Nuori pakistanilaismies kohtaa sattumalta Lahoressa amerikkalaisturistin, jolle tarjoaa teekupposen ja alkaa kertoa omaa tarinaansa siitä, kuinka lähti ensin stipendin turvin opiskelemaan Princetoniin, sai huipputyöpaikan New Yorkista, rakastui amerikkalaiseen naiseen - ja jätti sitten tuon kaiken, palaten kotimaahansa.
Kirja on Changezin monologi, jota kuunteleva turistikin näyttäytyy lukijalle vain kertojan hänestä ääneen lausumien huomioiden kautta. Nuo huomiot eivät aina kuulosta puheessa erityisen luontevilta, mutta valittu kerrontamuoto taitaa olla sellainen tyyllillinen seikka jonka ei ole tarkoituskaan olla koko aikaa sataprosenttisen uskottava.
Changez siis elää amerikkalaista unelmaa, mutta se särkyy kun lentokoneet törmäävät World Trade Centeriin. Muslimimiehestä tulee epäilyttävä, perhettä kotimaassa uhkaa sota. Tyttöystävä Ericakin alkaa ajautua pois ja joutuu sairaalaan koska ensirakkauden kuoleman aiheuttama trauma palaa taas pintaan. Changez ei tunnu kuuluvansa enää sinne missä elää, ja antaa parran kasvaa.
Kirjan nimen perusteella odotin tapahtumiin jotain dramaattisempaa käännettä kuin mitä niissä lopulta oli. Vai piileekö tulkinnanvaraa jättävässä lopussa sittenkin jotain? Kulttuurien kohtaamisen hankaluuksia ja kaikkien muslimien yhteen niputtamista olisin ainakin halunnut tonkia syvemmältä. Nyt kirjan loputtua jäi vähän sellainen olo että jaa, tässäkö tämä nyt oli. Erica-kuviokin tuntui puoliksi irralliselta. Saattaa toki olla, että asioiden pohdinta oli sijoitettu rivien väliin niin hienovaraisesti että ohitin siitä osan.
Ensimmäinen lause: Anteeksi, hyvä herra, voinko auttaa?
Englanninkielinen alkuteos: The Reluctant Fundamentalist (2007)
Suomentanut Tero Valkonen
Ulkoasu: Kansikuvan voimakkuuskin täsmää nimen luomien odotusten kanssa ja vahvistaa niitä. Päällyksen kuvitus: The Designworks Group.
Kustantaja Tammi 2007, 149 s.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti