lauantai 24. marraskuuta 2012

Terry Pratchett: Magian väri

Mainostin jokin aika sitten Terry Pratchettin Kiekkomaailma-sarjan hahmottamista helpottavaa kaaviota, jonka rohkaisemana lähdin viimein itsekin kirjastoon hakemaan jotain millä aloittaisin sarjaan tutustumisen. Oikeastaan etsin Mortia, mutta se ei ollut paikalla, joten päädyin lainaamaan tämän ihan ensimmäisenä ilmestyneen kirjan.

Ana mainitsi sarjan parin ensimmäisen osan olevan lähinnä parodioita joista puuttuvat myöhempien kirjojen syvemmät sävyt. Pitäen tämän mielessäni sain kirjasta aika lailla sitä mitä odotinkin: en suurta elämystä, mutta viihdettä ja naurahduksia, ja ennen kaikkea paljon maistiaisia maailmasta johon haluan ehdottomasti tutustua paremmin. Tapasin tumpelon velhon, keikuin maailman laidalla, ratsastin lähes todellisella lohikäärmeellä ja kummastelin varsin, hmm, oma-aloitteista matka-arkkua. Kuolemakin piipahteli maisemissa aina välillä. Mielenkiintoista.

Pieni sekavuus vaivasi välillä eikä jutun punainen lanka ollut turhan selkeä, mutta kelpo alku tämä oli ja houkuttelee pitemmälle.

Ensimmäinen lause: Kaukaisessa, kertaalleen käytettyjen ulottuvuuksien jatkumossa, astraalitasolla jota ei koskaan saatu höylättyä aivan suoraksi, tähtisumun pyörteet häilyvät ja raottuvat...

Englanninkielinen alkuteos: The Colour of Magic (1983)

Ulkoasu: En ole erityisen ihastunut kannen tyyliin, mutta kylläpä se kirjan hulvattomaan henkeen sopii. Kuva: Josh Kirby.

Kustantaja Karisto 2000, suom. Marja Sinkkonen, 253 s.

7 kommenttia:

 1. Juu, tässä ja siinä seuraavassa (Light Fantastic, en muista mikä on suomeksi) ei kauheasti ole juonta ja sne takia en näistä niin suuresti innostukaan vaikka ihan mukavaa irtohupia näistä irtoaa. Johan riitti alkaa vetää sitä puolta jo paremmin kasaan (ja Muori Säävirkku on toki loistohahmo) mutta se Mort varsinaisesti korjaa potin.

  VastaaPoista
 2. Minä olen jotenkin kummasti kiertänyt Pratchettia. Aina vaan melkein ottanut on sen käteen luettavaksi. Ehkäpä tästä voisi lähteä alkuun...

  VastaaPoista
 3. hdcanis: Valon tanssi on se toinen suomeksi, se onkin tuossa jo lainattuna (Mort ei ollut edelleenkään paikalla eikä sen puoleen Johan riittikään). No tulevatpa hoideltua pois alta, voi olla että vähän tympäisisi lukea siinä vaiheessa kun on jo päässyt paremman makuun. :)

  Minna: Olen myös kierrellyt pitkän aikaa mutta pääsin vihdoin alkuun, ihan lupaavalta vaikuttaa! :)

  VastaaPoista
 4. Minä haahuilin taas eilen Pratchettin kohdalla kirjastossa, mutta kuten arvata saattaa oli se hieno kaavio kotona... Jos ottaisinkin nämä ensivuoden projektiksi :)

  VastaaPoista
 5. Mä tungin sen kiinnostavien kirjojen muistioni väliin (kirjaan siis houkuttelevia nimiä aakkosittain pieneen osoitemuistioon), joten se kulkee aina laukussa. :) Päädyn kuitenkin kirjastoon usein ihan ennakkoon asiaa suunnittelematta, joten eihän se olisi ikinä mukana...

  VastaaPoista
 6. Listaatko siis kirjan vai kirjailijan nimen mukaan? Loistava idea, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 7. Kirjailijan nimen mukaan. Kännykkäkin kun on niin muinaista mallia ettei silläkään aina jaksaisi mitään netissä olevaa listaa selailla niin tuommoinen muistio on kyllä näppärästi mukana kulkeva vaihtoehto. :)

  VastaaPoista