maanantai 26. elokuuta 2013

Projekti 12

Jaana keräili hyllystään kaksi tusinaa kotimaista kirjaa, joista aikoo lukea ainakin puolet ensi vuoden elokuuhun mennessä. Koska olen lukuhaastehamsteri (ja koska kirjojen listaaminen on kivaa) päätin laatia aiheesta omankin versioni, vaikka kesken on muitakin oman hyllyn läpikäymiseen kannustavia haasteita. Halusin mukaan kirjoja, joiden muistelen odotelleen vuoroaan pisimpään ja lähdin liikkeelle kirjoittamalla hyllystä muistiin pitkäaikaisasukkien nimiä. Kun olin saanut alustavan listan valmiiksi, totesin sen sisältävän ainoastaan ulkomaisia kirjoja! Mjaah. Tässä ilmeisesti näkyy se, että olen innostunut kunnolla kotimaisesta kirjallisuudesta vasta suhteellisen hiljattain, joten sen edustajat ovat enimmäkseen ehtineet muhia hyllyssä lyhyemmän aikaa. :) No, jos pisimpään odottaneet kerran ovat ulkomaisia niin asia selvä - siirryn alkuperäisestä suunnitelmastani 12 kotimaista + 12 ulkomaista lennossa versioon 12 suomenkielistä + 12 englanninkielistä. Tässä siis tuplatusinani:


Tavoitteenani on lukea kummaltakin listalta vuoden aikana vähintään kuusi kirjaa:

Barbara Kingsolver: Myrkkypuun siemen
Andrew Miller: Kivun mestari
Joyce Carol Oates: Haudankaivajan tytär
J. M. G. Le Clézio: Harhaileva tähti
Jhumpa Lahiri: Tuore maa
José Saramago: Kertomus näkevistä
Raj Kamal Jha: Jos korkealla pelottaa
Khaled Hosseini: Leijapoika
Claudie Gallay: Tyrskyt
Timothy Findley: Ikuisen hämärän vaeltaja
Hal Duncan: Vellum
John Berendt: Keskiyö hyvän ja pahan puutarhassa

Jessica Francis Kane: The Report
Sarah Hall: How to Paint a Dead Man
Alan Bradley: The Sweetness at the Bottom of the Pie
Peter S. Beagle: A Fine & Private Place
Erick Setiawan: Of Bees and Mist
Iain Pears: An Instance of the Fingerpost
Anna Lawrence Pietroni: Ruby's Spoon
Marion Halligan: Valley of Grace
Daniel Wallace: The Watermelon King
Jo Walton: Tooth and Claw
Jean-Christophe Valtat: Aurorarama
Tan Twan Eng: The Gift of Rain

Liian tarkkaan lukkoon lyödyt suunnitelmat tapaavat vaikuttaa lukemiseeni vähemmän innostavasti, joten jätän Jaanan mallin mukaisen kirjojen eri kuukausille jakamisen tekemättä. Ja koska olen ailahtelevainen ja epäjärjestelmällinen lukija, en edes lupaa lukea haastetta varten yhtä kirjaa per kuukausi - kunhan vain pyrin tavoitteeseeni jossain kohtaa vuoden aikana.

Suuri osa näistä kirjoista on sellaisia, joista jatkuvasti ajattelen että tuon kyllä haluan lukea ihan pian, mutta käytännössä en näytä kuitenkaan päätyvän niin tekemään. Eiköhän haaste auta asiaa edes jossain määrin! :)

6 kommenttia:

 1. Minä sain juuri tänään päätökseen lukea omasta hyllystä 30 kirjaa. Se on kyllä ihanaa, kun saa niitäkin luettua. Harmi vain, että uusia tulee hyllyyn samaa tahtia...

  Tsemppiä! Sinulla odotteleekin muutama aika loistava teos :)

  VastaaPoista
 2. Duncanin Vellum on ehdottomasti lukemisen arvoinen, löytyy omastakin hyllystä (ei tosin tbr-osastolta). Erilainen kirja, tykkäsin kovasti. Lukuintoa projektiin! :)

  VastaaPoista
 3. Katri: On kyllä palkitsevaa kun saa tuommoisen listan luettua läpi! Sitten vaan uutta kehiin... ;)

  MarikaOksa: Olen jo etukäteen melkein varma että pidän Vellumista!

  VastaaPoista
 4. Kiva kun olet mukana ja variaatiot ehdottomasti sallittuja. Pääasia on hyllyn tyhjeneminen :) Sinun listaltasi olen lukenut tasan yhden, mutta se on sitäkin parempi, nimittäin Oatesin Haudankaivajan tytär.

  VastaaPoista
 5. Hienoja kirjoja tulossa, huomaan: Joyce Carol Oates: Haudankaivajan tytär, J. M. G. Le Clézio: Harhaileva tähti, Jhumpa Lahiri: Tuore maa. Kuuluvat muuten kaikki joko Siniseen tai Keltaiseen, joten sinikeltaisen syksyn osalta näyttää erittäin hyvältä. Aloin oitis itsekin miettiä, otanko tämän osaksi tuota haastetta. 12 on vain niin suuri luku...

  VastaaPoista
 6. Jaana, kiitos kivasta haasteesta! Nämä ovat tosiaan suurelta osin sellaisia jotka olen jo pitkään halunnutkin lukea, joten mukavaa jo tulen haasteen siivellä tosiaan tehneeksi niin. ;)

  Valkoinen Kirahvi: Sinikeltainen syksy on myös mukavankuuloinen idea, saatanpa hyvinkin jotain sen sävyistä lukea!

  VastaaPoista