sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Minihaaste 3/11: Apiloita ja omenankukkia

Kahden kuukauden välein vaihtuvassa minihaasteessa on tarkoituksena lukea yksi kirja annetusta aiheesta. Luettuasi kirjan kerro mielipiteesi siitä joko omassa blogissasi tai tämän postauksen kommenteissa. Jos päädyt jättämään valisemasi kirjan kesken, kerro toki siitäkin! Voit osallistua niin kauno- kuin tietokirjallakin, samoin äänikirjalla. Tervetuloa mukaan! :)

Kevät jaksaa joka vuosi ihmetyttää ja ilahduttaa. Miten koivunlehdet osaavatkin hiipiä esiin niin salakavalasti, että yhtäkkiä vain huomaa niiden olevan jo sentin mittaisia? Missä välissä illoista tuli näin valoisia?
Tuskin olen ainoa joka on lähiaikoina käynyt puutarhaliikkeessä tai menossa sellaiseen, saadakseen nauttia kasvun ihmeestä.

Senpä vuoksi palataan myöhemmin vähän haastavampiin aiheisiin (mm. Elma Ilonan ehdottamaan kiinnostavaan aiheeseen aion tarttua syksymmällä) ja juhlistetaan touko-kesäkuussa alkavaa kesää ja tuoretta vihreyttä simppelin kepeällä haasteella:

Lue kirja, jonka nimessä esiintyy jokin kasvi! :)

Nyt täytyy tosin sanoa että ihan kauhean montaa sellaista (kauno)kirjaa ei tule yhtäkkiä mieleen, mutta katsotaan mitä osaatte vinkata! :) Kuitenkin, jos sopivaa "kasvikirjaa" ei tunnu löytyvän, voit valita myös kirjan jonka nimessä on jokin muu sana joka mielestäsi sopii samaan alkukesän tunnelmaan.

16 kommenttia:

 1. Hauska idea! Mulla on nyt niin paljon luettavaa, että pitää katsoa, saisinko tämän sisällytettyä jo olemassaolevaan "akuuttiin lukulistaan". Joka tapauksessa pidän näistä tällaisista idearikkaista haasteista. :)

  VastaaPoista
 2. Olen mukana! Ensimmäisenä tulee mieleen Kamomillapiha, kun keskustelimme siitä Piiat-postaukseni (johon muuten linkitin sinut) kommenteissa. Valkoiset oleanterit on kirja, jonka haluaisin lukea, ehkä tähän haasteeseen sitten... :) Ihanalta Maeve Binchylta tulee mieleen Punapyökin varjossa ja Valkoisen kukkien lehto. Vähän vanhempaa ja tummasävyisempää kirjallisuutta Musta tuppaani ja Kamelianainen. Runokirjoissa löytyy varmasti paljonkin.

  VastaaPoista
 3. ihana otsikko ja haaste! Omenansiementen maku tulee ainakin mieleen, hmm, mitähän muuta? Joku voisi innostua Ruusun nimestä, Berliininpoppeleista tai Purppuranpunaisesta Hibiskuksesta... Pitäsi enää keksiä jotain mitä itse en ole lukenut :)

  VastaaPoista
 4. Purppuranpunainen hibiskus tuli heti mieleen, Waltarin Koiranheisipuu, sitten todella erikoinen kirja Kuristajaviikunat (Gerry Birgit Ilvesheimolta), Sirpa Kähkösen kirja Neidonkenkä (nimi viittaa orkideakasviin), Heli Laaksosen runokokoelma Raparperisyrän. Tosi kiva idea! Palataan varmasti tähän!

  VastaaPoista
 5. Hauska idea!

  Mieleeni tuli minullakin ensimmäisen Purppuran punainen hibiskus ja Waltarin Appelsiinin siemen.

  VastaaPoista
 6. No niin, ajattelinkin että kyllä ideoita varmaan satelee! Omakin pää toimii vähän paremmin nyt kun olen nukkunut päiväunet enkä ole enää ihan pöpperössä eilen juhlittujen kaverin kolmekymppisten jäljiltä... :)

  Pienen mökin emännän mainitsemasta Valkoisesta oleanterista pidin paljon. Lisätäänpä vinkkilistalle myös Murray Bailin Eukalyptus, josta olen kirjoittanut täällä.

  Omassa hyllyssä on lukemattomana Rani Manickan Malesiaan sijoittuva Jasmiinin tuoksu, ja luulen että nyt voisi olla sen vuoro.

