torstai 15. elokuuta 2013

Paul Auster: Sattumuksia Brooklynissa

Tutustuin Paul Austeriin luettuani aiemmin tänä vuonna Illuusioiden kirjan, ja nyt toisen luetun jälkeen hän alkaa hiipiä suosikkikirjailijoideni joukkoon. Austerin kerronta kulkee niin mielettömän hyvin (mistä tietysti kiitos myös Erkki Jukaraisen loistokkaille käännöksille), että voisin varmaan pitää vaikka tuplalukumaratonin lukien pelkkää Austeria. :) Kuten Illuusioiden kirjan yhteydessä kommentoinkin, kuvittelin aiemmin Austerin tuotannon olevan kuivakkaampaa ja varsinkin totisempaa. Vaan eipä ollut luulo taaskaan tiedon väärti, ja hyvä niin!

Auster kieputtaa tapahtumien käänteitä taidolla luotujen henkilöidensä ympärillä sen verran vauhdikkaasti, että lukija saa varautua suunnilleen mihin tahansa - samoin kuin kirjan kertoja Nathan Glass. Eläkkeelle jäätyään hän suunnittelee vetäytyvänsä lapsuusmaisemiinsa Brooklyniin kuolemaan kaikessa rauhassa, mutta tuo suunnitelma romuttuu Nathanin törmätessä yllätten sisarenpoikaansa Tom Woodiin, jota hän ei ole nähnyt vuosiin. Kohtaaminen johtaa useaan muuhun tapaamiseen ja tutustumiseen, jotka tekevät Nathaninkin loppuelämästä toisennäköisen.

Samaan nippuun kiertyy monta elämää, joista värikkäimmät kuuluvat taidehuijauksesta aiemmin tuomitulle antikvariaatinpitäjä Harry Brightmanille ja Tomin vuosikaudet omilla teillään olleelle Rory-siskolle. On myös Tomin työmatkan varrella asuva, hänen salaa rakastamansa Kaunis Täydellinen Äiti, tyttö joka yllättäen tupsahtaa Tomin luo suostumatta puhumaan mitään ja Harryn kadulta pelastama jamaikalainen drag queen, muiden muassa.

George W. Bushin ja Al Goren presidentinvaalikamppailun aikoihin sijoittuva romaani on myös poliittisesti kantaaottava, mutta tuo puoli sulautuu tekstiin niin hyvin että sitä ei kannata säikähtää vaikkei poliittisuudesta sinänsä välittäisikään. Nyt himottaisi kauheasti lukea lisää Austeria, mutta kun niitä kiinnostavia kirjoja on muutama muukin... :) Kävin joka tapauksessa nappaamassa pari pokkaria hyllyyn siellä ennestään odottelemassa olleiden herran kirjojen lisäksi, nyt siis tyrkyllä olisivat New York -trilogia, Oraakkeliyö, Näkymätön ja Sunset Park.

Ensimmäinen lause: Etsin rauhallista paikkaa jossa kuolla.

Englanninkielinen alkuteos: The Brooklyn Follies (2005)

Ulkoasu: Aika kiva! Tosin tuosta alakulman "Olivia tykkää" - jutusta en oikein tiedä, tekisi toisaalta mieli odottaa Keltaiselta kirjastolta pokkariversionakin tiettyä arvokkuutta. :) Kannen suunn.: Laura Lyytinen.

Kustantaja Tammi 2009, 5. painos (1. painos 2008), suom. Erkki Jukarainen, 363 s.

12 kommenttia:

 1. Hmm, tässäpä mielenkiintoisen kuuloinen kirjailija. (Häpeäkseni tunnustan, että nimi on vain etäisesti tuttu.) Kiitos vinkistä, laitanpa muistiin! =D

  VastaaPoista
 2. Siitäpä vaan tutustumaan! :) Suosittelen molempia lukemiani.

  VastaaPoista
 3. Noi sun lukemat kirjat on Austerin parhaiden joukossa! Suosittelen lampimasti myos Leviathania ja New York trilogiaa!

  VastaaPoista
 4. Tämä oli kyllä hyvä kirja! Pitäisi lukea enemmän Austeria. Omassa hyllyssäkin miehen teos nököttäisi lukematta, mutta jotenkin niihin tarttuminen on kovin vaikeaa.

  VastaaPoista
 5. Mä taas vihasin New York trilogiaa ja jätin sen kesken. Toisaalta en niin syttynyt Brooklynin sattumuksillekaan, että tässä asiassa en tiedä kannattaako minuun luottaa, jos sinuun tämä kerta upposi. :D

  VastaaPoista
 6. Tämä taisi olla ensimmäinen lukemani Auster ja tykkäsin niin paljon että piti lukea muitakin, nyt on enää pari lukematta ja olen tykännyt kaikista muistakin. Tämä on silti tähän mennessä paras.

  VastaaPoista
 7. Minullakin on vähän vaikea suhde Austeriin. Innostuin New York trilogiasta ensin kovasti, mutta sen loppuun lukeminen otti koville. Mutta olen aina suunnitellut lukevani häneltä jotain muuta, ehkäpä sitten tämän, josta kirjoitit :)

  VastaaPoista
 8. Sonja: Trilogia onkin jo tosiaan odottamassa!

  Katri: Mä oon nyt onneksi päässyt hyvään vauhtiin oman hyllyn sisällön lukemisessa... :)

  Sonja: Tuo New York -trilogia kuuluu olleen monellekin vähän hankala, katsotaan sitten kuinka mun käy.

  Henna: Aion myös lukea Austereita paljon lisää, ehkäpä aikaa myöten tulee luettua kaikkikin.

  Anna: Tämä voisi kyllä olla hyvä vaihtoehto! :)

  VastaaPoista
 9. Minullakin tämä on ensikosketukseni Austerin tuotantoon ja en olisi millään raskinut jättää henkilöitä kirjan päätyttyä.

  Näkymätön taitaa olla kuitenkin se Austerin kirja, joka imaisi vielä intensiivisempään luentaan. Siinä kaksi Auster-suosikkiani.

  Trilogiaa olen vähän pihtaillut ja empinyt, Vertigo odottaa hyllyssä syksyä.

  VastaaPoista
 10. Kiva kuulla että Näkymätönkin vei mukanaan, se kun tosiaan on myös tuossa odottelemassa.

  VastaaPoista
 11. Tämä on ehkä minunkin suosikki-Austerini tähän asti luetuista. En tosin ole useampaan vuoteen tarttunut koko Austeriin, kun luin suht tiheässä tahdissa ainakin tämän, Book of Illusionsin, Man in the Darkin ja Oracle Nightin, joiden jälkeen olinkin kurkkuani myöten täynnä kirjailijaa :D nyt voisi kyllä taas jo upota, ja hyllystä löytyisi tuona pienenä "Auster-kautena" hankkimiani teoksiakin sekä alkukielellä etyä suomeksi.

  VastaaPoista
 12. Ehkäpä täytyy varoa yliannostusta, vaikka nyt tuntuukin että voisin lukea vaikka useamman putkeen. :)

  VastaaPoista