Oletko mahtanut joskus miettiä samaa pulmaa kuin minä? Tekisi mieli tutustua Terry Pratchettin Kiekkomaailmaan, mutta aikomus tehdä niin kaatuu heti alkumetreillä siihen, että pelkkä ajatuskin kaikkien niiden kirjojen keskinäisten suhteiden ja järjestyksen selvittämisestä uuvuttaa liikaa. Siis eikös niissä ole jotain sarjansisäisiä alasarjoja ja joissakin kirjoissa on samat henkilöt ja toisissa taas ihan eri ja jotkut kuuluu yhteen ja ja ja... Arghhh!!
Jos kuulostaa tutulta, niin tulostapa itsellesi kaavio täältä. Kurkkaa myös Anan ehdotukset sopiviksi aloituspaikoiksi. Ajatus sarjan lukemisesta tuntuu näiden toimenpiteiden jälkeen huomattavasti vähemmän epätoivoiselta. Seuraava huoli on sitten se, että mitäs jos jääkin niin koukkuun että "joutuu" lukemaan kaikki kirjat. ;)
Tuohan on loistava linkki! Kiitos! Heitin viime vuoden lopulla itselleni (ja muiden iloksi) kiekkomaailma-haasteen, mutta en itse ole vieläkään tarttunut Pratchetteihin ajan puutteen vuoksi.
VastaaPoistaMinua kiinnostaa eniten nuo noitiin liittyvät osat! :)
Hauska kaavio, kätevä! Itse olen lukenut sarjan kirjoja ihan vain niiden ilmestymisjärjestyksen mukaan, tosin olen vasta ihan alussa, kun aloitin sarjan lukemisen uudestaan näin aikuisiällä. :)
VastaaPoistaMuistankin Emilien haasteen ja harkitsin silloin siihen osallistumista. Se kuitenkin kaatui tuohon samaan vanhaan "ääh, en vaan jaksa ajatella koko asiaa" -ongelmaan. :) Ilmestymisjärjestyksen mukaan lukeminen on myös käynyt mielessä, mutta silti jotenkin häiritsi mieltä se ettei tunne noita sarjan sisäisiä rakenteita.
VastaaPoistaKiitos tästä, mainio kartta Pratchettin tuotantoon. Näköjään pari teosta on jäänyt lukematta.
VastaaPoistaNation-romaanista en ollut kuullutkaan, väite että tämä olisi Pratchettin paras romaani on kyllä tarkistettava.
Ilmestymisjärjestys on oikein toimiva ratkaisu, ne alasarjat menevät kaikki ilmestymisjärjestyksen sisällä.
VastaaPoistaJa oikeastaan kaikki alkupään kirjat ovat sen verran itsenäisiä että niitä voi lukea aika satunnaisessa järjestyksessä, muistaakseni Lords and Ladiesissa (Herraskaista väkeä) taisi olla ensi kertaa kirjailijan huomautus että olisi hyvä olla lukenut Noitasiskokset ja Noitia maisemissa (Johan riitti ei siis ole tuossakaan välttämätön). Vastaavia "tästä ei pidä aloittaa" kirjoja ovat Valkoparta Karjupukki ja Savijalat...
Oma ensimmäinen Kiekkomaailma-kirja oli (Faust)Eric, tyylikkäästi sarjan keskeltä mutta ei siinä muuta sisäistettävää ollut kuin että tässä on köpelö velho nimeltä Rincewind ja kävelevä matkalaukku, okei.
Olen lukenut muutaman Kiekkomaailma-opuksen, mutten oikein muista mitkä. Onneksi on blogi, niin voin kurkistaa sieltä :) Carpe Jugulum oli hulvaton, jos vampyyriparodia iskee ;) Noidat ovat lähestulkoon parhaita hahmoja, muttei ole kyllä Kuoleman voittanutta. Paitsi Rottien Kuolema. Minulla ei ole ollut käsitystäkään kirjojen järjestyksestä tai mistään alasarjoista.. Olen vain lukenut mikä mielenkiintoiselta vaikuttaa. Osa on ollut hulvattoman hauskoja ja osaa en vaan ole tajunnut. Suosittelisin melkein "silmät kiinni ja sekaan" -taktiikkaa ;)
VastaaPoistaJuha: Nationkin vaikuttaa kyllä kiinnostavalta, ja tuon suosituksen perusteella varsinkin.
VastaaPoistahdcanis: Joo, ilmestymisjärjestys on varmasti yksi hyvä ratkaisu ja saatan hyvinkin päätyä lähtemään liikkeelle sen mukaan. Kiva silti tietää vähän missä mennään!
Teresita: Pratchettin Kuolemaa olen kuullut ennenkin kehuttavan ja kyseiseen hahmoon täytyy ainakin päästä tutustumaan! :)
Hah, vaikka mun ei kotini (ja autoni!!) siisteystason perusteella voisi veikata olevan kovinkaan järjestelmällinen ihminen, niin kirjasarjojen lukemisjärjestyksten suhteen olen valmis tekemään vain hyvin harvoja poikkeuksia joten en valitettavasti taida kyetä noudattamaan suosittelemaasi taktiikkaa! :D
Nation on käännetty nimellä Valtio ja luokiteltu nuortenkirjaksi. Se ei sijoitu Kiekkomaailmaan vaan meidän maailmaamme muistuttavaan rinnakkaismaailmaan. Minä pidin Valtiosta kovasti. Se laajensi myös mielikuvaani Pratchettista. Kannattaa tutustua.
VastaaPoistaKiitos tiedosta! Siitä olin selvillä että se on Kiekkomaailman ulkopuolinen teos mutta suomennoksesta en ollut tietoinen (tai en ainakaan muistanut). :)
VastaaPoistaKiitos vinkeistä! Sinulle on muuten haaste blogissani.
VastaaPoistaKiitos vinkistä :) Muutamia Pratchettin kirjoja olen lukenut, mutta parempi perehtyminen miehen tuotantoon on jäänyt. Syynä juurikin se, että en ole oikein tiennyt mistä aloittaisin. Tulostan kaavion ja painun sen kanssa kirjastoon :D
VastaaPoistaMerenhuiske, kiitos haasteesta!
VastaaPoistaVillasukka kirjahyllyssä: Mäkin jo kävin kirjastossa Pratchett-hyllyllä, tuo kaavio oli kyllä oikein hyödyllinen löytö! :D