tiistai 16. lokakuuta 2012

Colin Meloy & Carson Ellis: Sysimetsä

12-vuotiaan Pruen kotikaupungin vieressä on suuri metsä, Tietön korpi, jossa kukaan ei ole koskaan käynyt tai ainakaan palannut sieltä. Prueta on ehdottomasti kielletty menemästä sinne, mutta kun varisparvi eräänä päivänä sieppaa Pruen pikkuveljen Macin ja lennättää tämän metsään, jotain on tehtävä...

Takakannessa kirjaa luonnehditaan suurten saturomaanien perilliseksi, ja sellainen tämä onkin; maaginen ja jännittävä seikkailu, joka on helppo nähdä tulevana klassikkona. Suuri, salaperäinen metsä jonka kätköistä löytyy vaikka mitä on yksi suosikkimiljööni, joten en kai olisi edes voinut olla viihtymättä!

Ihan ilman sotimista hommasta ei selvitä joten kovin pienille lapsille tämä ei sovi, mutta isommille suosittelen - ja aikuisille, totta kai! Mukavaa, että seikkailuhenkisen kirjan päähenkilönä on tyttö. Ja toisaalta hyvä, että isossa osassa on myös seuraan lyöttäytyvä Pruen luokkakaveri Curtis. Pojilla kun voi olla taipumus kartella "tyttökirjoja"... :)

Kirjoittaja Colin Meloyn puolison Carson Ellisin piirtämä, hienovaraisesti sivuilla pilkistelevä kuvitus tuntuu samaan aikaan sekä mukavan vanhanaikaiselta että hyvin raikkaalta. Sama kuvaus kyllä pätee koko kirjaankin. Tämä on kokonaisuutena aika herkullinen paketti. Mukavaa tietää, että jatkoa on tulossa; vaikka tämä onkin ihan kokonainen tarina eikä tunnu jäävän kesken, niin Sysimetsässä oleilun nälkä jäi vielä.

Ensimmäinen lause: Prue ei käsittänyt, miten viisi varista onnistui nostamaan ilmaan kymmenkiloisen poikavauvan, mutta se oli hänen huolenaiheistaan pienin.

Englanninkielinen alkuteos: Wildwood: The Wildwood Chronicles, Book 1 (2011)

Ulkoasu: Kuvitusta jo kehuin, ja kansipaperithan ovat toki samaa sarjaa. Kannen kuvitus: Carson Ellis, kannen ulkoasu: Carson Ellis & Sarah Hoy, suomenkieliset tekstaukset: Markus Pyörälä.

Kustantaja Otava 2012, suom. Peikko Pitkänen, 518 s.

7 kommenttia:

 1. Tätä olen katsellut kirjastossa, mutten ole tullut lainanneeksi. Nyt alkoi tuntua siltä että tämän voisi lukea.

  VastaaPoista
 2. Joo, kannattaa napata mukaan ensi kerralla!

  VastaaPoista
 3. Oli niin herkullinen kansi että oli tultava kurkistamaan. Vaikuttaa ihanalta, laitan lukulistalle, kiitos!

  VastaaPoista
 4. Kirja kyllä houkutteli mua ulkonäöllään jo pitkään ennen kuin sen lopulta luin. :)

  VastaaPoista
 5. Minä jopa ostin tämän omaksi kun oli niin herkullisen näköinen!

  VastaaPoista
 6. Minä olen kylkiästarjouksen uhri: jossain vaiheessa Suomalaisessa sai tämän ostaessaan kaupan päälle Sysimetsä-kassin, enkä malttanut vastustaa kiusausta... :)

  VastaaPoista
 7. Luin tämän juuri, ja hih hih hii, minä taas ennustin "ei klassikon aineksia". Todennnäköisesti olen siis väärässä. =D Ihan kiva kirja, mutta vaan ihan kiva. Kaiholla muistelen kesällä toista kertaa lukemaani Narniaa; se oli minun lapsuuteni suosikki, eikä se ollut muuttunut miksikään näin aikuisena, yhtä mahtava kuin ennenkin.

  VastaaPoista