torstai 8. elokuuta 2013

Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä - kirjablogikirja

Lumiomenan Katja ja Kirjainten virran Hanna ovat kirjoittaneet katsauksen suomalaisten kirjablogien historiaan, sisältöön, kirjoittajiin ja tulevaisuudennäkymiin. Aineistona on käytetty mm. kirjabloggaajille lähetettyä kyselyä, johon itsekin vastasin.

Bloggaukseni on toki yleensäkin subjektiivista, mutta tällä postauksella ei ainakaan ole puolueettomuuden kanssa mitään tekemistä - kirjan tekijät kun ovat blogituttuja ja itselleni läheistä aihettakin katselen sisältäpäin. :) Lukeminen tuntui mukavalta, vaikka suurin osa kirjan sisällöstä olikin jo entuudestaan tuttua asiaa. Että meistä ja blogeistamme on tehty oikein kirja! Wau! Päällimmäinen tunne kirjan jäljiltä on innostunut riemu siitä, että olen löytänyt porukan jonka mielestä lukeminen on iloinen asia, ja jossa riittää energiaa ja ideoita myös monenlaisten tempausten järjestämiseen kirjoihin ja lukemiseen liittyen.

Rivien välissä on saanut monet muistelemaan omaa historiaansa blogistaniassa, ja niin minutkin. Aloitin muutaman löytämäni kirjablogin seuraamisen muistaakseni alkuvuodesta 2009. En enää muista mikä välähdys minut ajoi sellaisia etsimään tai miten ylipäänsä ensimmäiseen päädyin, mutta onneksi päädyin! Ensimmäisiä löytöjä taisivat olla Lukuhuone, Luetut 2006-2011 ja Insinöörin kirjahylly, joista kaksi ensimmäistä on ikävä kyllä jo hiljentynyt. Kirsi Pihan lukupiirikin päätyi pian seurattavaksi ja ennen pitkää löysin tieni myös Sallan, Inan, Morren sekä Aamunkajon lukukokemusten luo.

Aika pian tuli sellainen olo että "mä haluan kans", ja hetken asiaa sulateltuani aloitin oman blogini huhtikuussa 2009. On siitäkin jo aikaa! Muistan nykyisin Lilyssä bloggaavan Jennin aloittaneen aiemman Koko lailla kirjallisesti -bloginsa samoihin aikoihin, ja nyt kun asiaa kaivelin niin näköjään olemme julkaisseet ensimmäiset kirjajuttumme tasan samana päivänä! :D (Voi tosin olla, että Jenni on ehtinyt vähän edelle koska aloitti ensin useamman aiheen blogin ennen kuin eriytti kirjat omaansa.)

Sittemmin olen ilolla seurannut kirjablogimaailman kasvamista ja kehittymistä. Jossain vaiheessa blogeja syntyi lyhyessä ajassa lisää vaikka kuinka paljon, ja syntyy toki edelleenkin. Kasvu on tuonut mukanaan enemmän kirjakeskusteluja, huomiota ja myös merkitystä kirjallisuuskentällä. Tästä on hyvä jatkaa! (Ja mukaanhan mahtuu tietysti edelleen - hyppää siis kyytiin jos yhtään siltä tuntuu! :)

Luettavana olleesta kirjasta itsestään tässä taitaa nyt tulla sanottua vähemmän kun muistelu vei mennessään. Mutta haluan kyllä kiittää Katjaa ja Hannaa kirjan kirjoittamisesta! Selkeä teksti vei mennessään. Rivien välissä toimii sekä nostalgiatrippinä bloggaajille itselleen että monipuolisena tietopakettina aiheesta kiinnostuneille. Aloittelevaakin kirjabloggaajaa tämä avustaisi, avaten joitakin mahdollisesti mietityttäviä asioita.

Ulkoasu: Kansi on ihanan raikas, valoisa ja kirjainen! Pidän myös ilmavasta taitosta. Vielä kun olisi saanut kuviin värit! Kansikuva: Kira Leskinen, taitto ja kansi: Tarja Kettunen.


Kustantaja Avain/BTJ 2013, 160 s.

3 kommenttia:

 1. Muistan saman "haluan kans"-olon luettuani muutamaa blogia jo melkein pari vuotta sitten :) Vaikka aina olenkin tykännyt lukea, niin kirjoista bloggaaminen ja muiden kirjablogien lukeminen on vain kasvattanut innostusta.

  VastaaPoista
 2. Minä aloitin helmikuussa 2009 ja sinä olet yksi ensimmäisiä muutaman muun kirjabloggajan ohella, jotka muistan.

  Tämä kirja on meille elettyä ja koettua, takuulla kohta jo myös nostalgiaa. Tuleville kirjabloggaajille helpotusta moneen.

  VastaaPoista
 3. Maria: Tuon innostuksen lisääntymisen tunnistan myös; entuudestaankin rakkaasta lukuharrastuksesta on tullut vielä jotain enemmän.

  Leena: Sinun luonasi olen myös vieraillut jo piiiitkään! :)

  VastaaPoista