torstai 31. joulukuuta 2009

Michael Allin: Zarafa


Zarafa oli kirahvi, joka otettiin kiinni poikasena Etiopian ylängöillä ja kuljetettiin Egyptiin, jonka osmanihallitsija Muhammed Ali lähetti sen pari vuotta myöhemmin poliittisin taka-ajatuksin lahjaksi Ranskan kuninkaalle Kaarle X:lle. Kirahvi saapui Marseilleen 1826 ollen ensimmäinen elävä kirahvi Ranskan maaperällä ja kulki sieltä kävellen 880 kilometriä Pariisiin, saavuttaen siellä suuren suosion ja aiheuttaen kirahvihenkisen muotivillityksen.

Tiesin lukemaan ryhtyessäni vain että kyseessä on tositarina, mutta en sitä olisiko tarjolla silkkaa faktaa vai kaunokirjallinen esitys tapahtumista. Sain faktaa maustettuna pikku ripauksella fiktiota. Sain myös kiinnostavan katsauksen historian tapahtumiin, sekä kirahvia koskeviin että sitä edeltäviin ja sivuaviin, kuten Napoleonin Egyptin sotaretkeen ja egyptologian alkuvaiheisiin.

Zarafa on kirjoitettu rakkaudella ja ihmetyksellä ja sen lukemisesta jäi hyvä mieli. Se sai myös (taas) miettimään, miten paljon maailmassa ja sen historiassa onkaan pikkujuttuja jotka ansaisisivat sen että joku kirjoittaisi niistä kirjan!

Ensimmäinen lause: Shambatin silta kaartuu nykyisin Khartumissa yli Niilin alkukohdan.

Englanninkielinen alkuteos: Zarafa - a Giraffe's True Story, from Deep in Africa to the Heart of Paris (1998)

Kustantaja Otava 2000, suom. Tuula Saarikoski, 223 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti