keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Mia Vänskä: Saattaja (äänikirja)

Nelikymppinen Lilja päättää muuttaa avioeron jälkeen Helsingistä takaisin kotiseudulleen Keski-Suomeen. Sattumalta myyntiin tulee juuri hänen lapsuudenkotinsa, jossa hän ei ole käynyt pariinkymmeneen vuoteen. Lilja asettuu taloksi, mutta saman tien alkaa ilmetä omituisia pikkujuttuja: kellarin varastohuoneen lattialle ilmestyy yhä uudelleen selittämätön lätäkkö, valot palavat vaikka Lilja on varma että sammutti ne... Ja miksi Lilja ei millään muista, mihin tuota kellarin huonetta käytettiin hänen lapsuudessaan? Entä miksi hänen äitinsä näyttää niin varautuneelta näiden asioiden tullessa puheeksi?

Hyvä ja toimiva kotimainen kauhukirja oli ilahduttava tuttavuus. Vänskä yhdistää kauhuelementit hienosti metsään ja vanhoihin myytteihin, ja tapahtumat sulautuvat suomalaiseen maisemaan jopa yllättävänkin sujuvasti. Jännityksen kasvattamiseen käytetyt seikat ovat enimmäkseen niitä perinteisiä: itsestään liikkuvia esineitä, tumma hahmo peilissä. Kai niitä voisi kliseisiksikin sanoa, mutta mitäs väliä, kun ne kerran edelleen toimivat. Enin jännitys laukesi kun selvisi mistä on kyse, mikä tapahtui muistaakseni puolen välin paikkeilla, mutta myytit kyllä kantoivat tarinan loppuun. Jos esikoinen on tällainen, niin odotan kyllä suurella mielenkiinnolla tulevia kauhistuksen hetkiä Vänskän tuotannon parissa!

Äänikirjanakin Saattaja toimi hyvin. Lukijana on todella miellyttävä-ääninen Leena Pöysti, josta on tullut suosikkini jo parin aiemman kokemuksen perusteella.

Ulkoasu: Kansi kauas talon alle ulottuvine juurineen on erittäin onnistunut! Sama kuva esiintyy myös äänikirjan kannessa. Alkup. kannen suunn.: Jussi S. Karjalainen.

Kustantaja Atena & BTJ 2012 (painetun julk. Atena 2011), lukija Leena Pöysti, 8 h 33 min

6 kommenttia:

 1. Suosittelen Vänskän tuoretta kirjaa, Musta kuu, joka oli sekä minun että mieheni mielestä huomattavasti eheämpi kuin Saattaja! (Tosin Musta kuu on elokuvamaisempi, mutta kokonaisuutena vahvempi.)

  VastaaPoista
 2. Musta kuu on ehdottomasti lukulistalla. Muistan muidenkin sitä kehuneen taidokkaammaksi, ja kun nyt kerran tykkäsin jo tästäkin niin... :)

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. (Korjasin hieman omaa kommenttiani, siksi poistin aiemman.)

  Mukava lukea äänikirjakokemuksista. Moni on pitänyt Leena Pöystistä kirjojen lukijana.

  Sellainen tarkennus (pakko, koska sivuaa omaa työpaikkaani :D ), että tämän äänikirjan kustantajana on Atenan rinnalla BTJ, joka vastaa näiden kirjastoista lainattavien äänikirjojen valmistuksesta; toimituksesta, oikokuuntelusta, lukijan valinnasta. Kyse on siis BTJ äänikirjasta ja kustantajia ovat sekä Atena että BTJ.

  :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos tarkennuksesta! :) Mietinkin että kuinkahan tuo nyt oikein menee, mutta koska kotelossa luki että "Kustantaja: Atena Kustannus", niin päädyin merkkaamaan vain sen.

  VastaaPoista
 6. Oi, Vänskän kirjoja olisikin varmasti ika jännä nauttia juuri kuuntelemalla!

  Pidin Saattajasta, mutta myös Musta kuu on hieno!!

  VastaaPoista