Kuten ihmiset yleensä asuin kauan äitini ja isäni kanssa. Isä katseli mielellään painia, äiti paini itse, ja mitä tahansa vastaan. Hän halusi olla kehässä ja sillä siisti.
Hän ripusti isoimmat lakanat ulos tuulisimpina päivinä. Hän halusi että mormonit koputtivat oveen. Ja vaalien lähestyessä hän pani työväenpuoluetta äänestävässä tehdaskaupungissa ikkunaan konservatiiviehdokkaan valokuvan.
Hän ei ollut kuullut sekoittuneista tunteista. Oli vain ystäviä ja vihollisia.
Vihollisia olivat:
Paholainen (monissa muodoissaan)
Naapuri
Seksi (monissa muodoissaan)
Etanat
Ystäviä olivat:
Jumala
Meidän koira
Madge-täti
Charlotte Brontën romaanit
Etanasyötit
ja minä, aluksi, olihan minut tuotu taloon jotta lähtisin hippasille hänen kanssaan muuta maailmaa vastaan.
Jeanette adoptoidaan 60-luvulla pohjoisenglantilaisessa teollisuuskaupungissa asuvaan uskonnolliseen perheeseen. Hänestä on tarkoitus tulla lapsisaarnaaja ja lähetystyöntekijä, ja sitä kohti tie näyttää vievänkin, kunnes hänen suhteeseensa seurakuntaan tulee särö. Jeanette rakastuu tyttöön. Hän on langennut Saatanan pauloihin, himojensa vietäväksi, hän on täynnä riivaajia, sanoo pastori Finch.
Wintersonin 23-vuotiaana kirjoitettu esikoisromaani perustuu hänen omaan elämäänsä. On hankalaa arvioida paljonko siitä on totta, koska Wintersonin kerrontatyyli saattaa saada aivan tavallisetkin asiat kuulostamaan lievästi absurdeilta. Puhumattakaan niistä asioista jotka ovat jo valmiiksi enemmän tai vähemmän kummallisia. Mutta ei kai totuudella ole niin väliäkään. Muistelen törmänneeni jossain kirjailijan omaan kommenttiin siitä, että tärkeintä on tarina.
Siinä onkin yksi syy Wintersonin tuotantoon ihastumiseeni. Kaikissa kolmessa tähän mennessä lukemassani kirjassa näkyy vahvana rakkaus tarinoihin ja niiden kertomiseen. Tässä päähenkilö Jeanette ujuttaa väliin omia kertomuksiaan, ja Winterson voisi varmasti itsekin todeta saman kuin Intohimon Villanelle: "Minä kerron teille tarinoita. Luottakaa minuun." Majakanvartijan vanha Pew ja Hopea-tyttö taas tuntuvat olevan asian ytimessä tässä keskustelussaan:
"Tarinoita. Sinun on opittava ne. Ne, jotka minä tunnen ja ne, joita minä en tiedä."
"Miten minä opin ne, joita sinä et tiedä?"
"Sinun on kerrottava ne itse."
Kirjoista itsestään Intohimo on ehyin ja kokonaisin tarina ja säilyy ehdottomana suosikkinani. Wintersonin upea, elävä kieli ja persoonallinen kerrontatyyli ovat olemassa jo tässä esikoisessa ja tekevät lukemisesta nautittavaa. Parasta antia olivat alun kuvaukset Jeanetten lapsuudesta, hänen äidistään ja muista seurakunnan jäsenistä. Lopusta olin vähän vähemmän innostunut mutta hyvä oli silti sekin. Oli totta tai ei, katkeruutta ei tekstissä ainakaan ole havaittavissa. Enemmänkin Winterson havainnoi menneisyyttään yhtä aikaa lempeästi ja terävästi.
Ensimmäinen lause: Kuten ihmiset yleensä asuin kauan äitini ja isäni kanssa.
Englanninkielinen alkuteos: Oranges are not the Only Fruit (1987)
Ulkoasu: Hmm, hyvää peruslaatua, muttei itseäni sykähdytä mitenkään erityisesti. Ehkä kaipaisin väritykseen vähän lisää eloa. Kuva: Great Shots, Päällys: Helena Modéer/Moma.
Kustantaja Bazar 2007, suom. Raija Mattila, 230 s.
Minulla on tämä lukulistalla joten luin arviosi kiinnostuneena :). Wintersonin muutkin kirjat alkoivat nyt kiinnostamaan!
VastaaPoistaTämä on minulle ihan tuntematon tapaus. Kuulostaa kiintoisalta, ja kirjalla on kiinnostusta herättävä nimi!
VastaaPoistaHauska että kirjoitit tästä! Luin kirjan enganniksi monta vuotta sitten, ja kun suomennos ilmestyi, ostin sen omaksi aikomuksena lukea sekin. Vieläkin se aina välillä pyörii yöpöydällä, mutta siirtyy sitten takaisin hyllyyn kun muut kirjat kiilaavat edelle.
VastaaPoistaKoska luin englanniksi, en ollut ihan varma, olivatko kirjan tapahtumat ja henkilöt niin erikoisia kuin ymmärsin, mutta arviosi perusteella kyllä :).
Suosittelen kyllä Wintersonia, ja varsinkin sitä Intohimoa! Kirjoitin siitä täällä. Luulen tosin, että ellen olisi lukenut sitä ensimmäisenä ja ihastunut täysillä, olisin pitänyt myöhemmin lukemistani (vielä) enemmän kuin mitä nyt pidin. Wintersonilla on täysi työ jos aikoo päästä mielessäni sen tasolle jollain muullakin kirjalla. Jatkan kyllä kokeiluja! :)
VastaaPoistaMaria, joo, kyllä tässä oli joitakin aika erikoisia henkilöitä, tai ainakin heidät oli saatu vaikuttamaan sellaisilta! :)
Olipa mukavaa lukea arviosi tästä. :) Kirja oli minulla lainassa viime vuoden lopulla ja tarkoitukseni oli lukea se Karoliinan TB-haasteeseen, mutten kuitenkaan lopulta ehtinyt ja palautin kirjan kirjastoon lukemattomana. Kuulostaa kyllä sen verran kiinnostavalta, että taidan lainata kirjan jossain kohtaa uudelleen. :)
VastaaPoistaIntohimo, ahaa! Se minulla noista kolmesta onkin lukematta, mutta laitan nyt listalle. Muistan ihastuneeni joko tähän tai Majakanvartijan tyttäreen ihan hirveästi ja sitten jommankumman olleen pettymys ensimmäisen jälkeen, mutta kumpi oli kumpi, en tiedä.
VastaaPoistaKiitos Intohimo-vinkistä! Hyvää pääsiäistä!
Sara ja Minna, hyviä lukuhetkiä Wintersonin parissa! Jos arvioita ilmestyy niin tulen kyllä lukemaan suurella mielenkiinnolla.
VastaaPoistaHyvää pääsiäistä!
Satu, tämähän on täydellisen vangitsevaa...Jotain sellaista erikoista, josta minä pitäisin. Yritän ehtiä...
VastaaPoistaWintersonin tyyli on tosiaan omaperäisen vangitseva. Toivottavasti ehdit kokeilla!
VastaaPoistaTämä on kiinostanut minua kauan! Tykkäsin kovasti Majakanvartijasta ja haluan lukea Wintersonilta lisää.
VastaaPoistaKannattaa kyllä! Ja sitä Intohimoa tietysti myös tyrkytän. ;)
VastaaPoista