  VastaaPoista
 7. Mukana haasteessa, nyt tulikin hyvä "tekosyy" lukea pitkään hyllyssäni ja lukulistallani roikkunut Amsterdamiin sijoittuva historiallinen romaani Tulppaanikuume. :)

  VastaaPoista
 8. Oi kun kiva aihe! Itselleni tulee mieleen Saran mainitsema Mossachin Tulppaanikuume, Gutersonin Lumi peittää setripuut, Harrisin Appelsiinin tuoksu ja Wintersonin Ei appelsiini ole ainoa hedelmä, Kemalin Ohdakkeet palavat, Özkanin Kadonnut ruusu, Lewyckan Muu maa mansikka, Grassin Sipulia kuoriessa ja Vepsäläisen Kielokauppias. Olen näistä lukenut ja hyväksi havainnut Appelsiinin tuoksun ja Ohdakkeet palavat.Kadonnut ruusu oli lajissaan ihan kelvollinen lukukokemus sekin.

  VastaaPoista
 9. Anteeksi, Tulppaanikuumeen kirjoittaja olinkin Moggach!

  VastaaPoista
 10. Kiva haaste ja mukana jälleen! Vielä en tiedä millä kirjalla, mutta katsotaan mitä kaikkea tulee kirjastossa vastaan:)

  VastaaPoista
 11. Samainen Tulppaanikuume on omallakin lukulistallani, joten kiinnostavaa nähdä mitä sanot siitä jos sen luet, Sara!

  Ja onhan mulla muuten hyllyssä tuo Elma Ilonan mainitsema Wintersonin kirjakin. Taisin sittenkin olla vähän tokkurassa vielä eilen kun kävin hyllyä läpi, kun en tajunnut että onhan se appelsiinikin tosiaan kasvi... :D

  Sonja, oikeastaan olisikin aika kiva lähteä kirjastoon ihan vaan ex tempore -henkisesti katsomaan että mitä kasvillisuutta osuu kohdalle! :)

  VastaaPoista
 12. Hauska haaste! Taidan iskeä nyt kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja lukea Pienen mökin emännänkin mainitseman Kamomillapihan osana sekä tätä että Susan nostalgia-haastetta.

  Yksi ihana kasvin nimeä kantava kirja on Helvi Hämäläisen Kylänruusut. Muita, joita en vielä huomannut mainittavan ovat esimerkiksi Talo jalavan varjossa, Tammikuja, Mansikkakarnevaalit sekä Vadelmavenepakolainen.

  VastaaPoista
 13. Tässä tulee jatkuvasti esiin kirjoja jotka olivat mulle ennestään ihan tuntemattomia, ja monet niistä houkuttelevat jo nimellään... Lukulista siis kasvaa taas! :)

  VastaaPoista
 14. Eila Pennanen: Ruusuköynnös, Rauha S.Virtanen: Luumupuu kukkii, Agatha Christie: Kurpitsajuhla, Katherina Hagena: Omenansiementen maku, Joanne Harris Appelsiinin tuoksu, Agatha Christie: Salaperäiset rukiinjyvät, Bristow: Tammikuja, Else & Vesa Leivo: Tulppaanitarhan lumo, Matz&Cedergren: Ihanat kärhöt, Soisalo&Voutilainen: Mustikka, ruis ja rypsi, Hansson&Hansson: Bambut ja koristeheinät, Montgomery, Sara - tarinatyttö, Ragde: Berliininpoppelit, Kincaid: Saarnimajan tarinoita, Grahame: Kaislikossa suhisee. Lindgren: Soitaako lehmus, laulaako satakieli?, Alanko&Kahila: Ukonhattu ja ahkeraliisa, Umberto Eco: Ruusun nimi, Anni Swan: Iris rukka...

  Vitsit, kuinka piristävä pikahaaste!

  VastaaPoista
 15. Jopas sateli nimiä, kiitos! :)

  Päädyinkin lukemaan tätä varten erästä kirjaston varastosta pyytämääni vanhahkoa kirjaa joka oli jäänyt mieleen koska sillä on kiva nimi ja eräs henkilö mainitsi kerran ohimennen postcrossing-foorumilla sen olevan ihana. Vankat valintaperusteet siis! :D

  VastaaPoista
 16. Purppuranpunainen hibiskus, luettu! Seuraavaa haastetehtävää odotellessa:)

  VastaaPoista