torstai 7. maaliskuuta 2013

Annie Proulx: Näin on hyvä

Novelleja karusta Wyomingista, esihistoriasta nykyaikaan.

Proulx-kokemukseni ennen tätä rajoittui vuosikausia sitten kesken jääneeseen Vaaralliseen harmonikkaan, joka silloin alkoi tuntua tuskaisen pitkästyttävältä. Halu uuteen yritykseen on kuitenkin ollut koko ajan olemassa ja nyt siis sen viimein toteutin, muuttuen faniksi heti kerralla. (Kävin jo huuto.netissä hankkimassa aiemmat Wyoming-novellikokoelmat...)

Proulxin tarinoissa, niiden maisemissa ja kovia kokeneissa henkilöissä on voimaa. Näissä novelleissa kukaan ei pääse helpolla, mutta silti tekstissä kaikuu myös rakkaus kotiseutuun: Wyoming murjoo ja koettelee mutta se on silti koti, hyvä näin kuin se on, kuten eräs novellihenkilö toteaa.

Yllättäen mukana on myös kaksi Helvettiin sijoittuvaa, Paholaisen ja tämän yksityissihteerin toimista kertovaa novellia, joita kirjoittaessaan voin kuvitella Proulxin välillä virnistelleen itsekseen. Niiden lukemisesta tuli ilkikurinen mieli, joka tasapainotti mukavasti kokoelman muun sisällön rankkuutta.

Vanhoja cowboylauluja -novellista kirjoitinkin aiemmin, ja pariin muuhunkin aion vielä palata. Jokaisen tulen varmasti myös lukemaan vielä uudelleen, ihastuen taas yhtä paljon kuin ensimmäiselläkin kerralla. Upeaa tekstiä.

Riinan luvalla Lukemattomat kirjailijat -haasteeseen sopivat myös sellaiset joita kokeilee uudelleen jätettyään joskus yhden kirjan kesken - siihen siis yksi piste lisää!

Englanninkielinen alkuteos: Fine Just the Way It Is (2008)

Ulkoasu: Karunkaunis kuten sisältökin. Kannen kuva: Getty Images/Andy Ryan.

Kustantaja Otava 2012 (1. painos 2011), suom. Juhani Lindholm, 282 s.

3 kommenttia:

 1. Erään Proulxin upean lehtihaastattelun sekä Brokeback Mountainin jälkeen olen aina halunnut tutustua häneen, mutta aikapula on kova raadin jäsen ja jättää monta kiinnostavaa kirjailijaa kokematta. Toistaiseksi.

  Wyoming on 'hard land'. Monessakin mielessä.

  VastaaPoista
 2. Tykkään Annie Proulxista todella paljon - mahtavaa, että hänen kirjojaan luetaan muuallakin! ;) Minulla on vielä moni teos odottamassa vuoroaan.

  Suosittelen kaikille Proulxista pitäville hänen upeaa Laivauutisia-romaaniaan. Siinä vasta kirja!

  VastaaPoista
 3. Leena: Niinpä, kun ehtisikin kaikkeen mihin haluaisi! Mutta Proulx tosiaan kannattaa pitää mielessä, jos vain sopiva rakonen jostain löytyisi.

  Suketus: Mahtavaa vihdoin löytää hänet ihan oikeasti. :) Laivauutisia on hyllyssä odottamassa.

  VastaaPoista