maanantai 6. toukokuuta 2013

John Irving: Kaikki isäni hotellit

Tarina sopivasti kahjosta Berryn perheestä ja muutamasta hotellista.

Ensimmäinen Irvingini! Ensin meinasi vähän tihkaista. Ajattelin että joo, ihan kiva, mutta henkilöt eivät kiinnosta ihan oikeasti. Mietin jo, kuinka joutuisin kirjoittamaan postauksen joka alkaisi sanoilla "Varoitus kaikille Irving-faneille, tiedossa järkyttäviä hetkiä!" ;) Mutta ei. Jotain loksahti kohdalleen, ja osaan jopa kertoa tarkasti missä kohtaa: sivulla 96, Frankin paukuttaessa hulluna symbaalejaan metsässä. Lopullisesti olin myyty siinä vaiheessa kun Franny "hävisi tappelun".

Kaikki isäni hotellit on niin pakahduttavan täysi kaikesta tapahtuneesta, etten meinaa saada jäsenneltyä päähäni siitä mitään sanottavaa. Pari ajatusta sentään puskee pintaan. Ensinnäkin: Miten paljon perheen yhteistä historiaa mahtuukaan joukkoon yksityiskohtia; lattiaan koliseviin painoihin, vanhan naisopiston keskuradioon, saniaispusikkoon, wieniläisen huoran valeorgasmeihin ja kehotukseen varoa avoimia ikkunoita. Toiseksi: Käsittämätöntä, miten Irving osaa kertoa tarinansa ja luoda henkilönsä niin, että jopa se tilanne, jossa John toteaa "Mikään ei vedä vertoja märille munille", tuntuu lopulta sittenkin aivan oikealta.

Siis: Oi kyllä, tykkäsin. Itkin, nauroin ja ihastelin ihmetellen. Kirjan suljettuani teki kauheasti mieli lukea lisää Irvingiä vaikka heti perään, mutta onhan tämä monin tavoin niin runsas, että ensin on parempi vähän hengittää.

Lukemattomat kirjailijat -haasteeseen kuudes suoritus, eli minimitaso saavutettu!

Ensimmäinen lause: Sinä kesänä kun isä osti karhun meitä ei vielä ollut olemassakaan - meitä ei ollut vielä edes siitetty: ei Frankia, meistä vanhinta, ei Frannyä, äänekkäintä, ei minua joka tulin seuraavaksi eikä kuopuksia, Lillyä ja Eggiä.

Englanninkielinen alkuteos: The Hotel New Hampshire (1981)

Ulkoasu: Tuskin olisin kannen perusteella kirjaan tarttunut, mutta näin jälkeenpäin ajatellen ok. Kannen kuva: Ylermi Lahti.

Kustantaja Loisto/Tammi 2009, 13. painos (1. painos 1981), suom. Kristiina Rikman, 491 s.

10 kommenttia:

 1. Ihanaa että pidit! Irving on minulle se kirjailija, jolta luen kaiken. Ja hänen teoksiaan ei tosiaan voi kovin montaa lukea putkeen / lyhyessä ajassa, sillä ne ovat todellakin runsaita.

  Garpin maailma on mielestäni tätä parempi, vaikka tämä onkin minun toinen suosikkini!

  VastaaPoista
 2. Kaisse olisi jo aika tämänkin vastarannan kiiskin heittää ennakkoluulot romukoppaan ja tutustua vaikka tuohon Garpin maailmaan :)

  VastaaPoista
 3. Voi rakkaus <3 Siis kirjarakkaus, totta kai :) Muuta en osaa sanoa. Kaikki isäni hotellit oli minunkin ensimmäinen irvingini kauan sitten, luin sen lukiolaisena ja muuten Pohjanmaalla :) Sen jälkeen olin aivan myyty ja pidän itseäni Irvingin hc-fanina.

  Tulin ihan hirveän iloiseksi tästä, Satu.

  VastaaPoista
 4. Uskaltaako tänne kommentoidakaan tällainen, jonka Irving jättää vähän kylmäksi. Noin kymmenen vuoden välein yritän aina uudelleen - samalla lopputuloksella. Nytkin minulla on kesken hänen uusimpansa eli Minua on monta... puolivälissä mennään edelleen valaistusta odottaen...

  VastaaPoista
 5. Tämä oli minunkin ensimmäinen Irvingini. Muutama on vielä lukematta ja uusin odottaa tuossa vieressä lukemista. Kaikki isäni hotellit, Garpin maailma, Ystäväni Owen Meany ja Oman elämänsä sankari ovat tähänastiset suosikkini, ehkä Owen Meany aivan ykkösin, jos on pakko valita noista "neljästä suuresta". Nyt tekee meili lukea Kaikki isäni hotellit uudestaan, niin paljon yksityiskohtia olen näköjään unohtanut. Kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
 6. Mukava että tykkäsit! Irving on minullekin vielä tuore kirjailija; Garppi - mahtava!- ja Neljäs käsi - aika surkea! - vasta luettuina. Isäni hotellit kutkuttaa mielessä, jossain vaiheessa sen kimppuun. =D

  VastaaPoista
 7. Katri: Satuin joskus näkemään Garpin maailman elokuvana ja siitä jäi niin tympäisevä mielikuva että olen pitkään ajatellut etten ainakaan sitä kokeile lukea, ellen hurahda ensin Irvingiin ihan tosissani. No, sen verran vakuuttava tämä oli että olisin valmis vaikka testaamaan jo Garpinkin... ;)

  Annika: En tiedä olisinko koskaan tarttunut Irvingiin ellei blogimaailma huokuisi niin voimakasta suositusta. :) Takakansitekstien perusteella kirjat eivät tunnu olevan mua varten, mutta päätin kokeilla josko tuo tuntemus olisi sittenkin väärä - ja hyvä niin! :)

  Katja: Ihanaa että ilahduit! :) Oma faniuteni on lupaavalla alulla, katsotaan kuinka hc:ksi tästä ryhdyn kunhan ehdin...

  Minna: Uskaltaa toki! Olen tainnut ennenkin todeta, ettei varmasti ole olemassa kirjaa/kirjailijaa, josta ihan kaikki pitäisivät. :)

  Elina: Tämä kyllä tuntui hyvältä aloituskirjalta, vaikka en toki mihinkään voi verratakaan. :) Noista muista suosikeistasi Owen Meany ja Oman elämänsä sankari ovat odottelemassa.

  Irene: Kyllä tuo Garppi varmaan täytyy poimia mukaan kunhan tulee jossain vastaan!

  VastaaPoista
 8. Oi, minä rakastan Irvingiä, mutta juuri tämä minulla on lukematta: Täytynee laittaa suvilistalleni, kun sinä pidit ja Katjakin on tätä niin kehunut.

  VastaaPoista
 9. PS. Ai niin, kävin Annikalla ja: Mikä on ollut sinun paras Murakamisi?

  VastaaPoista
 10. Laita ihmeessä listalle! :) Murakameista luettuina ovat Suuri lammasseikkailu ja Kafka rannalla, joista jälkimmäisestä pidin enemmän vaikka en ihan tajunnutkaan. ;)

  VastaaPoista