lauantai 1. tammikuuta 2011

Georges Perec: Tiloja/Avaruuksia

Portaikkoja ajatellaan kovin harvoin.


Vanhoissa taloissa ei ollut mitään sen komeampaa kuin portaikot. Nykyajan taloissa mikään ei ole sen rumempaa, kylmempää, vihamielisempää, viheliäisempää.


Täytyisi oppia elämään enemmän portaikoissa. Mutta miten?


Haluaisin lukea Perecin romaanin Elämä Käyttöohje, mutta siihen tarttuminen vähän epäilyttää. Ajattelin siis hieman maistella miehen tyyliä tämän huomattavasti ohuemman kirjan avulla, mutta toki Tiloja/Avaruuksia on kiinnostava ihan omillakin ansioillaan. Nimen mukaisesti Perec pohtii kirjassa erilaisia tiloja, niiden käyttöä ja ominaisuuksia: sivuja, huoneita, katuja, maita ja niiden rajoja jne, onnistuen avartamaan lukijan ajatuksia moneen kertaan. Pidin Perecin tekstistä jossa on omalaatuista vapaamuotoisuutta ja josta ei koskaan oikein tiedä mihin suuntaan se seuraavaksi lähtee. Kiinnostava tuttavuus!

Kuka hyvänsä kissanomistaja voisi kokemuksesta kertoa että kissat asuttavat taloja paljon paremmin kuin ihmiset. Jopa kaikkein hirvittävimmän nelikulmaisista tiloista ne osaavat löytää mukavimman nurkkaukset.


Ensimmäinen lause: Tämän kirjan aiheena ei varsinaisesti ole tyhjyys, vaan ehkä pikemminkin se mitä on sen ympärillä tai sisäpuolella.


Ranskankielinen alkuteos: Espéces d'espaces (1974)


Kustantaja Loki-Kirjat 1992, suom.Ville Keynäs, 112 s.

4 kommenttia:

 1. Hei Satu, sulla on kyllä hyvä kirjamaku! :) Ensinnäkin tuo listasi viime vuoden suosikeista on tosi kiinnostava ja toiseksi, olin ihan hämmästynyt, kun huomasin sinun lukeneen ensin Mitchelliä ja nyt Pereciä. Ajattelin nimittäin koko ajan Mitchellin Black Swan Greeniä lukiessani, että pitäisi lukea häneltä myös Pilvikartasto ja sitten kokeilla sitä Pereciä, jota olen pitänyt kiinnostavana mutta potentiaalisesti hankalana. Tämän lyhyemmän Perecin kirjan olin unohtanut, vaikka olen kuullut siitä, ajattelin vain Elämä käyttöohjetta. Luulen, että tutustun molempiin kevään mittaan, jos en kunnolla lukien, niin ainakin selaillen.

  Kiitos siis tästä arviosta ja Perec-muistutuksesta! Kuulostaa sellaiselta kirjalta, jonka pariin voi aina aika ajoin palata. Ja kissasitaatti tietenkin vetosi kissanomistajaan. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos, niin sullakin! :D Listani kiinnostavuutta taitaa lisätä se, että olen sen verran hidas etten ole ehtinyt lukea montaakaan viime vuoden suursuosikkia (esim. Totta tai Kauimpana kuolemasta) ja sen vuoksi listallani on eri nimiä kuin monella muulla. Voi olla että listaan nuo mainitut sitten tämän vuoden lopussa! :)

  Tämä Perec-kokeilu oli kyllä rohkaiseva Elämä Käyttöohjetta ajatellen, aivan varmasti tartun siihenkin jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
 3. Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta kirjalta/kirjailijalta. Perec on minulle ihan uusi tuttavuus! Lisäksi kissanomistajana allekirjoitan tuon lainauksen ilman muuta.

  Jäin positiivisen uteliaisuuden valtaan, tarttuisinkohan joskus...?

  VastaaPoista
 4. Kokeile ihmeessä, mielenkiintoinen tapaus Perec tosiaan on!

  Ja meilläkin asuu kissa, sen vuoksi tuo kohta varmaan pistikin silmään. :)

  VastaaPoista