tiistai 28. toukokuuta 2013

Entisestä e-kirja-allergikosta tuli lukulaitteen omistaja

Myönnän, että kun alkoi näyttää siltä että sähkökirjoista on tulossa ihan oikeasti yleinen juttu, olin aika kauhuissani. Puistatti suorastaan. Mietin, että mitäs sitten kun ne tulevaisuudessa yleistyvät oikein kunnolla niin ettei paperipainosta kannata enää tehdäkään ainakaan Suomen markkinoilla. (En toki ajatellut ihan lähivuosia, vaan pidempää aikaväliä.) No, voinhan minä sitä vähän murehtia vieläkin mutta aika näyttää miten käy. Ehkä painettu ja sähköinen versio kulkevat sujuvasti rinnakkain hamaan tulevaisuuteen asti. Ja joka tapauksessa olen pikkuhiljaa päätynyt siihen ajatukseen, että tärkeintä on että tarinat elävät ja kirjoja luetaan, oli formaatti mikä tahansa.

Siinä rinnalla on sitten kypsynyt myös ajatus oman lukulaitteen hankinnasta. "EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA" -mallista päädyttiin "voisihan sen hankkia mutta mitä mä sillä tekisin kun useimmat kirjat haluan kuitenkin aivan oikeasti omaan hyllyyn" -version kautta lopputulokseen "no joooooo...voishan sille jotain käyttöä keksiä". Niinpä löysin itseni jokin aika sitten vertailemasta puolitosissani e-lukijoiden hintoja ja ominaisuuksia. Ja siitähän mies näkyy saaneen idean koska äitienpäivälahjani näyttää tältä:


Malli on Sonyn PRS-T2. Näytöltä on mukava lukea, käyttö sujuu näppärästi ja akunkin pitäisi kestää pienen ikuisuuden. Sain myös suojakotelon jossa on paristolla toimiva lukulamppu. Hyvin näkee lukea pilkkopimeässäkin!Mitä siis nyt ajattelin tällä lukea? Suurin osa lukemistani kirjoista tulee jatkossakin olemaan painettuja kappaleita (ihan jo senkin takia että niitä on tuossa odottamassa muutaman vuoden varasto, hah) enkä usko lukulaitteen ainakaan tässä vaiheessa merkittävästi vaikuttavan kirjojen osteluunikaan. Joitain käyttökohteita on kuitenkin mielessä. Ensinnäkin pari tietokoneella odottanutta kirjailijoilta saatua arvostelukappaletta, jotka on huomattavasti mukavampi lukea nyt kun on siihen paremmin soveltuva laite. Toiseksi: aion seurata Sallan esimerkkiä (tiiliskivi)klassikoiden lukemisesta lukulaitteella rauhalliseen tahtiin. Sähköinen muoto häivyttää näppärästi kirjan koon ja sen myötä ainakin osittain myös tuntuman siitä, miten paljon aikaa lukeminen vaatii. Ajatus vaikkapa Moby Dickin lukemisesta on huomattavasti aiempaa keveämpi! Nyt kesken on laitteella valmiina ollut Around the World in 80 Days, joka ei tosin olisi tiiliskivi muutenkaan mutta en tiedä olisiko siihen siltikään tullut tartuttua. Kolmantena voisivat tulla esimerkiksi dekkarit, jotka jo etukäteen tiedän lukevani melko varmasti vain kerran, ja joiden hankkiminen oikeaan hyllyyn tuntuisi siksi vähän turhalta. Ja neljänneksi: saa nähdä! :) Mukavaa, että tämäkin vaihtoehto on nyt tarjolla.

10 kommenttia:

 1. Tervetuloa lukulaitteen omistajien joukkoon ja kiva, jos jatkokertomusajatus innostaa! Kyllähän tuo e-kirjojen lukeminen tuntuu useimmilla vievän mennessään, vaikka minullakin paperisia kirjoja on edelleen tullut luettua enemmän. Minulla paperikirja ja e-kirja ovat käytössä rinnakkain.

