sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Stephen King: Kalpea aavistus

Neljä vuotta leskeksi jäämisensä jälkeen kirjailija Mike Noonan alkaa nähdä kummallisia unia kesämökistään, jossa hän ei ole käynyt kertaakaan Jo-vaimonsa kuoltua. Lopulta Mike lähtee ottamaan selvää unien syystä ja huomaa ettei ole mökissä yksin. Siellä kummittelee paitsi Jo, myös joku muu, vihamielisempi. Kaikki tuntuu liittyvän siihen, että monimiljonääri Max Devore on saapunut kylään vaatimaan pientä pojantytärtään Kyraa tämän leskiäidiltä Mattielta, sekä siihen mitä kylässä tapahtui lähes sata vuotta aiemmin.

Nuorempana luin Kingin kirjoja jännityksen vuoksi, mutta nyt, tämän ja viime vuonna lukemani Liseyn tarinan myötä, olen löytänyt ihan uudenlaisen arvostuksen häntä kohtaan. Miten loistavasti teksti kulkeekaan! Ja miehen tarinankertojan lahjat ovat lisäksi erinomaiset. King on paljon enemmän kuin pelkkä pelottelija.

Tässä päähenkilönä on kirjailija ja Liseyn tarinassa kirjailijan leski, ja molemmissa sivutaan hyvin mielenkiintoisesti monia kirjoittamiseen liittyviä asioita. Tuntuu houkuttelevalta ajatella että ne olisivat suoraan Kingin omia ajatuksia ja mielipiteitä, vaikka varma ei voi tietenkään olla. Täytyy kai hankkia hänen Kirjoittamisesta-kirjansa luettavaksi!

Ensimmäinen lause: Eräänä helteisenä päivänä elokuussa 1994 vaimoni sanoi lähtevänsä Derryn apteekkiin hakemaan lääkettä, jota käytti poskiontelovaivaansa.


Englanninkielinen alkuteos: Bag of Bones (1998)


Kustantaja Tammi 1998, suom. Ilkka Rekiaro, 569 s.

2 kommenttia:

  1. King on kirjoittanut niin paljon, että kirjat ovat keskenään melkoisen epätasaisia. Osa on aivan nerokkaita klassikoita, vaikkapa "Hohto" tai "Carrie" ja jotkut uudemmistakin. Muistaakseni tykkäsin myös tästä "Kalpeasta aavistuksesta", kun sen aikoinaan luin. Mutta osa Kingin kirjoista on kyllä saman vanhan kaavan toistamista ja ihan vaan kökköjä. Mutta moniin muihin jännityskirjailijoihin verrattuna King on kyllä omaa luokkaansa.

    VastaaPoista
  2. Onpa niitä kökköjä tapauksia varmasti tullut mullekin vastaan, mutta useimpien Kingien lukemisesta on niin kauan että muistikuvat niistä ovat aika heikkoja.

    Kun tuotanto tosiaan on laaja, niin olisihan se tietysti aika mahdotonta että kaikki olisi vain hyvää! :)

    VastaaPoista