Menetettyään perheensä lento-onnettomuudessa David Zimmer pakenee työhön ja kirjoittaa kirjan unohdetun mykkäelokuvien tekijän Hector Mannin tuotannosta. Yllättäen hän saa kirjeen, jossa hänet kutsutaan käymään vuosikymmeniä kateissa olleen ja kuolleeksi luullun Mannin kotona.
Vertasin tätä moneen kertaan mielessäni Jonathan Carrollin Naurujen maahan. Asetelmissa on paljon samaa: elämässään hukassa oleva mies löytää kiinnekohdan salaperäisen taiteilijan/viihdyttäjän tuotannosta, päätyy matkustamaan tämän pienelle kotipaikkakunnalle, kuvioon tulee nainen (joka ei ole ihan tavallisimmasta päästä) ja tapahtuu erinäisiä odottamattomia asioita. Naurujen maa on reaalifantasiaa, Illuusioiden kirjan takakannessa Veijo Hietala mainitsee nimittäneensä Austerin tyylilajia fantasiarealismiksi. Nimitys on osuva; vaikka tässä ei tapahdukaan mitään mitä ei todellisuudessa voisi tapahtua, Austerin luoma tunnelma on sellainen etten juuri olisi yllättynyt jos kulman takaa olisi äkkiä ilmestynyt vaikka pitkään mustaan takkiin ja leveälieriseen hattuun verhoutunut näkymätön mies. (Se, että juuri tämä mielikuva kaikista mahdollisista putkahti päähäni, johtunee Naurujen maan kansikuvan katselusta.)
Tarkoitukseni ei suinkaan ole syytellä (kirjansa myöhemmin kirjoittanutta) Austeria plagioinnista, kunhan vain ihailen sitä tapaa jolla kirjat tuntuvat olevan kuin kaksosia, tai ehkä peilikuvia, jotka kulkevat saman häilyvän rajan kahta puolta.
Tämä oli ensimmäinen Austerilta lukemani kirja, ja huomasin jo alussa pitäväni kovasti hänen kerronnastaan. Erityisesti ihastelin sitä, miten elävästi hän kuvasi Hectorin elokuvia. Aloin epäillä että Hector Mann on kuin onkin todellinen henkilö ja Auster on tosiaan nähnyt nuo filmit! Harmillista, ettei asia niin ole, sillä ne olisivat kyllä näkemisen arvoisia. Elämäänsä illuusioita joka lähtöön rakentelevat henkilöt miellyttivät myös, samoin kuin tuo jo mainitsemani odottamattoman odottamiseen rohkaiseva tunnelma. Täytyypä siis saada lisää Austeriakin.
Piste Lukemattomat kirjailijat -haasteeseen!
Ensimmäinen lause: Kaikki luulivat Hector Mannin kuolleen.
Englanninkielinen alkuteos: The Book of Illusions (2002)
Ulkoasu: Ei ehkä etukäteen niin sytyttänyt, mutta nyt kirjan luettuani sanon että kansi on juuri sopiva ja oikean tuntuinen. Taiton puolesta vähän häiritsi se, että sivuissa oli niin pienet marginaalit. Mutta totuinpa matkan varrella siihenkin. Kansi: Timo Mänttäri.
Kustantaja Loisto/Tammi 2007, 3. painos (1. painos 2002), suom. Erkki Jukarainen, 360 s.
Minäkin pidin tästä (yllättävän) paljon; olin vähän ennakkoluuloinen Austerin suhteen, mutta tämä oli hieno lukukokemus. :-)
VastaaPoistaIhana Illuusioiden kirja! Minua luonnollisesti ilahduttaa kovasti vertauksesi Naurujen maahan, ei muuten yhtään hassumpi vertaus! Tämä oli myös minun ensimmäinen Austerini, isäni lainasi tämän minulle aikoinaan ja pidin kovasti. Hector Mannin elokuvat saisivat kyllä tosiaan olla olemassa!
VastaaPoistaMuista lukemistani Austereista olen pitänyt Mr Vertigosta ja Sattumuksia Brooklynissa. New York -trilogia oli minusta puolestaan hieman omituinen. :)
Booksy: Minä en oikeastaan enää ollut ennakkoluuloinen, mutta joskus aiemmin kuvittelin (ilman sen kummempia perusteita) Austerin kirjojen olevan kuivakkaampia, tai ehkä paremminkin jotenkin totisempia. Mukavaa että olin silloin väärässä! :)
VastaaPoistaLinnea: Mua huvittaisi nyt kauheasti lukea Naurujen maa uudelleen! :)
Sattumuksia Brooklynissa tuossa onkin hyllyssä odottamassa, samoin kuin Oraakkeliyö.
Minäkin luin tämän ensimmäisenä Austerinani ja ihastuin! Samoja ajatuksia myös noista leffoista, niitä voisin katsella :)
VastaaPoistaMua alkaa nyt yhä enemmän häiritä ajatus siitä ettei noita elokuvia ole olemassa ! Höh! :D
VastaaPoista