  VastaaPoista
 2. Odotan mielenkiinnolla oman e-kelkkani kääntymistä myönteisempään suuntaan. :) Minulla on iPad ja ostin juuri yhden e-kirjan siihen, mutta lukulaitteeksi iPad ei ole ihanteellinen heijastusten yms. takia. Olisi kiva kuulla lukulaitekokoemuksia myöhemminkin! :)

  VastaaPoista
 3. Tervetuloa klubiin ! Minäkin lähdin liikkeelle vähän tyyliin : "katsotaan nyt" ja nyt olen ihan rakastunut Kobooni. Tästä kuukaudesta on kovaa vauhtia tulossa ensimmäinen täysin paperiton...
  Niin, ja kaikkein ihaninta, että tällä hetkellä Kobossa olevat 70 kirjaa vievät vähemmän tilaa kuin yksi pokkari !

  VastaaPoista
 4. Siistin näköinen laite :) Itse olen käyttänyt poikakaverini lukijaa, joka ei ole ihan tältä vuosikymmeneltä ominaisuuksineen, ja haaveilen kyllä vähän paremmasta. Tällä hetkellä minulle tosin riittää läppärin näytöltä lukeminen, kun tämä nykyinen ei rasita silmiä jostain syystä samalla tavalla kuin vanhoissa koneissa. Tykkään itse juuri tuosta e-kirjojen "keventävästä" vaikutuksesta tiiliskivien suhteen, minulla on juuri projektina Tuhannen ja yhden yön satujen koko englannistettu laitos :D

  VastaaPoista
 5. Itsekin vierastin ajatusta kauan, mutta viime aikoina on alkanut kypsyä minunkin päässäni ajatus tuommoisen ostamisesta. En vain osaa päättää, mihin härveliin sitä rahansa tärväisi. Tiedostomuotokikkailut ja yhteensopivuus erilaisten sanakirjojen kanssa mietityttävät eniten. Hauskaa kuitenkin, että tykkäät lahjastasi. Näyttää komialta! :)

  VastaaPoista
 6. Vautsit, näyttää näppärältä :) Itse vaihdoin viime vuonna puhelimen tarkoituksella iso-näyttöiseen Samsung Noteen, jolta e-kirjojen lukeminenkin käy kivasti (paitsi auringossa, liikaa heijastuksia). latasin silloin puhelimeen Kindlen puhelin-sovelluksen, ja sen avulla kirjojen hankkiminen Amazonista on turhankin helppoa ;D

  VastaaPoista
 7. Helppokäyttöisen näköinen laite sinulla!
  Laitteen näytöstä ei siis tule mitään taustavaloa (ilmeisesti ei, kun tuossa tuo lukulamppukin on mukana)? Hyvähän vaihtoehto tuo siis on tietokoneelle :)
  Itse olen kauhistellut e-kirjojen hintoja.. Tuntuu hirveältä maksaa 20 euroa kirjasta, jota ei ole konkreettisena kädessä. Tosin elisa kirjassa taitaa aika usein olla joku tarjouksessa.. Minulla on se ladattuna puhelimeen, silloin tällöin sitä tulee bussipysäkillä selattua, mutta pidempiä aikoja ei jaksa, koska puhelimen näyttö ei loppujen lopuksi ole kuitenkaan niin suuri..

  VastaaPoista
 8. Onnettelut kelkan kääntämisestä, se kyllä joskus kannattaa :). Varsinkin matkoilla e-laite on ihan ykkönen!

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommenteista! E-kirjakokemuksista tulee varmasti kirjoitettua myöhemminkin, ehkäpä siitä on jollekin apua omaa laitetta valitessa. Taustavaloa ei tosiaan näytössä ole, mikä on ihan hyvä juttu.

  VastaaPoista
 10. Onnea uudesta lukulaitteesta! :-D

  Minä olen e-kirjojen suhteen vielä vähän vastahankainen. Ottaisin lukulaitteen mielelläni kokeiltavaksi, mutta epäilen vähän, että jaksaisiko sillä sitten kuitenkaan lukea… ;-) Eli en vastusta periaatteesta, mutta mietin jaksaisinko käytännössä enää yhtään enempää ruudun tuijotusta, kun työpäivät ja bloggaus pakottavat tietokoneen ääreen muutenkin. (Mutta todennäköisesti meilläkin on joku lukulaite viimeistään vuoden, parin päästä… ;-) )

  VastaaPoista