshamissa olonsa todellinen syy.

Kathyn kertojanääni on selkeästi omantyylinen. Hän liikkuu vuodesta toiseen, eteenpäin ja taaksepäin, poiketen välillä selittämään jotain minkä tietäminen on tarpeen juuri mainitun asian ymmärtämiseksi. Tämä toimii hyvin, vaikka saattaakin vaatia lukijalta toisinaan ihan pikkuisen ylimääräistä keskittymistä.

Ishiguro luo melko eleettömin keinoin tarinan joka hätkäyttää ja tekee vaikutuksen. Kathy kertoo elämästään hyväksyvään sävyyn, tavallaan jopa aika laimean toteavaan. Kyseenalaistaminen jää lukijan tehtäväksi, ja sille on todella tarvetta kun kaikki selviää.

Kathyn havaintojen kautta selviää monenlaista myös Ruthin ja Tommyn ajatuksista, teoista ja kasvamisesta. Kolmikon keskinäiset suhteet eivät ole lainkaan selkeän mutkattomat. Olen merkinnyt tunnisteeksi myös "scifin", mutta ei kannata jättää kirjaa väliin siksi ettei yleensä sellaista lue. Eräs scifihenkinen asia liittyy oleellisesti tarinaan, mutta ennen kaikkea Ole luonani aina on kertomus ihmisistä. Täytynee lisätä muutakin Ishiguron tuotantoa loputtomiin kasvavalle lukutoivelistalleni...

Ensimmäinen lause: Nimeni on Kathy H.


Englanninkielinen alkuteos: Never Let Me Go (2005)


Kustantaja Tammi 2005, suom. Helene Bützow, 394 s.

6 kommenttia:

 1. Tämä on loistava kirja, ehdottomasti Ishiguron parhaita! Luin tämän muutama vuosi sitten ja kirjan tunnelma jäi mieleen. Koko ajan oli tietoinen siitä, että jotain hämärää tässä nyt on, mutta ei tiennyt mitä...
  Romaanista on muuten äskettäin valmistunut myös leffa. Trailerin perusteella vaikuttaa lupaavalle.

  VastaaPoista
 2. En tiennytkään elokuvasta. Kiinnostavan näköinen traileri, pikkuisen spoilaava ehkä vain!

  VastaaPoista
 3. hienosti arvioitu kirja, en tiedä yästä mitään mutta täytyy ottaa käsittelyyn heti kun aikaa liikenee
  terv vannoutunut kirja- ja elokuvafriikki ile

  VastaaPoista
 4. Kiitos, ja kannattaa kyllä tutustua!

  VastaaPoista
 5. Varoitus! Omalla kohdallani kirja järkytti vähän liikaakin, hetkeksi koko maailmasta katosi värit (siis vertauskuvallisesti; kaikki tuntui muuttuvan loskanharmaaksi, loskan, jonka läpi kuljetaan vääjäämättömästi ennaltamäärättyä loppua kohti). En suosittele lukemaan ellei tunne-elämä ole todella vankalla pohjalla.

  VastaaPoista
 6. Oi! :o Kiitos kun kerroit. Varmasti tämä varoitus kannattaa ottaa huomioon mikäli se omalla kohdalla tuntuu tarpeelliselta. Itse en kuitenkaan kirjaa läheskään noin vahvasti kokenut.

  VastaaPoista