maanantai 7. helmikuuta 2011

Kristoffer Albrecht: Memorabilia

Aiemmin olen ihastellut Kristoffer Albrechtin matkoillaan ottamia kuvia kirjassa Zigzag Euroopassa. Tällä kertaa aiheet ovat enimmäkseen hyvin arkisia - vesilasi, aidanpätkä, rasiallinen nuppineuloja - mutta sama tunnelmallisuus on tallessa.

Pienessä tekstiosuudessa Albrecht kirjoittaa:
"Tämän kirjan valokuvat yhdistyvät omiin muistoihini, memorabiliaan pitkältä ajanjaksolta. Kuvat liittyvät omiin kokemuksiini ja elämyksiini, ne palauttavat tapahtumia ja aistimuksia. Ne tuovat takaisin rannalle ajautuneen levän, ratapölkkyjen tai vastapestyjen mattojen tuoksun."


Kun kuvia katsellessani yritin kuvitella millaisia muistoja niihin voisi liittyä, mieleni teki välillä alkaa kirjoitella niistä pieniä tekstinpätkiä. Mikä tarina saattaisikaan kuulua hämärällä järvellä laiturin päässä seisovaan lamppuun tai ohuen jääkerroksen alle pujotettuun käteen?


Pidän Albrectin kuvista yhä enemmän. Zigzag täytyy hakea uudestaan lainaan. Jos haluan katsella kaikessa rauhassa ja ajatuksen kanssa yhä uudestaan, moneen kertaan ja edestakaisin kananmunia, heiniä ja nurin käännettyjä veneitä, niin kuvaajan otteessa täytyy olla jotain taikaa. :)


Kustantaja Musta Taide 2004, 158 s.

2 kommenttia:

  1. Kristoffer Albrechtin matkoillaan ottamat kuvat on upeita..

    Thaimaa

    VastaaPoista
  2. Todellakin! Kävin tuota Zigzagia jo katsomassa nettikaupassakin. Valokuvakirjat ovat kyllä vähän turhan kalliita budjetilleni, mutta olisi se hieno...

    VastaaPoista