lauantai 18. heinäkuuta 2009

Ritva Kovalainen: Kauniiden hevosten maa


Olen katsellut kirjakaupoissa usein himoiten valokuvakirjoja, joissa kaikki muu on hienoa paitsi hintalappu. Joten kun näin upean Kauniiden hevosten maan hyvinkin kohtuullisessa tarjouksessa, tartuin nopsasti kiinni! :)

Ritva Kovalainen on valokuvannut Turkin Kappadokian karunkauniita maisemia ja siellä eläviä ihmisiä. Kuvissa näkyy pehmeään vulkaaniseen tuffimaahan kaiverrettuja ihmisasumuksia uskomattomissa paikoissa, lampaita laiduntamassa laajoilla ylängöillä, arkisia puuhia, varhaisten kristittyjen luolakirkkoihinsa maalaamia pyhimyksenkuvia, vuoria ja kukkuloita erikoisine pinnanmuotoineen. Mieleenpainuvimpia olivat yksittäisten ihmisten muotokuvat.

Kuvien lomassa on myös runoja, joita ensin luulin paikallisiksi mutta jotka ilmeisesti ovatkin Kovalaisen omia. Niin runot kuin kuvatkin luovat kirjaa selaillessa tunteen siitä, että aika on pysähtynyt. Tuula Sakaranaho on kirjoittanut kirjaan myös kuvia taustoittavan Kappadokian esittelyn, mutta muuten kuvien annetaan puhua puolestaan turhia selittelemättä.

Tätä kirjaa tulen varmasti katselemaan vielä monta monta kertaa uudelleen. Kirjan nimi, ja ilmeisesti alueen kutsumanimi Kauniiden hevosten maa jäi kyllä sikäli arvoitukseksi, että kirjassa hevosia ei juurikaan näkynyt eikä mainittu.

Kustantaja LIKE 2005, tekstien engl. käännökset Mark Waller, Susanne Ådahl, 171 s.

2 kommenttia:

  1. Luin tämän juuri ja kyllä kadehdin sinua kun sinulla on tämä omana! :)
    Minulle kirjan nimi aukesi, koska olen lukenut pinokaupalla Yashar Kemalin kirjoja. Tässä kirjassa unohdettiin kai mainita että Kappadokia on kauniista hevosistaan kuuluisa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos nimiselvennyksestä! :) Tämä on kyllä hieno kirja, ja taisin aikoinaan 30 days of books -haasteen yhteydessä mainita tämän kohdassa "Favourite book you own". :)

    VastaaPoista