Kirja
alkaa klo 5.50 eräänä aamuna kun 19-vuotias Simon Limbres herää
lähteäkseen kavereidensa kanssa surffaamaan ja loppuu 5.49 seuraavana
aamuna. Siinä välissä Simon on joutunut onnettomuuteen ja todettu
aivokuolleeksi, hänen vanhempansa ovat yrittäneet
hyväksyä sen että Simon on kuollut vaikka sydän vielä lyökin, samalla
kun ovat jo joutuneet keskustelemaan elinsiirron mahdollisuudesta, sydän
on pysäytetty, irrotettu, kuljetettu toiselle puolen maata ja siirretty
Claire Méjeanille, joka saa käsittämättömän lahjan jonka antajaa ei
koskaan pääse kiittämään.
De Kerangal käsittelee asiaa monelta
kannalta: paitsi Simonin perheen suruna ja Clairen ristiriitaisina
ajatuksina, myös esittelemällä kuinka sydämensiirto tapahtuu juridisesti
ja käytännössä. Välillä ehditään tutustua hoitohenkilökunnan yksityiselämäänkin. Monella lailla mielenkiintoinen ja vaikuttava kirja, joka ei sitten kuitenkaan jättänyt mieleen niin vahvaa jälkeä kuin aiheenkin puolesta olisi voinut kuvitella. De Kerangalin kirjoitustyylistä kyllä tykkäsin, ja nimi on laitettu tarkasti mieleen jos vaikka suomennoksia saataisiin lisääkin. Tämä käännös on Ville Keynään ja Anu Partasen laadukasta yhteistyötä. Anna Makkosen suunnittelemaa näyttävää kanttakin pitää vielä kehaista!
(Pääsenpä viimein purkamaan blogattavien kirjojen sumaa uuden tietokoneen omistajana... Moni teksti jo kirjastoon palautuneista kirjoista jäänee tämän tavoin vähän tyngäksi mutta jääköön, tulevatpa ainakin merkityiksi muistiin. :)
Ensimmäinen lause: Simon Limbresin sydämestä on lähes mahdotonta sanoa mitään varmaa; tuosta ihmissydämestä jonka syke tiheni hänen syntymänsä hetkellä, yhdessä toisten tapahtumaa todistavien sydänten kanssa, siitä mikä sai tuon sydämen sykkimään, oksentamaan, lihomaan, tanssahtelemaan keveänä kuin höyhen tai vajoamaan raskaana kuin kivi, rakkaudesta joka huumasi sen ja sulatti sen... (ja niin edelleen, aina seuraavalla sivulla odottavaan pisteeseen saakka)
Ranskankielinen alkuteos: Réparer les vivants (2016)
Suomentaneet Ville Keynäs & Anu Partanen
Kustantaja Siltala 2016, 255 s.
Kerangal kirjoittaa kiihtyvätahtista kristallipisaroina helmeilevää, pitkälauseista miltei hengästyttävää tekstiä, jota lukija ei henno katkoa eikä pätkiä tahi jättää kesken sivun mittaista lauseketjua. Kirjailija ei pisteistä perusta eikä niihin panosta. Teatraalisuuteen tahi ylidramaattisuuten, joiden riski teeman huomioonottaen oli varteenotettava, sortumaton, linjakas teos! Taitaville suomentajille iso kiitos poikkeavan suuresta lukunautinnosta:)
VastaaPoistaMinusta tämä oli vaikuttava kirja! Ei kuitenkaan oikeastaan tuon aiheen takia, vaikka tietysti se oli ehkä edellytys sille, että kokonaisuudesta tuli näin upea. Pidän ihan valtavasti Kerangalin tyylistä ja kirjan tunnelmasta, suruineen kaikkineen. Tyylipuhtaudesta on varmasti kiittäminen myös kääntäjiä, toivon että kirjailijalta suomennetaan lisääkin.
VastaaPoistaTeksti on kyllä hienoa! Senkin puolesta vähän harmi etten onnistunut syttymään ihan täysillä.
VastaaPoista